Share

UPDATE: Ministrul Transporturilor: Va urma o perioadă de razii masive în trafic

Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, a anunțat astăzi că vor avea loc „razii masive în trafic” pentru a depista firmele de transport şi şoferii care nu respectă legea. Totodată, vor fi impuse măsuri suplimentare pentru controlul tahografelor și dispozitive pentru scanarea retinei

Reacţia ministrului a venit în urma accidentului de circulaţie produs sâmbătă dimineaţa în judeţul Ialomiţa şi soldat cu 10 morţi şi 7 răniţi.

„Va urma o perioadă de razii masive în trafic pentru a depista firmele de transport şi şoferii care nu respectă legea, şi vom aplica noi măsuri drastice în acest domeniu. Am decis să convoc la ora 16:00 un comitet operativ cu toţi factorii de decizie implicaţi pentru a lua măsurile necesare astfel încât asemenea tragedii să nu se mai repete”, a scris Răzvan Cuc pe pagina sa de Facebook.

10 persoane au murit şi 7 sunt rănite în urma unui accident de circulaţie produs sâmbătă dimineaţa, la ora 5:00, în zona localităţii Sfântu Gheorghe, comuna Balaciu, între un tir şi un microbuz de transport pasageri. Accidentul a fost provocat de faptul că şoferul tirului a intrat pe contrasens şi s-a ciocnit cu microbuzul de călători.

Opt din cele zece persoane care au murit în accident erau angajaţi Mega Image, a anunţat retailerul pe pagina sa de Facebook. De asemenea, şapte dintre răniţi sunt tot angajaţi ai companiei.

UPDATE: Măsuri suplimentare pentru controlul tahografelor și dispozitive pentru scanarea retinei

„Am convocat la Ministerul Transporturilor Poliţia Română, în special Brigada Rutieră, cât şi experţi de la Registrul Auto Român, ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Control în Transportul Rutier, n.r.) şi Autoritatea Rutieră Română. Le-am solicitat şi am luat câteva decizii cu privire la implementarea unor măsuri suplimentare faţă de reglementările care există în momentul de faţă pe partea de control pentru tahografe şi controlul care se exercită asupra TIR-urilor şi maşinilor care transportă marfă. Am stabilit ca, în perioada imediat următoare, de luni, să se formeze un grup mixt între ISCTR şi Poliţia Rutieră care va avea ca principal atribuit controlul tahografelor. Va fi făcut un plan general. În dimineaţa în care se va stabili unde se vor face controalele acolo, se va pleca. Nu se va şti de către absolut nimeni decât în ziua în care se va pleca pe traseele respective pentru a se face controalele care să verifice dacă şoferii respectă timpii. Aceste lucruri au existat şi până în prezent. S-au aplicat sancţiuni foarte mari dar vrem să intensificăm aceste controale”, a afirmat sâmbătă ministrul Transporturilor.

Pe de altă parte, acesta a anunţat că, în urma consultărilor cu directorul de la RAR, George Dincă, va emite, în regim de urgenţă, un ordin de ministru care va prevedea introducerea dispozitivelor pentru scanarea retinei.

„M-am consultat cu George Dincă, directorul de la RAR. Luni vom forma un grup de lucru şi în regim de urgenţă voi emite un ordin de ministru prin care vom introduce dispozitive pentru scanarea retinei. Există astfel de dispozitive pe piaţă, care au ca principal scop identificarea oboselii pentru şoferii care conduc aceste tiruri şi sunt, totodată nişte dispozitive care avertizează sonor în momentul în care se depăşeşte banda pe care se deplasează TIR-ul în mod normal”, a explicat Răzvan Cuc.

Multe accidente grave pe șoselele din România

Iată doar câteva dintre cele mai grave accidente produse în ultimele luni.

4 octombrie – Două persoane au murit, iar alte două au fost rănite grav într-un accident ce a avut loc pe DN 66, pe raza comunei Băcia, din judeţul Hunedoara, după ce microbuzul în care se aflau a intrat în coliziune cu un camion TIR care circula din sens opus.

23 septembrie – Un număr de 14 persoane au fost transportate la mai multe spitale de urgenţă, în urma unui accident între un microbuz şi o autoutilitară care a avut loc, în satul Şindriliţa din comuna Găneasa, pe DN2 Bucureşti – Urziceni.

4 septembrie – Cinci persoane au fost rănite pe DN 24, între Tişiţa şi Tecuci, judeţul Vrancea, după ce microbuzul în care acestea călătoreau a fost lovit de un autoturism care nu a acordat prioritate la schimbarea direcţiei de mers.

14 august – Doi oameni au murit şi şase au fost răniţi, după ce un microbuz s-a răsturnat în localitatea doljeană Pieleşti. În microbuz se aflau 13 persoane. La nivelul judeţului a fost activat Planul roşu de intervenţie.

11 august – Un număr de 19 persoane au fost implicate într-un accident rutier care a avut loc pe DN 7, în zona satului Râu Vadului, comuna Câineni, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie la nivelul judeţului Vâlcea. Accidentul a avut loc între un autoturism şi un microbuz de transport persoane.

8 august – (ISU) Tulcea a activat Planul Roşu de Intervenţie în cazul unui microbuz cu persoane care s-a răsturnat în afara părţii carosabile la Ostrov-Dăeni, pe DJ 222F. Cinci din cele 14 persoane aflate în autobuzul răsturnat pe drumul judeţean dintre satele Ostrov şi Dăeni au necesitat îngrijiri medicale.

Leave a Comment