Share

Guvern: 33.000 de ucrainieni în România. Centre regionale pentru cazarea solicitanţilor de azil, la peste 65%

Peste 33.000 ucrainieni sunt, în prezent, în România, dintre care 373 au solicitat azil. Gradul de ocupare din centrele regionale pentru cazarea solicitanţilor de azil este de 65%.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat astăzi că peste 33.000 cetățeni ucrainieni au ajuns în România, dintre care 373 au solicitat azil.

El a precizat, la Palatul Victoria, că, din 24 februarie şi până luni, la ora 6.00, au intrat în ţară 70.803 de cetăţeni ucraineni, iar 37.490 dintre aceştia au plecat cătrea alte state.

Cărbunaru a menţionat că, în cursul zilei de duminică, 255 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, numărul total al acestora ajungând la 373.

„În acest moment, în România, sunt peste 33.000 de cetăţeni ucraineni”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Spațiile de cazare pentru solicinații de azil, ocupate în proporție de 65%

În același timp, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat că gradul de ocupare a spaţiilor din cele şase centre regionale pentru cazarea solicitanţilor de azil este de 65%.

El a precizat, cu prilejul unei vizite în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, că în centrele de azil sunt cazate 700 de persoane, în timp ce numărul refugiaţilor ucraineni care au cerut azil în România este de 578.

Datele contradictorii prezentate de autoritățile române dovedesc lipsa de coordonare și comunicarea deficitară dintre instituții în ciuda declarațiilor care arată că România este pregătită să primească refugiați.

„În acest moment activităţile din PTF sunt adaptate situaţiei operative, ajustarea acestora urmând să se realizeze progresiv, în funcţie de evoluţiile evenimentelor. Din perspectiva securităţii, măsurile luate deja vizează întărirea controlului şi supravegherea sporită la frontierele României. În cifre, vă pot informa că în perioada 24-27 februarie, prin toate punctele au intrat în ţară 67.000 de cetăţeni ucraineni şi au ieşit din ţară prin punctele de frontieră de stat 35.000 de cetăţeni ucraineni. Aşadar, pe teritoriul României în acest moment se află 32.000 de cetăţeni ucraineni, dintre aceştia, 578 solicitând protecţia statului român în centrele de azil. În acest moment, în centrele noastre, toate cele şase centre, sunt cazaţi 700 de cetăţeni, gradul de ocupare fiind de aproximativ 65%. Cifrele sunt într-o dinamică continuă şi aşa cum observăm, o mare parte din cetăţenii ucraineni aflaţi pe teritoriul României părăsesc ţara”, a afirmat Bode.

Ministrul a precizat că, luni dimineaţă, erau cazaţi în tabăra de refugiaţi 192 persoane, iar numărul total al ucrainenilor care au tranzitat această tabără este de 277.

Bode a însoţit-o la Siret pe Ylva Johansson, comisarul european responsabil pentru afaceri interne, care a vizitat Punctul de Trecere a Frontierei, dar şi tabăra mobilă de refugiaţi amenajată pe stadionul din localitate.

Citește și:

Leave a Comment