Share

BMW Seria 5, premieră mondială dublată de prezentarea în România

A opta generație a BMW Seria 5 are atât sisteme de propulsie alimentate cu benzină și motorină cât și complet electrice. La doar câteva ore după premiera mondială, noul model a fost prezentat în România.

Oficialii companiei germane susțin că noua generație BMW Seria 5 este mai dinamică decât oricând în istoria sa și plină de inovații digitale. Dincolo de un design mult mai „clasic” decât al fratelui mai mare, Seria 7, noul model a crescut în dimensiuni față de generația anterioară. Astfel, lungimea a atins 5,06 metri (+9,7 cm), lățimea 1,9 metri (+3,2 cm) și înălțimea 1,51 metri (+3,6 cm). Și ampatamentul este mai mare cu 2 cm ajungând la 2,99 metri.

Grație creșterii în dimensiuni, noul BMW Seria 5 asigură un confort sporit atât șoferului cât și tuturor pasagerilor, aceștia având la dispoziție sisteme electronice de ultimă oră. La capitolul confort și ergonomie, designerii și inginerii germani au decis să elimine multe dintre butoanele prezente pe generația anterioară, preferând în schimb să doteze mașina cu un ecran curbat de 12,3 inchi aflat în fața șoferului și cu unul tactil, de 14,9 inchi, în centrul planșei de bord.

În premieră pe un model BMW, pasagerii pot transforma ecranul central în consolă pentru jocuri gestionată prin telefoanele inteligente ale celor din interiorul mașinii. Deși poate părea o dotare fără rost pe bordul unui automobil, platforma de jocuri AirConsole devine foarte utilă atunci când, în cazul variantelor 100% electrice, este așteptată încărcarea cu energie.

Și, dacă tot vorbim despre încărcarea cu energie a versiunilor electrice i5, trebuie menționat că acestea au o baterie de 81.2 kW care se poate alimenta de la o priză AC cu până la 11 kW sau, odată cu achiziționarea unui kit opțional, cu 22 kW. Cum o baterie atât de mare necesită un timp lung de încărcare la o priză AC, majoritatea clienților vor prefera, fără îndoială, încărcarea la stații DC. În acest caz, bateria BMW i5 poate fi alimentată cu până la 205 kW astfel încât de la 10% până la 80% nu sunt necesare mai mult de 30 de minute.

Un capitol extrem de important pentru utilizatorii de mașini electrice, dar și pentru cei care urmăresc cu atenție evoluția tehnologică a acestora, este autonomia. Ei bine, varianta BMW i5 eDrive40 poate parcurge cu bateria plină, conform producătorului, până la 582 de kilometri. Mai puternicul BMW i5 M60 xDrive are o autonomie maximă de 516 km. În plus, cu funcția Max Range, autonomia poate fi extinsă cu până la 25%, însă asta înseamnă o limitare drastică a puterii oferite de motor și a vitezei maxime de deplasare, precum și dezactivarea automată a funcțiilor de confort.

Tot la capitolul caracteristici tehnice ale versiunilor electrice merită menționat faptul că i5 eDrive40 este dotat cu un motor electric de 340 CP și 430 Nm, amplasat pe puntea din spate, în timp ce i5 M60 xDrive are două motoare, câte unul pe fiecare punte, a căror putere cumulată este de 601 CP. Cuplul generat este și el la niveluri amețitoare, 820 Nm, valoare atinsă atunci când este activată funcția M Sport Boost sau M Launch Control. În acest caz, accelerația de la 0 la 100 km/h poate fi făcută în doar 3,8 secunde.

Fiind unul dintre cele mai apreciate modele din gama companiei, BMW Seria 5, nu se putea rupe complet de tradiție. Asta înseamnă că, dincolo de comportamentul rutier specific, mașina rămâne în dotare cu versiuni alimentate cu benzină și motorină, însă chiar și acestea devin parte a unor sisteme hibride de propulsie.

Pe piața europeană BMW Seria 5 va fi disponibil încă din acest an în versiunea 520i, alimentată cu benzină, al cărei motor dezvoltă 208 CP și consumă în medie 6,4 l/100 km, și 520d sau 520d xDrive (197 CP). Din 2024, versiunilor menționate li se vor adăuga două modele plug-in hybrid (PHEV), un diesel în șase cilindri și o a treia variantă electrică.

Fiind prezentat deja și în România, modelul are și catalog de prețuri. Astfel, Seria 5 520i costă, cu TVA, 58.965 euro, 520d – 61.285 euro, 520d xDrive – 63.844 de euro, iar i5 eDrive40 – 70.150 de euro și i5 M60 xDrive – 99.603 euro.

Se observă, ca și în cazul modelului i4, că BMW a ales să ducă prețurile (cu subvenții guvernamentale) versiunii electrice de bază foarte aproape de cele ale versiunilor cu motoare termice. Iar autonomia electrică – peste 500 km – se apropie tot mai mult de cea a versiunilor cu motoare termice și puteri comparabile.

Citește și:

Leave a Comment