Share

Cel mai mare producător european de ventilatoare medicale: Misiune imposibilă

Într-un interviu acordat publicației Der Spiegel, șeful uneia dintre cele mai mari companii producătoare de ventilatoare medicale dă un verdict greu de acceptat, dar cât se poate de real, în privința livrării de astfel de echipamente medicale indispensabile în tratarea cazurilor grave de infectare cu Covid-19. Oficialul vorbește chiar și despre o comandă venită din România.

Stefan Dräger, un german de 57 de ani, conduce compania Drägerwerk, unul dintre cei mai mari producători mondiali de ventilatoare mecanice. În interviul acordat publicației germane Der Spiegel, el a explicat de ce satisfacerea cererii de astfel de aparte necesare tratării cazurilor de coronavirus este o misiune imposibilă, fapt reliefat și de LifeNews.ro într-un articol publicat în urmă cu câteva zile.

Domnule Dräger, compania dvs. primește în prezent un număr record de comenzi, iar acțiunile companiei sunt mai căutate ca niciodată.

Dräger: Situația este dificlă, dar mă simt mândru. Suntem însă conștienți de responsabilitatea noastră.

Guvernul german v-a contractat pentru a cumpăra 10.000 de ventilatoare. Cât de avansate sunt discuțiile?

Dräger: Contractul are un plan de livrare detaliat care se întinde pe tot anul. Primele dispozitive sunt deja asamblate. Când s-a aflat situația de la Wuhan consecințele erau previzibile. Suntem familiarizați cu o astfel de situație din perioada crizei SARS. Dar contractul cu guvernul german reprezintă doar o parte din producția noastră. O parte mai mare este formată din clienți din afara țării.

Cine cumpără toate aceste echipamente?

Dräger: Cancelarul austriac Sebastian Kurz m=a sunat mai devreme. Are nevoie de 1.000 de ventilatoare, dar în acest moment putem pune la dispoziție doar 50. Nenumărați miniștri din tot felul de țări au sunat, iar weekendul trecut, a sunat chiar regele Olandei.

Puteți satisface cererea?

Dräger: Nu complet. Ne-am dublat volumul de producție în februarie și, în final, o vom majora de patru ori. Doar în Lübeck, unde are sediul compania, căutăm 500 de noi angajați.

Având în vedere numărul de comenzi, nu aveți de ales decât să vă setați anumite priorități. Este „Germania întâi” regula?

Dräger: Nu. La început, aproape toate dispozitivele s-au dus în China, unde nevoia era cea mai mare. Aveau nevoie de un dispozitiv destul de simplu și am fost capabili să producem 400 dintre ele pe săptămână. Dispozitivul transformă aerul din mediu în aer purificat, necesită doar o priză electrică și, dacă este necesar, un cilindru de oxigen și nu implică nicio conexiune la sistemul de alimentare cu gaz medical al unui spital.

Cum decideți în aceste zile ce comandă să livrați?

Dräger: În această privință avem unele dificultăți. Primim știri în fiecare oră despre situația din diferite țări și trebuie să ținem cont de asta. Punem pe primul loc factorul uman.

Ce pot face producătorii de automobile

Producătorii de automobile și alte firme au anunțat că pot fabrica componente pentru ventilatoare. Este doar un exercițiu de imagine sau poate fi o soluție?

Dräger: Nu există prea mult rost în adaptarea capacității de producție neutilizată a acestora la fabricarea de aparate pentru sistemul respirator. Am vorbit cu Daimler în weekend. Și ei ar dori să ajute. Dar, din păcate, nu este atât de simplu. Nici noi nu putem construi mașini. Înainte să investim prea mult în acest aspect, ar trebui să ne concentrăm pe ideea ca dispozitivele care stau într-un subsol undeva să fie repuse în stare de funcționare. Sau să le reparăm și să le facem utilizabile. Există foarte mult potențial în asta.

Unde credeți că pot fi găsite astfel de ventilatoare neutilizate?

Dräger: Cred că este posibil să fie convertite dispozitive existente la serviciile de ambulanță sau secțiile de anestezie. Astfel de dispozitive nu sunt destinate susținerii respirației pe termen lung, dar pot îndeplini acest scop. Estimăm că doar în Germania, circa 5.000 de astfel de dispozitive ar putea fi mobilizate din această rezervă. Pentru a face acest lucru însă, personalul spitalelor trebuie instruit cu privire la modul de utilizare al dispozitivelor. De asemenea, e nevoie de acțiuni ale autorităților de reglementare.

Ventilatoarele sunt un aparat, însă ventilația pacienților cu Covid-19 este mai complexă. Nu avem de fapt ca principală deficiență numărul mic de specialiști în domeniu?

Dräger: Da, de asta îmi este frică. Și există o altă problemă: este posibil ca ministrul sănătății din Germania să fi luat măsuri timpurii, dar nu este clar cum trebuie distribuite cele 10.000 de dispozitive pe care le-a comandat. Drept urmare, multe spitale ne contactează direct. În ciuda greutăților, trebuie să ne asigurăm că resursele sunt distribuite în cel mai bun mod posibil și că spitalele nu primesc echipamente avansate pe care nu știu să le folosească.

Ce este atât de dificil la utilizarea acestor dispozitive?

Dräger: Nu este vorba despre dispozitiv, ci de persoana care este atașată la acesta. Personalul sanitar trebuie să fie în măsură să evalueze starea pacientului și să știe cum să regleze cu precizie dispozitivul pentru a salva mai întâi viața persoanei și, apoi, pentru a se asigura că vindecarea va avea loc rapid. În acest caz vorbim despre mulți ani de experiență.

În ce țară este în prezent cea mai dificlă situație?

Dräger: În Europa, numărul de paturi de terapie intensivă pe cap de locuitor este distribuit foarte inegal. În Italia, de exemplu, este de trei ori mai mic decât în Germania. În Anglia, de cinci ori mai mic. Provocarea în Anglia va fi mai mare decât în ​​Spania. Și situația din SUA este foarte alarmantă. Mai ales că acolo și sistemul de raportare pare subdezvoltat.

Nu ați primit încă un telefon de la președintele SUA, Donald Trump?

Dräger: Îl așteptăm. Autoritățile americane au solicitat 100.000 de ventilatoare. Acest lucru depășește chiar capacitatea anuală de producție a tuturor producătorilor din lume. Este o misiune absolut imposibilă. Chiar și acest număr va fi suficient pentru SUA. Am acceptat să preluăm o parte din comandă deoarece avem o responsabilitate fiind cel mai mare producător.

Vă gândiți și la o penurie pentru filtre, tuburi și alte componente pentru aceste ventilatoare?

Dräger: Există deja. Când vine vorba de livrările de piese, am observat un fenomen similar cu cel al hârtiei igienice. Vorbim despre achiziții făcute în panică, în acest caz a celor din spitale – și este în detrimentul tuturor. Astfel de componente sunt produse în toată lumea, inclusiv în Turcia. Sper foarte mult ca lanțurile de aprovizionare să rămână intacte în ciuda protecționismului. Dacă cineva decide să le perturbe, nu vor mai exista ventilatoare pentru nimeni.

Care sunt lecțiile care trebuie învățate din această criză?

Dräger: Că bunul simț este mai important decât am crezut cu toții. Această situație este atât de nouă și complicată încât problemele nu pot fi soluționate decât de persoane care își cântăresc cu atenție deciziile. Inteligența artificială, despre care toată lumea a vorbit atât de mult în ultmii ani nu prea ajută în acest moment.

Mai puteți răspunde la toate apelurile de la miniștri și șefi de stat sau le închideți telefonul?

Dräger: Toți cei care depun o solicitare primesc un răspuns. Tocmai am primit un apel de la un grup care ar dori să doneze un singur ventilator în România. Vor primi, desigur, un răspuns de la mine.

Și care va fi răspunsul?

Dräger: Unul care, probabil, nu îi va face fericiți. Din păcate.

Interviul integral în limba engleză poate fi citit pe site-ul internațional Der Spiegel.

Citește și:

Leave a Comment