Share

Tramvaiul 55 întoarce în noul terminal multimodal Pantelimon. Linia 5, repusă în circulație din 17 iunie

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov (TPBI) a anunțat că de pe 9 iunie tramvaiele liniei 55 întorc în incinta noului terminal multimodal Pantelimon. Linia 5, va fi repusă în circulație din 17 iunie

Conform TPBI, ca urmare a dării parţiale în exploatare a noului terminal, linia 55 va funcţiona pe traseul terminal Pantelimon, șoseaua Pantelimon, șoseaua Iancului, Piaţa Iancului, Bd. Pache Protopopescu, Str. Traian, Calea Călăraşi, Bd. Corneliu Coposu, Str. Sfânta Vineri, terminal Piaţa Sfânta Vineri şi retur.

Tramvaiele liniei 55 vor opri în staţia Pantelimon din incinta terminalului, în timp ce staţia provizorie Granitul, de pe ambele sensuri, va fi desfiinţată.

Întârziată cu ani buni, finalizarea terminalului intermodal Pantelimon va permite transferul tramvaielor cu dublă comandă utilizate până acum pe linia 55 către linia 5.

Astfel, conform lui Stelian Bujduveanu, viceprimar al Capitalei, tramvaiele vor fi repuse în circulaţie pe linia 5 din 17 iunie. În primele zile se vor face probe şi linia va funcţiona cu tramvaie dotate cu posturi duble de comandă.

„De săptămâna viitoare vor circula tramvaie pe linia 5. Vom folosi sistemul cu tramvaie dublu cap – care a fost utilizat pe linia 55 – şi îl mutăm pe linia 5. Începând cu data de 17 iunie. Tramvaiele vor circula pe tronsonul Ştefan cel Mare – Bd. Barbu Văcărescu – Pod Elvila – Bd. Aerogării, până la intersecţia cu Bd. Ficusului. Repunerea în circulaţie a tramvaielor pe linia 5 nu este o realizare, ci o formă de a ne cere scuze, ca administraţie, pentru blocajul creat în ultimii cinci ani”, a menționat viceprimarul.

El menţionează că un an au durat formalităţile pentru deblocarea proiectului de execuţie a buclei de la capătul Bd. Aerogării, după alţi patru ani în care lucrările au fost blocate, „iar linia 5 s-a transformat în parcare fără plată”. Bujduveanu subliniază că acest lucru este „inadmisibil” şi menţionează că le-a cerut directorilor STB, „sub sancţiunea demiterii”, asumarea unor termene clare pentru executarea lucrărilor de modernizare a liniei 5 de tramvai.

„Prima etapă de probă (1-3 zile), deoarece siguranţa este pe primul loc. Linia va funcţiona cu tramvaie dotate cu posturi de comandă duble, la ambele capete. Pe data de 1 iulie 2022 încep săpăturile pentru refacerea buclei de la capătul Bulevardului Aerogării. Termenul asumat de execuţie este data de 1 decembrie 2022. În intervalul 15 iulie – 1 august 2022, STB va depune cererea de eliberare a autorizaţiei de construcţie pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a liniei 5, pe tronsonul Ştefan cel Mare – Bd. Barbu Văcărescu – Pod Elvila – Bd. Aerogării, până la intersecţia cu Bd. Ficusului. În intervalul 15 octombrie – 15 noiembrie este fixat termenul de începere a lucrărilor pentru refacerea în integralitate a liniei 5”, precizează Bujduveanu.

Citește și:

Leave a Comment