Share

Proprietarul Mega Image a anunțat achiziția rețelei Profi din România contra sumei de 1,3 mld. euro

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, a anunțat astăzi că achiziționează retailerul român de produse alimentare Profi Rom Food SRL, sub rezerva aprobării autorităților de reglementare.

uternicul grup Ahold Delhaize, a anunțat că a convenit să achiziționeze 100% din retailerul român de produse alimentare Profi Rom Food SRL (Profi) de la MidEuropa, sub rezerva aprobării autorităților de reglementare.

Conform oficialilor Delhaize, „această achiziție implică o potrivire puternică a formatelor (n.n. – celor două lanțuri de retail) și aduce clienți complementari cu marca locală Mega Image deținută de Ahold Delhaize pe piața românească. România este o piață atractivă care se confruntă cu o creștere continuă a puterii de cumpărare, determinată de fundamente economice puternice”.

Profi este liderul retailerilor tradiționali de produse alimentare din România, operând 1.654 de magazine în țară. Este cunoscut pentru sortimentul său vast și pentru valoarea pe care o oferă clienților. În cele douăsprezece luni care s-au încheiat în iunie 2023, compania a generat vânzări de 2,5 miliarde de euro.

Achiziția va avea ca efect mai mult decât dublarea dimensiunii afacerilor din România ale Ahold Delhaize, care operează sub marca Mega Image și are 969 de magazine, preponderent în zonele urbane. Concetrarea va completa și va extinde amprenta existentă a Ahold Delhaize în România pentru a deservi mai bine atât zonele urbane, cât și pe cele rurale. Potrivirea puternică a formatului și propunerile complementare pentru clienți dintre mărcile Profi și Mega Image le vor permite să deservească mai bine consumatorul român, stimulând atât creșterea vânzărilor, cât și a profitabilității, notează cei de la Delhaize.

„Sunt foarte încântat să primesc Profi (n.n. – România) în familia Ahold Delhaize. Urmărim de ceva vreme traiectoria companiei și admirăm ceea ce a reușit să realizeze echipa Profi. Cred cu tărie că Profi are în față o cale de creștere interesantă și aștept cu nerăbdare să colaborez cu echipa pentru a ne consolida în continuare prezența în Europa Centrală și de Sud, a declarat Frans Muller, directorul general al Ahold Delhaize.

În acest context, Ahold Delhaize se așteaptă să genereze din această tranzacție o creștere semnificativă a veniturilor și noi sinergii. Acestea din urmă sunt preconizate să aducă beneficii directe clienților din România prin capacitatea sporită a companiei de a reinvesti în adăugarea de valoare pentru clienți, digitalizare și ESG.

Ahold Delhaize va plăti pentru această tranzacție aproximativ 1,3 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei valori ajustate de 1,8 miliarde de euro (IFRS 16).

Se preconizează că preluarea Profi va avea ca efect creșterea vânzărilor și a marjei EBIT (după sinergii și integrare) pentru Ahold Delhaize Europe și creșterea EPS pentru Ahold Delhaize, toate încă din primul an de la încheierea afacerii.

Contravaloarea achiziției va fi finanțată în proporție de 100% din împrumuturi, iar tranzacția se preconizează că se va încheia în 2024, după îndeplinirea condițiilor obișnuite, inclusiv obținerea acordului din partea autorităților de reglementare.

Citește și:

Leave a Comment