Share
Armata română va utiliza armament Beretta produs la Plopeni

Armata română va utiliza armament Beretta produs la Plopeni

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat aseară că România se va asocia cu producătorul italian de armament Beretta în vederea realizării, la Uzina Mecanică de la Plopeni din judeţul Prahova, a două noi tipuri de arme.

„Trebuie să trecem de la 7,62 cu Armata Română (…) la un calibru NATO. Aceste arme le-a avut Armata Română în testare la trupele speciale din Târgu Mureş, unde s-a făcut un raport şi cei de acolo au spus că tipul acesta, ARX 160, este cel cu care armata şi-ar dori să se doteze. În baza acestui lucru noi am discutat cu dânşii şi am făcut un contract. Vom face o asociere. Fabrica se va face la Plopeni, iar partea română va avea 80%. Vom produce arma ARX 160 şi o armă mai mică pentru trupele speciale”, a declarat Niculae Bădălău.

Ministrul Economiei a precizat și că la Plopeni se vor produce două tipuri de arme de asalt, inclusiv modelul ARX 160, care vor fi valorificate atât pentru piaţa internă, cât şi la export. „Avem piaţa externă şi avem principalul nostru beneficiar, Armata Română, care trebuie să renunțe la Kalashnikov-ul ăla din ’60 – că îi trimitem în teatrele de operaţiuni cu Kalashnikov. Noi, ca producători, trebuie să oferim Armatei Române cel mai bun armament”, a adăugat Bădălău.

Ministrul a menţionat, totodată, că în 2019 „industria de apărare beneficiază de zece ori bugetul de execuţie de anul trecut” și că obiectivul său este repornirea industriei naţionale de apărare în condiţiile în care, la nivelul Uniunii Europene, 70% din producţia de armament este utilizată în ţările producătoare, în timp ce în România armata utilizează doar în procent de 10% arme autohtone.

„Industria de apărare beneficiază de 10 ori bugetul de execuţie de anul trecut. Avem un proiect mult mai mare, un proiect în care sunt legate lanţurile valorice. Discutăm la 173 milioane numai fabrica de pulberi de la Făgăraş, care funcţionează undeva la 10% în momentul ăsta. Face absolut toată gama de pulberi. Unim zona asta cu Pirochim Victoria, pentru că noi avem două, împărţite pe categorii de pulberi, rămânând la Victoria numai poligonul de încercare. Modernizăm Cugir şi modernizăm Sadu. Săptămâna asta am semnat din nou contractul vizavi de exportul de arme de la Cugir. În totalitate dăm la export. Exportăm în SUA în valoare de aproximativ 25 milioane de euro. Cugir şi Sadu vor fi modernizate cu linii absolut noi. Facem achiziţii conform legii. Şi mai avem Metrom Braşov în care investim şi-l modernizăm, pentru a face un nou cuptor acolo, pentru a trage tabla subţire de cupru de la capse. Acolo vor fi făcute capsele pentru toate cartuşele, pentru că noi trecem la calibrul NATO 5,56 pe care trebuie să-l oferim Armatei Române”, a explicat Niculae Bădălău.

Ministrul a explicat și că „în țările din Uniunea Europeană 70% din ceea ce produc merge către armata lor. Noi livrăm armatei române, sub 10% în momentul acesta. Încercăm să repornim această industrie. Am avut vechiul arsenal care era extrem de important. (…) Noi nu avem tehnologie. În momentul ăsta armata nu mai e cu tunul şi sabia, să pleci la bătălie. Toate armele sunt gestionate de sateliţi. Este cu totul altă tehnologie. Aceasta se bazează pe ani buni de cercetare pe care România nu a mai făcut-o, din păcate. Am avut cercetători, dar am reuşit să ţinem doar câțiva profesionişti prin vestitul nucleu. Nucleu înseamnă că am plătit nişte oameni numai ca să nu plece din această industrie. Şi am făcut un efort ani de zile ca să nu plece meseriaşii, pentru că avem oameni foarte buni”.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

1 Comment on this Post

 1. VOINEA Mircea

  Ha, ha, ha! Fabrica cu traditie: disponibilizari colective=zeci de mii de someri, comercializare de fier vechi, mult fier vechi…Antena 3 26.05.2010 – Dana GRECU : “stiti cum a ajuns fabrica de la Plopeni, uitati-va aici, un pliant, doamnelor si domnilor, pe care l-am primit ieri in redactie, Plopeni, da? Un pliant despre cate si cum ar trebui sa faca oamenii astia … fosta fabrica de armament …20 000 de oameni lucrau acolo la Plopeni, la fabrica de armament, asta este pliantul pentru expozitie…In momentul de fata sunt niste hale paraginite, da, niste hale goale sau pline cu tot felul de fieraraie, da ?… din care se fura pe capete…o fabrica de armament in lichidare, vor s-o lichideze, dar vor s-o lichideze de tot, adica sa fure tot ce se poate …se fura domnule fier vechi…se fura acolo pe capete, sunt in cadere libera si si-au luat o firma de paza privata, intelegeti, privata, firma de paza privata…”
  Sistemul național de apărare se mai sprijină pe aportul S. UZINA MECANICĂ PLOPENI S.A. ??? S. UZINA MECANICĂ PLOPENI este o filială admirabilă a CN Romarm, este sublimă putem zice, dar lipsește cu desăvarșire la planul de mobilizare și de război !
  Raport de control nr.1643/10.03.2017- Camera de Conturi Prahova:
  1.A fost încasată ilegal de la bugetul de stat suma de 89.000 lei, pentru plata unor drepturi salariale pentru persoane care nu îndeplineau condițiile prevăzute în OUG nr.95/2002. În urma controlului Uzina Mecanică Plopeni a virat la bugetul de stat suma de 89.000 lei și dobânzi în sumă de 8.000 lei, plus penalități în sumă de 4.000 lei și a încheiat un angajament de plată pentru recuperarea plăților efectuate către directorii generali ai societății.
  2.Au fost efectuate plăți fără bază legală, în sumă de 12.000 lei, reprezentând remunerația lunară acordată directorului general (mandatarului), în proporție de 100%, fără a respecta prevederile din contractele de mandat, referitoare la gradul de îndeplinire a criteriilor și obiectivelor de performanță.
  3.Au fost efectuate plăți fără bază legală, în perioada 01.01.2012 – 31.12.2016, în sumă de 329.420 lei, către Sindicatul Liber Plopeni din unitate cu dobânzi penalizatoare în baza OUG nr.13/2011 în sumă de 43.952,09 lei………….
  Observatorulph – CONDUCEREA UZINEI MECANICE PLOPENI, DE LA DNA LA PARCHET 24 aprilie 2014
  DNA a trimis la Parchet dosarul Uzinei Mecanice Plopeni după trei ani de verificări. Într-o adresă transmisă liderului de sindicat Mircea Voinea, cel care a sesizat mult mai multe ilegalităţi, conducerea DNA Ploieşti nominalizează persoanele cu funcţii de conducere din UM Plopeni pentru care există indicii că au prejudiciat societatea şi bugetul asigurărilor de şomaj: PÎRVU TIBERIU, Pârvu Valerian, Neagu Gabriela, Radu Nicolae, Irina Valea, Iordache Marian şi Tudor Dan. După ani de zile în care a încercat să convingă organele de cercetare penală să verifice modul în care Uzina Mecanică Plopeni a fost “prădată”, liderul sindicatului Siteco, Mircea Voinea, a constatat că instituţiile de control aruncă “pisica” de la una la alta. “Acest ping pong instituţional este colacul de salvare pentru toţi cei care au adus uzina plopenară în zona insolvenţei, pentru toţi numiţii politic care, în calitate de directori generali, au aplicat doar programe de restructurare a forţei de muncă, reuşind, cu competenţa de care au dat dovadă, să transforme o mare uzină prahoveană într-o fabrică de someri, cu imense hale de producţie abandonate şi lăsate la cheremul hoţilor de orice calibru”, subliniază Mircea Voinea, profund dezamăgit de evoluţia anchetelor. Curtea de Conturi, DNA, Ministerul Economiei şi Guvernul României sunt doar câteva dintre instituţiile pe care Mircea Voinea, concediat ilegal de conducerea UM Plopeni, aşa cum a stabilit definitiv şi irevocabil instanţa de judecată, le-a sesizat cu privire la diverse infracţiuni comise de cei care au condus UM Plopeni din 2008 încoace. Este vorba despre concedieri colective ilegale, furturi de utilaje cu titlu de fier vechi şi multe alte afaceri păguboase, prin care Uzina Mecanică Plopeni a fost adusă în pragul falimentului, fiind în administrare specială de peste 4 ani. După trei ani de sesizări şi plângeri penale, liderul sindical a primit o adresă de la DNA-Serviciul Teritorial Ploieşti prin care este informat că doar două dintre aspectele sesizate vor face obiectul unor dosare de cercetare penală. Mai mult, acestea vor fi soluţionate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti şi nu de DNA…

  Reply

Leave a Comment