Share

România a produs în 2020 mai puține mașini Dacia decât Maroc

Uzina Automobile Dacia din Mioveni a produs anul trecut mai puține mașini Dacia decât cele două fabrici din Maroc care asamblează modele ale mărcii românești deținută de grupul Renault.

Uzina Automobile Dacia din Mioveni a produs anul trecut mai puține mașini Dacia decât cele două fabrici din Maroc care asamblează modele ale mărcii românești deținută de grupul Renault.

Marc Nassif, directorul general al Renault Maroc, a prezentat cu ceva timp în urmă rezultatele comerciale ale diviziei pe care o conduce. Am aflat astfel că la finalul anului 2020 marocanii au contabilizat 277.474 de mașini Dacia asamblate în cele două uzine ale grupului Renault de acolo. Din acest total 209.769 au fost realizate la uzina din Tanger și 67.705 la mica facilitate de producție din Casablanca.

Deși nu este deloc plăcut pentru români, este cât se poate de limpede că facilitățile de producție din Maroc continuă să producă mai mult decât uzina din România, considerată baza programului Dacia. Astfel, dacă în 2019 în țara nord-africană erau produse 394.902 mașini Dacia, iar în România doar 349.528 de unități, în 2020 situația s-a repetat. Anul trecut au fost asamblate în Maroc 277.474 unități, în timp ce România doar 259.999. Din totalul de 536.573 de mașini Dacia produse în cele trei uzine, au fost comercaalizate la nivel mondial 520.765 de unități.

Deși este încă devereme pentru estimări privind împărțirea producției uzinelor Dacia în 2021, faptul că modelul Sandero va fi fabricat exclusiv în Maroc, în timp ce uzina din România rămâne în acest an doar cu Duster, Logan și Sandero Stepway pare să favorizeze tot fabricile din statul nor-african. De altfel, o scădere a producției de la Mioveni se observă deja încă din luna ianuarie. În prima lună din 2020 la uzina Automobile Dacia din România erau produse 23.257 mașini, iar în ianuarie 2021 au fost asamblate, conform ACAROM, doar 19.809.

Vânzări similare pentru Dacia în România și Maroc

În contextul menționat este interesant de observat că vânzările de mașini Dacia din cele două state sunt foarte apropiate. Dacă marocanii au cumpărat anul trecut 38.173 de mașini, cota de piață a mărcii fiind de 28,6%, românii au achiziționat și ei 39.940 unități, corespunzătoare unei cote de piață de 31,61%.

Diferențele majore între cele două state se observă însă la mixul de vehicule Dacia achiziționate. De exemplu, în cazul Logan, cel mai vândut automobil din România, la noi au fost înmatriculate în 2020 nu mai puțin de 18.627 de unități, în timp ce în Maroc doar 8.476. În cazul SUV-ului Duster, diferența este tot majoră, în România fiind înmatriculate 9.826 unități, iar în Maroc nu mai mult de 5.166. Sandero a fost achiziționat de 9.420 de români și 8.914 marocani.

Citește și:
– Pentru a deveni o marcă globală, Dacia trebuie să aștepte 10 ani după Renault

În schimb, în cazul Lodgy, model asamblat exclusiv în Maroc, românii au cumpărat doar 590 de exemplare, iar marocanii 5.270. La Dokker, lucrurile sunt și mai clar în favoarea Marocului, ei cumpărând 8.722 unități fără ca vreo astfel de mașină să fie înmatriculată în România.

Made in Morocco

Conform lui Marc Nassif, directorul general al Renault Maroc, în ciuda declinului piețelor internaționale cauzat de pandemie, mașinile Dacia purtând inscripția „Made in Morocco”, au fost distribuite pe 73 de piețe.

Exporturile fabricilor marocane de mașini au totalizat anul trecut 247.951, în scădere cu 30% față de 2019. Din total, 197.336 de unități au plecat către alte state de la uzina din Tanger și 50.615 de la Somaca din Casablanca.

În plus, conform oficialului, uzina din Tanger produce pentru prima dată un model al mărcii Renault, modelul Express care înlocuiește Dacia Dokker. „Acest lucru ne face să fim clar optimiști. Sperăm că și cererea internațională va crește”, a spus Nassif, afirmând că pentru grupul Renault, Marocul este un pilon în domeniul competitivității industriale și un actor central în noul plan strategic „Renaulution”.

Uzina din România se bazează pe Duster

Tocmai pentru a înțelege cât de importantă este pentru uzina Automobile Dacia din România pierderea modelului Sandero, am solictat în luna decembrie câteva date suplimentare fostului director general al companiei, Christophe Dridi. În cadrul unui interviu, acesta a explicat pentru LifeNews.ro că actuala capacitate a uzinei din România este de 1.400 de mașini pe zi.

„Știți că în contextul pandemiei am redus această capacitate pentru că ne iau ceva timp măsurile de protecție precum curățarea sau dezinfectarea locurilor de muncă. Știți și că suntem singura uzină care produce SUV-ul Duster. Am să vă rog acum să vă imaginați că aveți mai multe uzine și o anumită cerere a clienților. Unii vor Duster, alții Sandero și așa mai departe. Cum veți împărți producția? În primul rând puneți Duster la Mioveni pentru că e singura uzină pregătită să îl producă. Cum cererea impune asamblarea a circa 1.000 de astfel de mașini pe zi, ocupați deja cu acest model cam trei sferturi din producție. Cum mai ai la dispoziție loc doar pentru 400 de mașini te uiți apoi care este mașina pe care o vinzi cel mai bine local, în România. Fiind Dacia Logan e limpede că acest model va fi ales să completeze portofoliul uzinei românești. Și continui astfel”, a declarat Christophe Dridi, cel care gestionează acum politica industrială a mărcilor Dacia și Lada, precum și uzinele din România, Maroc și Rusia.

La solicitarea LifeNews.ro el a dezvăluit și că fabrica din Mioveni are „cu certitudine suficiente modele pentru a lucra la capacitate maximă. Uzina din România are unul dintre cei mai buni indici de utilizare a capacității instalate din întreaga lume”.

Citește și:

Leave a Comment