Pandemia, între traumă și regăsire
A trecut un an de când viața noastră s-a schimbat fundamental. Am tot învățat să aplatizăm curba, să navigăm pe valurile pandemiei și am devenit experți globali în tehnologii antivirus. Aliați ne sunt dragostea celor apropiați și încrederea în noi înșine.
O cercetare recentă efectuată de Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei și iSense Solutions a evidențiat că aproape 50% dintre românii intervievați care locuiesc în mediul urban lucrează de acasă, iar pentru 38% volumul de muncă a crescut. Un procent îngrijorător de 80% este dat de cei care declară că pandemia le-a adus un stil de viață mai puțin activ, oboseală, anxietate, iritabilitate sau dificultăți de somn. Pentru mulți comunicarea cu șeful direct sau cu colegii s-a îngreunat.
Femeile au resimțit mai puternic efectele pandemiei: peste 40% consideră viața profesională mai dificilă, cu un volum de muncă mai greu de gestionat. La nivel personal, aproape jumătate din femeile intervievate au resimțit o oboseală crescută, stări de anxietate sau un somn mai puțin odihnitor. Un sfert dintre acestea au gestionat cu mai mare dificultate relațiile cu familia.
Pentru majoritatea, echilibrul a venit în cea mai mare măsură din încrederea în propriile forțe sau din relațiile pozitive cu alte persoane și într-o mai mică măsură din convingerea că societatea va rezolva problema majoră cu care ne confruntăm.
Mulți dintre participanții la cercetare au învățat lucruri noi, s-au apropiat mai mult de tehnologie, au participat la diferite cursuri și s-au redescoperit în încercarea de a depăși greutățile. Majoritatea au apreciat mai mult viața și ceea ce au reușit să realizeze atât pe plan personal, cât și profesional.
Acum un an, să fi fost pe val însemna să ai succes, să fii vizibil înaintea celorlalți, să fii apreciat. Acum tot ce ne dorim este să nu mai fie nevoie să fim pe valul al treilea al pandemiei și să nu crească rata infectărilor la peste 10.000 zilnic. Am dori ca tot bombardamentul despre proteina spike, ARN mesager, ADN din rinichiul unui cimpanzeu, FTPP2 sau dihorii pe care se încearcă al n-lea spray nazal anti-virus să fie înlocuit de relaxare și autenticitate. Până atunci, să îi ținem aproape pe toți cei cu care am traversat această perioadă greu de uitat. Și să ne spunem în fiecare zi că am devenit mai puternici, chiar dacă nu pare așa.