Share

Între timp, în Germania…

Cum traversează pandemia cea mai puternică țară europeană? Puțin diferit decât ne-am aștepta de la patria ordinii și disciplinei, dar cu asumarea unor decizii economice tranșante.

La prima vedere, nemții par că și-au pierdut răbdarea, se îngrămădesc la vaccinări și nu mai țin cont de programări. Medicii de familie sunt asaltați de oameni care nu mai sunt dispuși să-și aștepte rândul și care apar neinvitați la cabinete. Presiunea a devenit atât de mare încât politicienii au anunțat schimbarea strategiei de imunizare: din 7 iunie, toate categoriile de populație adultă sunt eligibile, nu doar cele vulnerabile. În Germania au fost administrate până în prezent 44.385.214 de doze de vaccin, adică o rată de imunizare a populației de 26,7%. De la începutul pandemiei au fost consemnate aproape 3,65 de milioane de persoane infectate și 87.321 de decese.

Analiștii estimează că economia Germaniei va atinge nivelul de dinainte de pandemie în această toamnă, cu o rată a inflației de 4% la sfârșitul anului. PNB-ul țării crește substanțial datorită dinamicii producției industriale și a construcțiilor, precum și a revigorării serviciilor.

Exporturile către S.U.A. și China au decolat vertiginos în aprilie, ceea ce conduce la recuperarea unei părți a efectelor negative economice generate de pandemie. Autoritățile insistă asupra măririi ritmului vaccinărilor, pentru înlăturarea restricțiilor și în preambulul alegerilor din toamnă.

Germania își intensifică legăturile economice cu S.U.A., mai ales după ce administrația Biden a renunțat să mai aplice sancțiuni împotriva companiei NordStream 2 AG, o filială a gigantului rus Gazprom, partenerul rusesc pe care nemții se bazează pentru construcția gazoductului Nord Stream 2. Legătura energetică directă dintre Rusia și Germania ocolește Ucraina și anulează posibilitatea ca aceasta din urmă să încaseze taxe de tranzit. Din cei 1.230 de kilometri ai gazoductului mai sunt de finalizat doar câțiva zeci.

Autoritatea maritimă din Germania a permis navei rusești Fortuna, specializată în amplasarea de conducte subterane, să opereze în apele teritoriale ale țării.

Germania se luptă metodic și tenace cu pandemia și recunoaște se pregătește pentru valul al patrulea al pandemiei și pentru a treia rundă de vaccinări.

Noi mai avem mult până acolo, din toate punctele de vedere.

Leave a Comment