Share
Lockheed Martin, Boeing și Northrop Grumman domină autoritar clasamentul celor mai mari producători mondiali de arme

Lockheed Martin, Boeing și Northrop Grumman domină autoritar clasamentul celor mai mari producători mondiali de arme

Raportul Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) cu sediul la Stockholm privind vânzările de armament arată că acestea sunt în creștere cu 8,5%, marile companii americane dominând piața.

Dintre cele mai mari 25 de companii producătoare de armament din lume, 12 provin din SUA. În 2019 ele au reprezentat 61% din vânzările globale care au totalizat 361 de miliarde de dolari, de 50 de ori mai mult decât bugetul anual al operaţiunilor de menţinere a păcii ale ONU. Procentul de vânzări deţinut de China este de 15,7%, potrivit datelor publicate de SIPRI, institut care susține că vânzările globale în 2019 au crescut cu 8,5% comparativ cu anul anterior.

În anul anterior vânzările de arme la nivel mondial crescuseră, conform SIPRI, cu 4,6%. Cu 420 miliarde de dolari, cifra de afaceri a celor mai mari 100 de producători de armament din lume, analizată în raport, era și atunci în plină expansiune.

Primele cinci companii din top au sediul în SUA (Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon şi General Dynamics), Lockheed Martin păstrându-şi poziţia de cel mai mare vânzător de arme din lume.

Şase companii americane şi trei chinezeşti se află în top zece, această zonă selectă fiind completată de o singură companie europeană, BAE Systems din Marea Britanie, care ocupă locul 7.

Dacă dominaţia americană nu este o noutate, în privinţa Chinei, ale cărei venituri ale principalelor companii au crescut cu aproape 5% pe parcursul unui an, „această creştere corespunde implementării reformelor de modernizare a Armatei Populare de Eliberare începând cu 2015”, a declarat pentru AFP Lucie Béraud-Sudreau, directoarea programului de armament şi cheltuieli militare al SIPRI.

Două companii ruseşti sunt de asemenea prezente în acest clasament, Almaz-Antey (locul 15) şi United Shipbuilding (locul 25), dar şi o companie italiană, Leonardo (locul 12).

Lucie Béraud-Sudreau a remarcat faptul că în urmă cu câţiva ani companiile ruseşti erau mai bine reprezentate în top ca urmare a unui program extins de modernizare a echipamentelor. Acest impuls, însă, a „încetinit foarte mult” în ultimul timp. Cercetătoarea a prezentat două motive ce justifică acest declin: sancţiunile impuse Moscovei după anexarea Crimeei în 2014 şi scăderea preţurilor la materialele energetice de care depinde economia rusă. „Rusia a fost nevoită să îşi încetinească eforturile de modernizare a echipamentului militar (…), în consecinţă au existat mai puţine comenzi din partea statului rus, au fost lansate mai puţine proiecte, aşadar o scădere a veniturilor”, a explicat Béraud-Sudreau.

Clasamentul SIPRI are, așadar, pe primul loc, compania americană Lockheed Martin, cu vânzări de 53,2 miliarde de dolari. Pe locul secund se află divizia militară a gigantului Boeing cu 33,5 miliarde de dolari, iar pe trei Northrop Grumman cu 29,2 mld. USD.

Aceste 3 mari companii americane sunt urmate de Raytheon (25,3 mld. USD), General Dynamics (24,5 mld USD), chinezii de la AVIC (22,4 mld USD), britanicii de la BAE Systems (22,2 mld. USD), alți chinezi, CETC și Norinco (15,1 mld USD, respectiv, 14,5 mld. USD) și americanii de la L3Harris Technologies (13,9 mld. USD).

Citește și:

Leave a Comment