Share

Trupul reginei – mamă Elena va ajunge pe 18 octombrie în România. Programul funeraliilor

Regina-mamă Elena va fi repatriată, pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, regele Mihai I. Familia Regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie.

Conform unui comunicat al Casei Regale, „începând de astăzi, toţi cei care doresc să aprindă lumânări şi să depună flori ca omagiu faţă de regina-mamă Elena pot să o facă în faţa Palatului Elisabeta din Bucureşti sau la Curtea de Argeş, în faţa noii catedrale arhiepiscopale şi regale. Majestatea sa Margareta roagă pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe, ca omagiu adus reginei-mamă Elena. Familia Regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie”.

Potrivit sursei citate, vineri, 18 octombrie, la ora 12,00, o aeronavă a Forţelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena. Avionul va ateriza pe Aeroportul Internaţional Otopeni.

La aeroport va avea loc un ceremonial militar şi religios, la care vor fi prezenţi custodele coroanei române, Margareta, membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai armatei României, ai corpului diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.

În intervalul orar 12,45 – 16,00, cortegiul funerar se va deplasa de la aeroport la Curtea de Argeş, pe ruta Chitila (ora 13,00), Titu (ora 13,45), Găeşti (ora 14,10), Topoloveni (ora 14,40), prin centrul municipiului Piteşti (intrare în oraş la ora 15,05) şi prin centrul municipiului Curtea de Argeş (intrare în oraş la ora 16,00), precizează sursa citată.

Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Sicriul reginei Elena va fi depus în catedrala istorică episcopală şi regală vineri, 18 octombrie, la ora 16,45. Începând cu ora 17,15 publicul se va putea închina şi reculege la catafalc.

Şi sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 8,00 la ora 10,00, va continua pelerinajul la catafalcul Reginei Elena.

Casa Regală precizează că nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. „Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale (de la intrarea în mănăstire). Majestatea Sa Margareta roagă pe toţi cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea şi bunătatea reginei-mamă”, informează Casa Regală.

În aceeaşi zi, la ora 12,00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în catedrala istorică arhiepiscopală şi regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12,40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la noua catedrală arhiepiscopală şi regală unde, la ora 13,00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din faţa noii catedrale.

Familia Regală precizează că, începând de vineri, 11 octombrie, o carte de condoleanţe va fi deschisă la Palatul Elisabeta. Ea va fi la dispoziţia publicului până în ziua de luni, 21 octombrie.

Regina Elena a închis ochii la Lausanne, în ziua de 29 noiembrie 1982, timp în care ţara noastră se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Leave a Comment