Share

Revenirea angajaților la muncă nu trebuie să ducă la o aglomerare a transportului public

Tot mai multe state anunță reluarea activității economice, însă oficialitățile caută în același timp soluții de a nu se crea aglomerări în spații închise cum este cazul transportului public. În acest context, francezii mizează pe continuarea lucrului de acasă.

Ministrul francez al Transporturilor, Elisabeth Borne, consideră că, în ciuda reluării activității multor companii, trebuie redusă drastic cererea de transport în orele de vârf prin încurajarea angajatorilor să permită unui număr cât mai mare de muncitori să lucreze de acasă, acolo unde este posibil, şi să introducă perioade diferite de începere a lucrului pentru cei care doresc să revină la muncă după data de 11 mai.

Elisabeth Borne a apreciat că este responsabilitatea firmelor de transport să se asigure că distanţa socială este respectată atât în trenuri cât şi în staţii, adăugând că nu exclude posibilitatea ca unele staţii de metrou să fie închise pentru a evita aglomerarea. Întrebată dacă aeroportul Orly va rămâne închis până la toamnă, Borne a spus că acest lucru va depinde de traficul aerian. Ministrul francez al Transporturilor a mai spus că este prea devreme să spună când anume oamenii vor putea să îşi rezerve din nou vacanţe în spaţiul european. „Înţelegem nerăbdarea dar prioritatea noastră este sănătatea populaţiei”, a spus Elisabeth Borne.

În același timp, ministrul francez al Muncii, Muriel Penicaud, a declarat pentru postul de radio franceinfo că un număr de aproximativ cinci milioane de persoane care în prezent lucrează de acasă ar trebui să continue să facă acelaşi lucru, atât timp cât este posibil, sau cel puţin până la vară.

La ridicarea restricţiilor, locuitorii Franţei vor putea să se deplaseze până la o distanţă de maximum 100 de kilometri în jurul locuinţei, depășirea acestui perimetru fiind posibilă doar în cazuri excepționale.

Societățile de transport trebuie să susțină reluarea activității economice

În ciuda necesității de a păstra distanțarea socială este limpede că reluarea activității economice implică folosirea mijloacelor publice de transport. În acest context, statul francez a anunțat deja un pachet de susținere financiară a Air France, iar acum este pregătit un ajutor și pentru transportatorul feroviar național SNCF.

Directorul general de la SNCF, Jean-Pierre Farandou, a explicat că măsurile de izolare, introduse în contextul crizei coronavirusului, au diminuat cifra de afaceri a companiei publice de transport feroviar cu aproximativ două miliarde de euro, adăugând că operatorul ar putea avea nevoie de un sprijin din partea guvernului.

„Am spus că ne vom susţine companiile, că nu vom lăsa să fie în dificultate… Vom găsi soluţii pentru ca SNCF, o companie care este indispensabilă pentru mulţi francezi, care joacă un rol foarte important pentru a permite deplasările, să poată oferi în continuare cele mai bune servicii şi să îşi continue investiţiile”, a declarat Elisabeth Borne pentru postul de televiziune LCI.

Guvernul de la Paris a pus deja la punct planuri pentru a veni în ajutorul companiei ariene Air France şi al constructorului auto Renault prin împrumuturi garantate de stat în valoare de mai multe miliarde de euro.

Leave a Comment