Share

Încep lucrările pentru o nouă stație de metrou în București

Proiectul noii stații de metrou de pe Magistrala 2 a abținut toate avizele, iar lucrările pot fi demarate. Finalizarea acestora este prevăzută pentru ultima parte a anului 2022.

Primăria Sectorului 4 a anunțat că va fi dispusă începerea lucrărilor la staţia de metrou dintre staţia Berceni şi şoseaua de Centură. Decizia vine după ce „contractul de finanţare cu fonduri europene nerambursabile al acestui proiect a fost semnat de primarul Daniel Băluţă încă de pe 4 decembrie, iar astăzi documentul a fost parafat şi de către Ministrul Transporturilor, Lucian Bode. În aceste condiţii, edilul urmează să dispună începerea lucrărilor, ce vor fi încheiate în următoarele 22 de luni”.

Noua staţie de metrou va fi construită între staţia Berceni, actualul capăt de linie al Magistralei 2 de metrou, şi Şoseaua de Centură. Cu o suprafaţă desfăşurată de 15.100 mp, staţia va fi una supraterană, însemnând o clădire cu subsol, parter şi două etaje. Lungimea noului traseu, care va avea o cale dublă de rulare (două linii distincte, faţă de o singură linie tehnică, necorespunzătoare traficului de călători, cum este în momentul de faţă) se va întinde pe 1,6 kilometri. Dintre cele şase zone de acces pietonal, două vor fi situate pe partea opusă a şoselei Berceni, fiind asigurată legătura printr-un pasaj pietonal subteran.

De asemenea, din cele două ieşiri, se va face legătura directă cu parcarea de tip park &ride, care va fi amenajată în imediata apropiere. Mai mult, fiind o staţie supraterană, proiectul prevede inclusiv instalaţie de degivrare a căii de rulare, care să permită exploatarea în condiţii de siguranţă pe timp de iarnă.

Costurile se ridică la peste 50 de milioane de euro şi vor fi finanţate cu fonduri europene nerambursabile. Conform statisticilor, Magistrala 2 de metrou reprezintă 25% din totalul liniilor Metrorex şi suportă zilnic 50% din fluxul de trafic al întregii reţele de transport subteran din Capitală.

100 de milioane de euro pentru noi trenuri de metrou

Metrorex a anunțat la începutul lunii decembrie că a semnat cun contrac cu comapnia Alstom pentru achiziția a 13 noi trenuri de metrou. Este interesant de menționat că acest contract cu o valoare de 103.244.383,49 euro, fară TVA, finanțat din Bugetul de stat și un credit la Banca Europeană de Investiții, poartă numele „Trenuri noi de metrou destinate pentru Magistrala 5 de metrou, tronsonul Drumul Taberei – Iancului”. Asta în ciuda faptului că magistrala de care vorbesc oficialii Metrorex nu a ajuns și nici nu va ajunge într-un interval previzibi de timp până la Piața Iancului. De fapt, M5 nu se întinde decât din Drumul Taberei până la Eroilor.
Conform Metrorex, durata contractului pentru cele 13 trenuri este de 30 de luni de la semnarea acestuia, acesta prevăzând și posibilitatea achiziționării suplimentare a încă 17 trenuri.

Leave a Comment