Share

Cazinoul din Constanța, restaurat cu materiale care rezistă la cutremure de 7-8 grade Richter şi la aerul sărat al mării

Așa cum LifeNews.ro a anunțat deja, la Constanța au început lucrările pentru restaurarea cazinoului, materialele utilizate asigurând rezistenţa la cutremure de gradul 7-8 şi la aerul sărat al mării.

Restauratorii clădirii istorice a cazionului din Constanța au anunțat astăzi că lucrările de restaurare încep cu fațadele, iar pentru ca materialele utilizate să aibă o calitate şi o compoziţie care să respecte toate normele actuale au fost trimise probe de tencuială către laboratoare din Austria și Germania.

„Proiectele au ajuns aici, echipele sunt pe poziţii, iar lucrările de restaurare încep cu faţadele. O echipă de experţi, specializaţi în clădiri monument istoric clasa A, a testat tencuielile iar probe de parament, tencuială, finisaje şi ornamente au fost trimise în laboratoare din Austria şi Germania pentru a se stabili exact ce fel materiale trebuie folosite la restaurare. Aşteptăm rezultatele. Aici vor fi utilizate cele mai bune materiale cu o calitate şi o compoziţie care să respecte toate normele actuale, inclusiv rezistenţa la cutremure de gradul 7-8 şi la aerul sărat al mării. Aici vor lucra mai multe echipe. Prima echipă a montat schelele pe toate cele 4 faţade, a doua echipă se ocupă cu organizarea de şantier, urmează echipele care vor executa lucrările de instalaţii electrice, sanitare, termice, instalaţii de ventilaţie”, a declarat arhitectul Radu Cornescu, cel desemnat de municipalitate să supravegheze desfăşurarea lucrărilor.

Potrivit acestuia, totul va fi refăcut în concordanţă cu proiectului original. „Echipele de restauratori au găsit printre ziduri, schiţe ascunse cel mai probabil de deţinuţii care au lucrat la renovarea Cazinoului în anii 1950. În interior există şi o scară construită după anul 1986 şi aceasta va fi desfiinţată pentru că nu s-a respectat stilul Art Nouveau şi a astupat faţada cazinoului, cea dinspre mare. Eu, ca reprezentant al primăriei Constanţa, am discutat cu proiectantul şi am decis să demolăm scara şi să o refacem cu detaliile din 1910”, a menţionat Radu Cornescu.

Doi ani până la finalizarea lucrărilor la cazinoul din Constanța

În timpul lucrărilor de restaurare vor avea loc și modificări ale spaţiilor interioare, astfel încât această clădire să ofere o bună funcționalitate în special pentru evenimente culturale. În interiorul clădirii va exista şi o expoziţie permanentă cu istoria cazinoului din Constanța. După ce se va lucra la partea de rezistenţă şi arhitectură, vor fi realizate picturi murale şi va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani.

Coordonatorul lucrărilor de restaurare a cazinoului, inginerul Marius Stan, a menţionat că în prezent se execută lucrări de demolare a elementelor introduse ulterior construcţiei iniţiale.

„În acest moment se execută lucrări de demolare şi desfacere a elementelor introduse ulterior construcţiei iniţiale, pentru a aduce faţada la forma originală din 1910. Vor fi efectuate recompartimentări, conform autorizaţiei de construire emisă de Primăria Constanţa, pentru funcţiunile noi pe care le va avea cazinoul. La ultima restaurare au fost introduse elemente care nu corespund şi acestea vor trebui desfiinţate”, a declarat Marius Stan.

După finalizarea lucrărilor de reabilitare, care vor dura aproximativ 24 de luni, cazinoul din Constanţa va fi redat circuitului public.

Cazinoul din Constanța a fost inaugurat în 1910 după ce, în iarna anului 1901, o furtună distrusese o parte din acoperișul și un perete al fațadei a ceea ce, la vremea respectivă, se numea „cazină”, în fapt o construcție din lemn în care puteau fi ținute spectacole de teatru sau baluri. „Cazina” se afla tot pe faleza orașului, foarte aproape de amplasamentul de astăzi al cazinoului. În 1910, la inaugurarea noului cazinou, presa locală a criticat atât durata mare a lucrărilor, cât și aspectul final pe care un ziar al vremii îl descria drept o „matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane, care din punctul de vedere al esteticei arhitectonice, lasă foarte mult de dorit, din cauza complectei asimetrii și amestecului babilonic al stilurilor”, și „un monument ridicat în cinstea nepriceperei și prostului gust”.

Citește și:

Leave a Comment