Share

Raytheon: România va primi „ediţia 2020 a sistemului Patriot”. Valoarea totală a contractului depășește 4 mld. USD

România va primi anul viitor primul sistem de rachete Patriot și, tot în 2020, acesta va deveni operațional. Alte trei sisteme similare vor ajunge la militarii români până în 2022.

Primul sistem Patriot care va fi livrat în România la finalul anului viitor este „în grafic şi chiar înaintea calendarului”, susţin oficialii companiei americane Raytheon.

Radarul, care face parte din sistemul ce va fi livrat în România, se află în fabrica Raytheon din Andover, la 40 de kilometri de Boston, şi trebuie să fie verificat mai întâi de către compania producătoare. Unul dintre teste vizează parametrii tehnici ai radarului, iar altul, rezistenţa acestuia la intemperii. După aceste teste, sistemul va trebui să primească aprobarea guvernului SUA.

Odată adus în România, sistemul va deveni operaţional, proces care implică instruirea specialiştilor, cu sprijinul armatei SUA.

„Sistemul Patriot pentru România este în grafic, de fapt este puţin înaintea calendarului”, afirmă vicepreşedintele Raytheon, Joseph DeAntona.

Militarii români care urmează să opereze acest sistem sunt instruiţi de către experţi din ţări care deja au sisteme Patriot.

Potrivit vicepreşedintelui Raytheon, militarii români au parte de „acelaşi tip de pregătire ca soldaţii SUA şi alţi soldaţi din lume, ce lucrează pe sistemul Patriot – pregătire teoretică, dar şi practică”.

Până în prezent, au fost instruiţi 16 militari români, iar alţi 38 urmează aceste cursuri. Pentru anul 2020, sunt programaţi pentru urmarea cursurilor 20 de militari, arată Ministerul român al Apărării Naţionale (MApN).

Industria românească ar putea prelua o parte din mentenență

Compania americană ia în calcul şi implicarea industriei româneşti la întreţinerea sistemelor. „Unul din aspectele pe care lucrăm cu industria română este cel referitor la întreţinerea pe perioada câtorva decenii. (…) Raytheon lucrează cu industria românească pentru a găsi acele capabilităţi de întreţinere în ţară, astfel încât România să aibă o contribuţie semnificativă la mentenanţa sistemului Patriot”, afirmă DeAntona.

Totodată, reprezentantul companiei americane spune că România va primi, anul viitor, cea mai recentă tehnologie. „Românii primesc cel mai nou sistem Patriot pe care îl avem în prezent. Dacă ar fi să faceţi comparaţia cu alte pieţe, dumneavoastră primiţi ediţia 2020 a sistemului Patriot”, punctează el.

Potrivit MApN, mentenanţa de nivel Depot şi suportul logistic pe ciclul de viaţă vor fi asigurate prin soluţii mixte – parteneriat de sprijin Patriot din cadrul NSPA (NATO Support and Procurement Agency), contracte cu OEM (producător), prin programul FMS (Foreign Military Sales) şi eventual, prin implicarea industriei naţionale.

În relaţia cu Aerostar Bacău s-au stabilit puncte de contact responsabile de derulare a programului, însă, potrivit MApN „nu există niciun acord formal privind mentenanţa de nivel Depot şi furnizarea elementelor de suportul logistic pe ciclul de viaţă al sistemelor Patriot”.

„Un eventual acord poate fi luat în considerare după obţinerea de către Aerostar a unui statut similar cu cel din programul F16 şi certificarea operatorului naţional de către producătorii echipamentelor Patriot – Raytheon, Lockheed Martin, Oshkosh, Harris”, a explicat MApN.

Rachetele Patriot au o durată de viaţă ridicată (GEM-T – 45 ani, MSE – 30 ani) şi necesită înlocuirea unor componente şi recertificări la intervale mari de timp (GEM-T – 20 ani, MSE – 10 ani).

Brian Wigton, director Business Development al Raytheon, subliniază interoperabilitatea Sistemului Patriot, în special în interiorul NATO, dar şi faptul că respectivul sistem este unul modernizat constant. „Unul dintre lucrurile extraordinare ale sistemului Patriot este interoperabilitatea cu alte sisteme şi este un sistem care şi-a demonstrat calităţile în cadrul NATO”, arată acesta.

Sistemul Patriot prezintă un nivel ridicat de interoperabilitate cu sistemele cu bătaie medie Hawk PIP III R şi este utilizat în prezent de cinci state membre NATO – SUA, Germania, Olanda, Grecia, Spania, fiind astfel asigurată interoperabilitatea în cadrul exerciţiilor şi operaţiilor comune. Polonia şi România vor deveni, în următorii ani, membre NATO ce utilizează sistemul Patriot.

Sistemele Patriot vor fi instalate la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia. Poziţia de instruire este la Regimentul 74 Patriot „Mihai Bravu”, din judeţul Giurgiu.

Programul major de înzestrare cu sistemele de rachete Patriot prevede achiziţia a şapte astfel de sisteme – patru destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene şi trei Statului Major al Forţelor Terestre.

Valoarea totală a programului este de circa 3,9 miliarde de dolari fără TVA.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, primul sistem Patriot livrat României va deveni operaţional în 2020 iar sistemele 2, 3 şi 4 – în 2022. În 2022 va fi livrată în România şi o consolă de comandă de cea mai nouă generaţie, ce detectează până la 100 de ţinte, pe o rază de 100 de kilometri. Potrivit reprezentanţilor Raytheon, România va fi una dintre primele ţări ce vor beneficia de o asemenea consolă, după SUA.

Guvernul a deblocat o parte din suma aferentă contractului

Premierul Ludovic Orban a anunţat astăzi deblocarea sumelor necesare plăţilor aferente contractului de achiziţie a rachetelor americane Patriot.

„Trebuie să vă informez despre deblocarea sumei de două miliarde pentru efectuarea plăţilor aferente contractului pe rachetele Patriot, decisă cu ministrul Finanţelor”, a afirmat Orban.

De asemenea, premierul Ludovic Orban a discutat la sediul MApN despre derularea procedurii de achiziţionare a corvetelor.

„Am înţeles că e o procedură blocată în instanţă şi că în momentul de faţă se află în fază de recurs, aşteptăm decizia instanţei de recurs pentru ca să ştim foarte clar ce trebuie făcut în continuare. Sigur, am discutat foarte multe detalii despre programul de înzestrare, de posibile cooperări pe care le putem realiza împreună cu companii străine, între companii străine şi româneşti”, a adăugat Orban.

Citește și:

Leave a Comment