Share

Banca Centrală a Rusiei ridică rata dobânzii cheie de la 9,5% la 20%

Banca Centrală a Rusiei s-a văzut nevoită să ridice rata dobânzii cheie la cea mai mare valoare din ultimele două decenii în contextul sancțiunilor internaționale.

Banca Rusiei a dublat rata dobânzii cheie la 20% și a impus controale asupra fluxului de capital în încercarea de a proteja economia de impactul sancțiunilor occidentale.

Rata dobânzii va crește de la 9,5% la 20%, a anunțat banca într-un comunicat dat publicității înainte ca tranzacționarea rublei să fie deschisă la ora locală 10 a.m.

De asemenea, începând de luni brokerilor le-a fost interzis temporar să vândă titluri de valoare deținute de străini la bursa din Moscova. Nu au fost precizate cu exactitate titlurile cărora li se aplică interdicția.

Într-o altă încercare de a stopa deprecierea rublei, Banca Centrală a Rusiei şi Ministerul de Finanţe au anunţat că au decis împreună să ordone companiilor exportatoare ruseşti să vândă pe piaţă 80% din veniturile lor în valută.

Conform Bloomberg, aceste măsuri de urgență sunt cele mai puternice luate de Rusia în ultimii ani și sunt un efect al ultimei runde de sancțiuni prin care SUA, Uniunea Europeană și alte state au blocat accesul la o mare parte din cele 640 de miliarde de dolari acumulate de Banca Centrală a Rusiei pentru a proteja economia.

Invazia Ucrainei de către Rusia a provocat o fugă a investitorilor de pe piețe, iar rubla a devenit cu 26% mai slabă în tranzacțiile offshore de luni. Rubla a atins în acest context o limită de tranzacționare de 90 per dolar. Iar volatilitatea este maximă.

În acest context dezastruos pentru economia Rusiei, guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, urmează să facă o declarație importantă la ora 16.00. a Moscovei.

S&P Global Ratings a scăzut Rusia sub gradul de investiție, în timp ce Moody’s Investors Service, care evaluează Rusia cu un pas peste „Junk”, analizează o retrogradare.

Citește și:

Leave a Comment