Share

CNAB investește 800 mil. lei la Otopeni pentru ca Airbus A350 sau Boeing B777 să opereze fără restricții

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a anunțat lansarea unor proceduri de achiziţie publică pentru lucrări de infrastructură aeroportuară la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (AIHCB).

Potrivit CNAB, lucrările preconizate la la Aeroportul Internaţional Henri Coandă (AIHCB) din Otopeni au o valoare de 800 milioane lei.

Cea mai mare parte a acestei sume – circa 773 milioane de lei – urmează să fie investită în programul de sistematizare a suprafeţei de mişcare a AIHCB, în vederea creşterii capacităţii operaţionale şi asigurării conformării cu prevederile Regulamentului European 139/2014. Astfel, urmează să fie reabilitate, în sensul creşterii capacităţii portante, majoritatea căilor de rulare, precum şi cele de degajare rapidă, pentru a se asigura operarea fără restricţii a aeronavelor de categorie 4E (cum ar fi Airbus A340 şi A350 sau Boeing B777 şi B787).

Totodată, vor fi extinse platformele 1 şi 2 de parcare a aeronavelor şi se va realiza o nouă cale de rulare paralelă la Pista 1, obţinându-se astfel creşterea atât a numărului de poziţii de parcare, cât şi a capacităţii de operare a aeroportului din Otopeni.

„O altă procedură de licitaţie este organizată pentru extinderea către nord a Platformei 1. Lucrările de extindere au demarat în 2019 şi, din cauza nerespectării repetate a clauzelor contractuale şi depăşirii cu mult a termenului de execuţie de către antreprenor, CNAB a parcurs toate procedurile legale de reziliere a contractului, etapă încheiată în februarie a.c. Lucrările de remediere şi «rest de executat» se ridică la 10,4 milioane lei, durata lor fiind de maximum 12 săptămâni”, precizează CNAB.

De asemenea, au fost scoase la licitaţie lucrările de proiectare şi execuţie pentru o copertină în zona de acces al pasagerilor pe fluxul de sosiri interne, între peronul de debarcare din autobuzele de platformă şi clădirea terminalului. Această copertină va asigura confortul pentru pasageri, în special în condiţii meteorologice nefavorabile.

Lucrările sunt estimate la circa 815.000 lei – proiectare şi execuţie – şi urmează să dureze șase luni.

În plus, CNAB anunţă că s-a finalizat înlocuirea lifturilor din aerogara Plecări (instalate în 1997), precum şi a scărilor rulante din aerogara Sosiri (instalate în 2002). Tot în aerogara Sosiri urmează ca, în scurt timp, să fie înlocuite şi lifturile panoramice, mai spune CNAB.

Citește și:

Leave a Comment