Share

Novartis poate dona 130 milioane de doze de clorochină dacă autoritățile îl consideră eficient

Elvețienii de la Novartis au anunţat că pot dona până la 130 milioane de doze de clorochină, un tratament împotriva malariei potenţial eficace în lupta împotriva noului coronavirus.

Grupul elveţian şi-a anunţat „angajamentul de a dona până la 130 milioane de doze de 200 mg până la sfârşitul lui mai după ce autorităţile de reglementare îşi vor fi dat acordul pentru utilizarea sa în beneficiul pacienţilor cu Covid-19”.

Novartis mai arată că va solicita licenţe de la Food and Drug Administration (FDA), organismul federal care supervizează comercializarea medicamentelor în SUA, şi de la agenţii europene, dând asigurări, în special Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în legătură cu „largul acces al pacienţilor care vor avea cea mai mare nevoie de acest medicament în lume”.

Clorochina este un antipaludic necostisitor folosit de decenii inclusiv împotriva bolilor autoimune ca lupus sau poliartrită reumatoidă.

Conform unui studiu chinez publicat la mijlocul lunii februarie, un test clinic efectuat în zece spitale pe mai mult de 100 de pacienţi cu COVID-19 a oferit rezultate promiţătoare.

În prezent sunt în desfăşurare mai multe teste, mai ales în SUA şi Franţa, pentru a confirma sau infirma aceste ipoteze şi a măsura eventualele efecte secundare ale clorochinei în tratarea COVID-19.

Şi alte laboratoare, printre care Sanofi din Franţa şi Teva din Israel, au anunţat că vor să furnizeze stocuri de clorochină.

Leave a Comment