În prima jumătate a lui 2021 taxa de ocupare a domeniului public pentru terasele din București va fi zero
Ședința tumultoasă a CGMB de luni s-a finalizat cu alegerea celor doi viceprimari, dar și cu reducerea taxei turistice la 0,5%. În perioada ianuarie – iunie 2021 taxa de ocupare a domeniului public pentru terase şi restaurante va fi zero.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat în şedinţa de luni o hotărâre conform căreia taxa de ocupare a domeniului public pentru terase şi restaurante va fi zero în perioada ianuarie – iunie 2021.
Conform proiectului, până la data de 30 iunie 2021 se suspendă aplicarea taxei pentru utilizarea locurilor publice cu unităţi de alimentaţie publică şi terase de vară. Potrivit HCGMB nr. 139/2020, taxa pentru utilizarea locurilor publice cu unităţi de alimentaţie publică şi terase de vara are în prezent o valoare cuprinsă între 0,5 – 1,1 lei/metru pătrat/zi, în funcţie de zonă. Taxa se percepe pentru următoarele tipuri de activităţi: alimentaţie publică; terase de vară (pentru perioada 01.05 – 30.09) cu sau fără băuturi alcoolice; comercializare produse panificaţie şi patiserie; alte activităţi asemenea.
Primarul Nicușor Dan a anunțat și că au fost numiți noii reprezentanți în Adunările Generale ale Acționarilor din companiile și societățile municipale, au fost create două comisii speciale (Comisia specială pentru inovare și digitalizare și Comisia specială pentru monitorizarea companiilor municipale) și a fost redusă la 0,5% taxa turistică.
„Consilierii generali, acum în formulă completă, au putut să aleagă cei doi viceprimari ai Bucureștiului, Horia Tomescu (USR PLUS) și Stelian Bujduveanu (PNL), cu care sunt convins că voi avea o bună colaborare pe parcursul întregului mandat. Reafirm hotărârea de a merge înainte cu desființarea companiilor municipale ineficiente, iar mandatul pe care îl au noii reprezentanți ai municipalității în Adunările Generale ale Acționarilor este exact în acest sens”, a scris pe Facebook, după ședința CGMB, primarul Nicușor Dan.
Veniturile bugetului local, diminuate cu 212 milioane lei
CGMB a adoptat în şedinţa de ieri și un proiect de rectificare bugetară conform căruia veniturile bugetului local sunt diminuate cu 212 milioane lei şi se majorează cu 23,9 milioane lei subvenţiile pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la energia termică.
Potrivit proiectului, introdus pe ordinea de zi suplimentară, veniturile totale ale bugetului Municipiului Bucureşti sunt diminuate cu 212 milioane lei, ajungând la 6,62 miliarde lei. Pe de altă parte se înregistrează un plus de 20 de milioane de lei la sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.
Se suplimentează cu 23,9 milioane lei subvenţiile pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la energia termică şi se diminuează cu 225 milioane de lei banii pentru Transportul în comun (vizând programe din Fondul European de Dezvoltare Regională, atât finanţare naţională, cât şi finanţare externă nerambursabilă, pentru modernizarea şi dotarea unor linii de tramvai). Se mai taie cu 8,3 milioane lei veniturile Proedus, iar cu 2,2 milioane lei veniturile Centrului Arcub,
În raportul de specialitate se arată că, în baza H.G. 1098/2020, a fost comunicată Municipiului Bucureşti suplimentarea cu 20 de milioane de lei a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2020 pentru Municipiul Bucureşti, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în vederea asigurării continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populaţiei.