Share

Comisarul european pentru Afaceri Interne: Este momentul ca România să intre în Schengen

Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, a declarat că este momentul ca România să fie membru deplin al spaţiului Schengen.

Aflată într-o vizită oficială în România, suedeza Ylva Johansson, actual comisarul european pentru Afaceri Interne, a declarat că speră că aderarea României la spațiul Schengen „se va întâmpla curând, Comisia a făcut, după cum ştiţi, în aceşti zece ani, evaluarea că România este pregătită pentru Schengen. Iar aceasta este poziţia noastră în continuare. Încercăm să convingem Consiliul să avanseze, deoarece este momentul ca România să fie membru deplin în Schengen”.

În vizia de la vama Siret, acolo unde refugiații ucrainieni sunt primiți în România, comisarul european le-a mulţumit autorităţilor române şi cetăţenilor pentru modul în care au venit în sprijinul ucrainienilor.

„Cel mai important mesaj al meu este: mulţumesc, România. (…) Vremea este foarte rece, dar primirea este călduroasă. În aceste vremuri foarte dificile, când vedem din nou război în Europa, când vedem agresiunea lui Putin asupra unei ţări vecine suverane, să vezi cum cetăţenii din judeţul Suceava, români din toată ţara, societatea civilă, autorităţile îi întâmpină cu căldură pe refugiaţi este emoţionant. Arătând solidaritate, arătăm că ne bazăm pe alte valori decât Putin şi punem în practică aceste valori. Cu toţii am văzut, în ultimele zile, unitatea, o acţiune fermă (…) din partea Uniunii Europene, cum nu am mai văzut niciodată până acum, pentru că este necesar”, a spus Ylva Johansson.

Ea s-a declarat impresionată de modul în care autorităţile române şi cetăţenii au acţionat, dar a subliniat că este nevoie şi de implicare din partea Uniunii Europene să acorde susţinere financiară, materială şi în resursă umană.

Ylva Johansson a anunţat, totodată, că va fi pregătită, la nivelul Comisiei Europene, o platformă de solidaritate pentru ajutorarea poporului ucrainean şi pentru sprijinirea acţiunilor umanitare ale ţărilor din imediata vecinătate.

Comisarul european ajunge și la București unde va efectua o vizită la Centrul Operaţional de Coordonare al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

În cadrul vizitei sale, comisarul Ylva Johansson va avea întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi ministrul de Interne, Lucian Bode şi va participa la o masă rotundă cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Citește și:

Leave a Comment