Share

STUDIU: Apa din avioane nu este bună de băut

Un raport al DietDetective și Hunter College NYC Food Policy Center cu titlul „2019 Airline Water Study” atrage atenția asupra calității apei pe care personalul din aeronave o oferă călătorilor. La finalul analizei pasagerii sunt sfătuiți cât se poate de clar să nu consume „niciodată” cafea sau ceai și nici apă care nu provine dintr-o sticlă sigilată.

Luând în calcul doar linii aeriene care zboară pe continental nord-american, studiul dezvăluie un punctaj de la 0 la 5 acordat calității apei servită la bordul avioanelor.  Doar companiile care au obținut cel puțin 3 puncte oferă pasagerilor apă de o calitate bună, în timp ce restul au picat testul celor zece criterii care au dus la stabilirea punctajului.

Pentru a înțelege seriozitatea studiului este demn de luat în seamă faptul că, printre criterii, se află numărul de încălcări ale ADWR (Aircraft Drinking Water Rule), rezultatele pozitive la testele pentru bacteria E.Coli și răspunsurile companiilor vizate cu privire la modul în care curăță și manipulează tacurile de apă de la bordul aeronavelor.

Este  de menționat că regulamentul ADWR a fost impus companiilor aeriene din SUA în 2011 și prevede, printre aletele, prelevarea de probe de apă pentru a testa existența bacteriilor coliforme și E. Coli, golirea complete și igienizarea rezervoarelor de apă din fiecare avion de cel puțin patru ori pe an. Din nefericire, constată autorii studiului, Agenția Americană pemntru Protecția Mediului (EPA) – una dintre instituțiile responsabile de verificarea calității apei din avioane, penalizează extrem de rar companiile aeriene pentru încălcarea ADWR.

Dar iată cele mai importante concluzii ale raportului „2019 Airline Water Study”:

  • Companiile americane care asigură cea mai bună apă la bord sunt Allegiant și Alaska, ambele cu un punctaj de 3,3 din 5, acestea fiind urmate de Hawaiian Airlines cu 3,1 puncte.
  • Aproape toate companiile aeriene regionale, cu excerpția Piedmont, au obținut scoruri foarte proaste care au culminat cu cele doar 0,44 puncte obținute de Republic Airways.
  • Numărul încălcărilor ADWR de către companiile aeriene în 2018 a fost semnificativ mai mic decât cedl din 2012, primul an după adoptarea regulamentului. Pentru companiile aeriene majore, încălcările au scăzut cu 69% (de la 262 la 81), în timp ce încălcările între companiile aeriene regionale au scăzut cu 71% (de la 351 până 103). Cu toate acestea, reducerea numărului de sancțiuni ar putea ascunde o lipsă de implicare a EPA.

Chiar mai important decât concluziile acestui studiu alarmant, care ia în calcul, e drept, doar linii aeriene americane sunt îndemnurile realizatorilor raportului. Aceștia îi sfătuiesc pe pasagerii din avioane să nu bea „niciodată” apă decât dacă ea provine dintr-o sticlă sigilată, să refuze cafeaua sau ceaiul preparate în avion cu apă din rezervoare și chiar să nu se spele pe mâini cu apa de la chiuveta aeronavei folosind în schimb gelurile speciale pentru curățarea mânilor.

Leave a Comment