Share

UPDATE: Incendiu la spitalul Matei Balș: 5 decese și peste 100 de pacienți evacuați

În această dimineață a avut loc un incendiu major la spitalul Matei Balș din București. Primele informații arată că cinci pacienți au decedat.

Incendiul pare să se fi declanșat în jurul orei 5 la parterul institutului Matei Balș, acolo unde se aflau pacienți infectați cu Covid-19. După apelul de urganță zeci de ambulanțe au sosit la spital și au preluat circa 100 de pacienți care au fost transportați către alte spitale din Capitală sau se află îmcă la bordul acestora. În majoritatea cazurilor este vorba de pacienți infectați cu noul coronavirus.

La Institutul Matei Balș au ajuns vineri dimineaţa, la ora 7, şeful DSU, Raed Arafat, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, secretarul de stat în MS Andreea Moldovan, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.

„Din păcate trei persoane sunt decedate şi a patru sub resuscitare. Trei persoane au fost găsite în salon (n.r. – decedate). (…) După ce s-a degajat fumul au fost găsite trei peroane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportaţi la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme”, a declarat inițial secretarul de stat în MAI Raed Arafat. Apoi, după ora 7, el a revenit și a anunțat un al patrulea deces.

Întrebat dacă dintre cei transportaţi la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, Arafat a răspuns: „Nu, pe probleme de arsuri, nu”.

UPDATE, ora 7.20: „Pacienţii sunt evaluaţi. Pacienţii sunt evaluaţi în acest moment în camera de gardă la Matei Balș. Este clar că este o problemă şi vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară. De asemenea, vorbim despre spitalul care a tratat – sunt două spitale mari în Bucureşti care au tratat – foarte mulţi pacienţi, au fost folosite la capacitate până astăzi”, a afirmat ministrul Vlad Voiculescu precizând că situaţia este evaluată şi vor fi luate toate măsurile.

„Nu mai avem alte persoane în stare critică”, a precizat și şeful DSU.

Potrivit acestuia, „rămâne problema în mâna celor care vor investiga cauza incendiului”.

„La momentul la care ştim care este cauza o să prezentăm rezultatele. În acest moment, nu vom face speculaţii,”, a mai spus Arafat.

UPDATE, ora 7.45: „Am reuşit să lichidăm incendiul şi să evacuăm personalul atât de la etajele superioare, cât şi de la parterul clădirii. În afară de cele patru persoane care sunt decedate, celelalte persoane – până la un număr de 102 – au fost evacuate şi transportate către echipajele de prim ajutor şi ulterior către spitalele desemnate. Am avut 24 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 4 autoscări de salvare de la înălţime, patru pentru descarcerare şi 10 microbuze pentru transport persoane”, a precizat comandantul intervenţiei la faţa locului, colonelul Şchiopu de la ISU.

El a afirmat că primul apel la 112 a fost primit la dispecerat la ora 5.05, iar primul echipaj de pompieri a ajuns la faţa locului la ora 5.13, după opt minute.

„Am constatat că ardea cu flacără deschisă la parterul clădirii, pe o suprafaţă de circa 100 – 120 de metri pătraţi. Au fost afectate patru saloane. Era o ardere generalizată cu degajări mari de fum şi cu posibilităţi reale de extindere la etajele unu pe faţadă. Am intervenit atât din exterior, cât şi din interior. S-au constituit echipe de căutare-salvare, concomitent cu echipele de localizare şi lichidare a incendiului”, a precizat oficialul.

UPDATE, ora 9.00: Rudele pacienţilor de la Institutul Matei Balş care au fost transferaţi vineri dimineaţa în urma incendiului vor avea la dispoziție două linii telefonice pentru a afla detalii despre aceștia și locul în care au fost transferați

„Dată fiind situaţia generată în urma producerii nefericitului eveniment din această dimineaţă care a necesitat evacuarea şi relocarea mai multor persoane la alte unităţi spitaliceşti, precizăm faptul că imediat după ce este actualizată lista privind repartiţia pacienţilor la spitalele suport din aria Bucureşti-Ilfov, vor fi operaţionalizate două linii telefonice, unde aparţinătorii pot afla informaţii despre noua locaţie unde pacienţii sunt internaţi, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impun acestora”, precizează DSU.

38 de echipaje de prim ajutor au fost mobilizate astăzi dimineaţă pentru incendiu. Coordonatorul echipei medicale, dr. Bogdan Opriţa, a precizat că la faţa locului au acţionat, de asemenea, şase echipaje de terapie intensivă mobilă şi cinci autospeciale de transport personal şi victime multiple.

Potrivit acestuia, la nivelul Spitalului Floreasca, în urma declanşării planului roşu, au fost mobilizaţi aproape 100 de medici şi asistenţi, suplimentar pentru a interveni dacă este cazul.

De la Matei Balș au fost evacuate, în primă fază, aproximativ 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, Sfântul Ioan şi Sfântul Pantelimon, iar restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul institutului. Bogdan Opriţa a menționat și că dintre cele 44 de persoane evacuate două se aflau în stare mai gravă şi au necesitat măsuri de protezare respiratorie.

Profesorul Adrian Streinu Cercel a declarat că avizele spitalului „sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie”.

„Din păcate, toţi pacienţii care sunt internaţi COVID au nevoie de oxigen şi evident erau şi cuplaţi la oxigen. (…) Tot ce se internează în Matei Balș reprezintă pacient mediu spre sever sau critic”, a afirmat fostul manager al Institutului.

Potrivit lui Streinu Cercel, este vorba despre o clădire care a fost făcută în 1953 şi refăcută „din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen”.

UPDATE, ora 12.30: Unul dintre pacienţii aduşi vineri dimineaţă de la Institutul Matei Balş la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este intubat, dar în stare stabilă, potrivit informaţiilor transmise de Biroul de presă al unităţii medicale.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că a fost găsită o a cincea cincea victimă decedată la Matei Balş.

„Confirm, în urma incendiului de la Matei Balş sunt identificate cinci victime. Transmit pe această cale condoleanţe familiilor victimelor. Incendiul s-a declanşat la parterul unui pavilion, evident toată clădirea a fost evacuată pentru că a fost afectată de fum. 102 pacienţi erau în acel moment în pavilion, 43 au fost relocaţi în alte unităţi din Bucureşti şi 53 au fost relocaţi în incinta spitalului Matei Balş. Aşteptăm rezultatele anchetei”, a afirmat ministrul Bode.

El a precizat că o a cincea victimă a fost găsită în baie. „Am această confirmare pentru a cincea victimă. Vă pot confirma că în baie a fost găsit cadavrul carbonizat”, a spus ministrul de Interne.

Leave a Comment