Share

Efecte economice așteptate ale războiului din Ucraina. Bursele scad, acțiunile pe pantă descendentă

Ca urmare a războiului din Ucraina întreaga Europa resimte efecte economice nedorite dar așteptate. Acţiunile Societe Generale, şi Renault scad semnificativ.

Acţiunile Societe Generale (SocGen), banca franceză care deţine grupul rusesc Rosbank, şi ale Renault, producătorul auto care controlează compania auto rusă AvtoVAZ, au scăzut semnificativ luni, după sancţiunile impuse Rusiei pentru invadazia din Ucraina.

Conform Reuters, la bursa de la Paris, titlurile SocGen şi Renault înregistrau luni dimineaţă scăderi de 6,5% şi, respectiv, de 6,4%.

Şi indicii bursieri din ţările Europei Centrale au scăzut luni cu până la 5%, în timp ce forintul ungar şi alte monede s-au depreciat semnificativ, după ce atacul Rusiei a stimulat apetitul investitorilor pentru valorile de refugiu.

Pieţele se aşteaptă la sporirea volatilităţii şi la noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Bursele din ţările Europei Centrale înregistrau luni dimineaţă scăderi între 2% şi 5%, grupul bancar ungar OTP confruntându-se cu un declin de peste 9%, în timp ce forintul ungar, coroana cehă şi zlotul polonez s-au depreciat şi mai mult.

„Vedem tendinţa sporită a investitorilor spre valorile de refugiu. Nu aş numi-o panică, dar cu siguranţă vedem unele evoluţii riscante”, a avertizat Michal Brozka, economist la Komercni Banka în Praga.

Şi indicele pan-European STOXX 600 a scăzut cu 2,1%, indicele principal DAX al Bursei de la Frankfurt cu 2%, Indicele CAC 40 al Bursei de la Paris cu 3%, în timp ce indicele FTSE 100 al Bursei de la Londra înregistra un declin de 0,9%.

Băncile europene cele mai expuse la Rusia, inclusiv Raiffeisen Bank, UniCredit şi Societe Generale, înregistrau declinuri între 6,3% şi 15,8%, în timp ce indicele bancar al zonei euro a scăzut cu 5,2%.

Preţul barilului de petrol Brent cu livrare în aprilie a crescut luni cu 4,79% în deschiderea bursei din Londra, fiind cotat la 102,6 dolari pe piaţa futures, ceea ce reprezintă un nou maxim istoric începând din septembrie 2014.

Citește și:

Leave a Comment