Share
Europa, în goană după ventilatoare medicale

Europa, în goană după ventilatoare medicale

Pe măsură ce pandemia afectează tot mai grav statele din întreaga lume, autoritățile fiecărui stat încearcă din răsputeri să asigure necesarul din spitale. După lipsa măștilor și a combinezoanelor, acum sunt căutate ventilatoare medicale.

Guvernele din toată Europa și-au intensificat căutările pentru ventilatoare medicale pe măsură ce medicii și spitalele se pregătesc pentru o continuă creștere a numărului de pacienți infectați cu virusul Covid-19.

Indispensabile pentru susținerea vieții celor infectați cu coronavirus, aceste aparate sunt, în majoritatea statelor, insuficiente. Numai cu aceste ventilatoare poate fi pompat oxigen în plămânii pacienților care manifestă dificultăți respiratorii acute și insuficiență pulmonară, cauze tipice de deces pentru cei infectați cu coronavirus.

Italia are nevoie urgent de ventilatoare

În Italia, țara aflată la epicentrul focarului european, unicul producător de ventilatoare al țării, Siare Engineering, a ajuns să producă de patru ori mai mult decât în mod normal. Pentru a crește capacitatea de producție sunt utilizați inclusiv militari ai forțelor armate. În același timp, Germania a comandat 10.000 de noi ventilatoare de la un furnizor intern, iar Franța efectuează o anchetă la nivel național asupra propriilor stocuri, inclusiv în afara sistemului public de sănătate, deoarece anticipează deficiențe.

Pentru a înțelege gravitatea situație, mai ales în Italia, trebuie spus că, din cauza lipsei echipamentelor necesare, personalul medical a primit recomandarea de a acorda prioritate pacienților cu cele mai mari șanse de supraviețuire.

Pentru a rezolva, măcar parția, situația, Siare Engineering încearcă să producă în prezent circa 500 de ventilatoare pe lună, o creștere majoră față de producția lunară normală de 125 de unități. Totodată, compania cu sediul în Bologna a anulat toate comenzile din străinătate producând strict pentru Italia chiar dacă prețul de 17.000 de euro / bucată ar fi putut să-i aducă profituri semnificative.

„Dintr-o dată, ne-am trezit în fața unei sarcini titanice. Trebuie să producem în câteva luni ceea ce această companie ar produce în mod normal în doi ani”, a scris pe pagina sa de Facebook directorul general al companiei, Gianluca Preziosa.

Și producătorul german Drägerwerk AG încearcă să-și majoreze rapid capacitatea de producție pentru a face față comenzilor făcute de guvernul federal. Asta în ciuda faptului că, în prezent, spitalele germane sunt cele mai bine echipate din Europa, atât în ​​ceea ce privește paturile de terapie intensivă, cât și în cea a disponibilității ventilatoarelor. Potrivit guvernului, Germania are în jur de 28.000 de paturi de terapie intensivă, dintre care 25.000 sunt echipate cu ventilatoare.

Întreaga lume în criză de ventilatoare medicale

Franța, un alt stat grav lovit de pandemia de coronavirus deține conform datelor oficiale 5.065 de paturi de terapie intensivă dotate cu ventilatoare și încă 7.364 fără ventilatoare. Cu toate acestea, oficialii din sistemul de sănătate francez avertizează că multe dintre aceste paturi sunt deja ocupate de pacienți care primesc îngrijiri medicale diferite de cei care sunt internați cu coronavirus.

Și în Marea Britanie oficialii încearcă să găsească soluții la criza de ventilatoare medicale. Matt Hancock, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că Serviciul Național de Sănătate deține aproximativ 5.000 de ventilatoare, însă este nevoie de mult mai multe. „Dacă știți pe cineva care produce un ventilator, atunci îl vom cumpăra. Niciun număr nu este prea mare”, a declarat dl Hancock pentru Sky News.

Între timp, la Madrid, medicii și autoritățile locale au solicitat guvernului central spaniol mai multe echipamente printre care și ventilatoare, iar în Statele Unite se încearcă majorarea producției la toți producătorii disponibili.

Astfel, Ventec Life Systems, companie producătoare de aparate respiratorii cu sediul în Seattle, a anunțat că își va crește producția de la 150 de ventilatoare până la 1.000 pe lună. Respironics, divizie medicală a companiei Philips, angajează lucrători la fabrica sa din Murrysville, Pennsylvania, pentru a crește producția, la fel ca și GE Healthcare la uzina sa din Wisconsin. Dar este deja foarte târziu, iar echipamentele ar putea ajunge în spitale mult după ce va fi nevoie de ele.

2.800 de ventilatoare în România

Conform datelor oficiale, România deține circa 4.000 de paturi ATI, dintre care aproximativ 2.800 au ventilatoare medicale funcționale. La începutul lunii martie a fost derulată în regim de urgență o licitație pentru 200 de noi ventilatoare, iar câștigătorul a fost firma Alpha Medica. Din nefericire, nimeni nu știe în prezent dacă acestea vor fi suficiente, totul depinzând de ritmul în care cei infectați cu coronavirus vor avea nevoie de astfel de aparate.

Ajutor de la industria auto? Aproape imposibil

Cum majoritatea constructorilor auto și-au închis uzinele pentru că nu au nici componentele necesare producției și nici clienți care să cumpere vehiculele, aceștia s-au oferit să ajute la producția de ventilatoare.

La începutul acestei săptămâni, oficialii britanici au trimis planurile unor ventilatoare către companiile Rolls-Royce și Jaguar Land Rover. De asemenea, în Italia, Fiat și Ferrari și-au pus uzinele la dispoziția guvernului, iar în SUA, consilierul economic al lui Trump, Larry Kudlow, a declarat că General Motors s-a oferit să ajute. Și Elon Musk a declarat că Tesla ar putea produce aparatele atât de necesare.

Din nefericire, în ciuda bunelor intenții, producătorii de autoturisme au mici șanse de a rezolva problema. „Este ridicol”, consideră Robert Chatburn, profesor de medicină la Universitatea Case Western Reserve, care a scris o serie de cărți despre îngrijirea căilor respiratorii și ventilația mecanică. „Este lăudabil că producătorii de automobile ar dori să ajute. Dar există doar o mână de oameni în întreaga lume care știu să proiecteze un ventilator medical. Și foarte puțini care ar putea produce la scară largă respectând cerințele de siguranță”.

Robert Chatburn a explicat, totodată, că și dacă producătorii de autovehicule ar descoperi în mod miraculos o modalitate de a produce ventilatoarele, problema cea mai mare va rămâne instruirea oamenilor care ar trebui să le utilizeze în spitale.

Citește și:

Leave a Comment