Share

Țară în stare de urgență din cauza protestelor cauzate de dublarea prețului carburanților

O întreagă țară este paralizată de greve și ample proteste ale populației după ce prețurile carburanților au crescut cu circa 100%. Președintele a fost forțat să declare stare de urgenţă.

Preşedintele Ecuadorului, Lenin Moreno, a decretat stare de urgenţă în toată ţara, paralizată de grevele şi protestele împotriva creşterii cu circa 100% a preţurilor la carburanţi. În timpul manifestațiilor, zeci de răniți au ajuns la spitale.

Sectorul transporturilor a intrat în grevă joi în mai multe regiuni ale ţării, iar lideri ai greviştilor afirmă că mişcarea va continua pe termen nedefinit.

În capitala Quito joi nu a circulat niciun autobuz şi niciun taxi, iar şcolile au fost închise, urmând să fie închise şi vineri, potrivit guvernului.

Ministrul apărării, Oswaldo Jarrin, a anunţat în cursul nopţii că în urma protestelor de joi au fost răniţi 21 de poliţişti şi 277 de persoane au fost arestate pentru acte de vandalism. Serviciul de gestionare a riscurilor a indicat la rândul său că 14 civili au fost răniţi în cursul manifestaţiilor, în timpul cărora manifestanţii au blocat străzi şi au incendiat pneuri.

„Pentru a asigura securitatea cetăţenilor şi a evita haosul, am decretat stare de urgenţă la nivel naţional”, a declarat presei şeful statului, la finalul unei şedinţe de guvern.

Starea de urgenţă permite instituirea de zone de securitate, suspendarea sau limitarea anumitor drepturi, între care cel la liberă circulaţie, cenzurarea media, precum şi mobilizarea armatei şi a poliţiei pentru a asigura ordinea publică. Constituţia ţării prevede că această măsură poate rămâne în vigoare timp de 60 de zile şi poate fi prelungită încă 30.

Protestele de stradă au început în contextul anulării subvenţiilor la diesel şi benzină, în cadrul acordului încheiat în martie de Quito cu FMI, care a dus la majorarea tarifelor vamale cu până la 123%. Acordul prevede un ajutor financiar de 4,2 miliarde de dolari, în schimbul unui program de reforme economice pe trei ani.

Noile tarife au făcut ca preţul unui galon (3,7 litri) de motorină să ajungă la 2,30 dolari, de la 1,03 USD, iar în cazul benzinei la 2,40 USD de la 1,85 dolari.

Ecuadorul trece prin dificultăţi financiare care au determinat guvernul să contracteze noi datorii externe. În iulie, datoria publică a ţării era estimată la 36% din PIB, adică 39 miliarde de dolari, potrivit Băncii centrale de la Quito.

Preşedintele Moreno, aflat la putere din mai 2017, i-a avertizat pe manifestanţi că nu le va permite să instaleze haosul. „Acea epocă a trecut”, a subliniat el, făcând referire la faptul că preţurile carburanţilor au declanşat în trecut greve ce au dus la răsturnarea a trei şefi de stat, între 1996 şi 2007.

Leave a Comment