Share

Lucrările la cazinoul din Constanța sunt în plină desfășurare

În această lună au început lucrările la clădirea spectaculoasă a cazinoului din Constanța, în ceva mai mult de doi ani, aceasta urmând să revină, conform contractului, la frumusețea de altă dată.

Compania Națională de Investiții, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, a notificat Inspectoratul de Stat în Construcții și Primăria Municipiului Constanța privind demararea lucrărilor de execuție pentru consolidarea și reabilitarea clădirii Cazinoului din Constanța.

Amplasamentul fusese predat constructorului pentru efectuarea etapei de proiectare din dată de 15 ianuarie a.c., în prezența ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan.

„Am promis că voi urmări îndeaproape lucrările la acest obiectiv pentru că este un simbol al litoralului și al României. Îi asigur pe constructori că, din partea ministerului pe care îl conduc, au toată susținerea astfel încât să nu fie înregistrate întârzieri nici în derularea lucrărilor și nici în decontarea acestora. Finanțarea este asigurată!”, a precizat ministrul Ion Ștefan.

Conform contractului, asocierea AEDIFICIA CARPAȚI SĂ & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SR va execută lucrări de consolidare și restaurare a clădirii principale (S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol), dar și a zonelor exterioare (reabilitare platforma terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă). Durata contractuală pentru realizarea lucrărilor este de 27 de luni, iar valoarea investiției se ridică la 56.627.697,09 lei cu TVA.

„Vom urmări îndeaproape derularea lucrărilor și fiecare etapă din acest proiect astfel încât, la sfârșitul lucrărilor, să putem preda cea mai frumoasă clădire de pe întreg litoralul Marii Negre. Constructorii vor avea parte de tot sprijinul nostru pentru că lucrările să fie finalizate în termenul contractual asumat”, a declarat Manuela Patrascoiu, directorul general al Companiei Naționale de Investiții S.A.

După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural și de divertisment, care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziții etc., fiind pusă în valoare, astfel, cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau din țară noastră.

Cazinoul din Constanța a fost inaugurat în 1910 după ce, în iarna anului 1901, o furtună distrusese o parte din acoperișul și un perete al fațadei a ceea ce, la vremea respectivă, se numea „cazină”, în fapt o construcție din lemn în care puteau fi ținute spectacole de teatru sau baluri. „Cazina” se afla tot pe faleza orașului, foarte aproape de amplasamentul de astăzi al cazinoului. În 1910, la inaugurarea noului cazinou, presa locală a criticat atât durata mare a lucrărilor, cât și aspectul final pe care un ziar al vremii îl descria drept o „matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane, care din punctul de vedere al esteticei arhitectonice, lasă foarte mult de dorit, din cauza complectei asimetrii și amestecului babilonic al stilurilor”, și „un monument ridicat în cinstea nepriceperei și prostului gust”.

Leave a Comment