Share

Guvernul anunță din nou asamblarea a 227 blindate Piranha V în România

Guvernul României și General Dynamics au semnat încă din 2018 un contract pentru 227 de blindate Piranha V. Acum, ministrul Economiei anunță asamblarea lor la UMB.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat astăzi că Uzina Mecanică Bucureşti va construi 227 de vehicule blindate Piranha V, în parteneriat cu General Dynamics European Land Systems România (GDELS).

Alături de premierul Nicolae Ciucă, el a participat la ceremonia de semnare a acordului de joint-venture între Uzina Mecanică Bucureşti (UMB) şi General Dynamics European Land Systems România (GDELS).

„Este un moment important pentru colaborarea dintre UMB şi GDELS. Documentul ce urmează să fie semnat astăzi profilează un parteneriat strategic sustenabil între România şi Statele Unite. Fabricarea în comun a 227 vehicule blindate este un impuls excepţional pentru relansarea producţiei la UMB”, a spus Spătaru.

Potrivit acestuia, şi alte companii private sunt implicate în acest parteneriat, ceea ce va reprezenta un start pentru industria de apărare din România.

„Vorbeam cu reprezentanţii GDELS, care spuneau că România va deveni o casă pentru General Dynamics, lucru de care ne bucurăm cel mai mult, că parteneriatul şi de asemenea colaborarea cu toate celelalte companii din industria de apărare pot genera plusvaloare, proiecte şi produse care sunt atât de necesare în acest moment în industria de apărare şi în regiune”, a precizat ministrul de resort.

El a adăugat că România poate deveni exportator regional de echipamente din industria de apărare.

„133 de noi transportatoare urmează să fie livrate şi realizate în colaborare şi mă aştept ca UMB să-şi intensifice eforturile de a-şi dovedi capabilitatea şi calitatea resursei umane, să aducem acest standard la cel mai înalt nivel. Avem oportunităţi de dezvoltare şi proiecte care ar putea să facă din România exportator la nivel regional”, a continuat ministrul.

La rândul său, Alfonso Ramonet, preşedintele GDELS, a susţinut că acesta este doar începutul, iar compania pe care o reprezintă şi-ar dori să realizeze mai multe produse în România.

„Avem resurse umane să construim astfel de vehicule, alături de experienţa pe care o are UMB. Nu ar fi fost posibil dacă nu am fi avut furnizori foarte buni aici, companii care şi-au asumat şi au adus tehnologie din alte părţi, precum din Canada, şi şi-au adaptat standardele. Considerăm că baza pe care o avem aici în România ne întăreşte afacerile. Considerăm România ca fiind o piaţă hub în acest moment”, a spus Ramonet.

Transportoarele Piranha V au fost contractate în ianuarie 2018 pentru circa 895 de milioane de euro de la General Dynamics, care deţin şi o capacitate de producţie în Elveţia. Contractul presupune achiziţia a 227 de transportoare din care o parte ar trebui să fie asamblate în Romania.

Nicolae Ciucă: Două batalioane de infanterie au acum tehnică modernă

Prezent la Uzina Mecanică Bucureşti, premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că „putem să vedem că se realizează primul joint venture consolidat între Uzina Mecanică Bucureşti şi GD Land System şi MOWAG. Este cât se poate de evident faptul că prin acest demers putem să constatăm un grad ridicat de încredere pe care partenerii noştri strategici îl acordă ţării noastre într-un context de securitate deosebit şi care se concretizează în transfer de tehnologie know-how în industria românească, în economia românească. Discutam cu cei care s-au implicat nemijlocit în acest proiect şi îmi spuneau că trebuie să reprezinte un moment de mândrie, nu numai pentru cele două companii, dar şi pentru noi, pentru faptul că România devine una din primele ţări unde se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne”.

El a subliniat că în domeniul producţiei de transportoare blindate de la UMB s-au făcut progrese importante care au ajutat la modernizarea tehnicii de luptă a Forţelor Armate române.

„Am avut timp înainte de începerea acestei festivităţi să merg împreună cu conducerea Uzinei Mecanice Bucureşti şi reprezentanţii GDELS să vedem ceea ce s-a realizat şi modul în care s-a integrat producţia de transportoare Pirahna în România. Ultima dată am fost aici în 2019. Pe linia de producţie erau două sau trei vehicule, astăzi linia este la capacitate maximă, şi, totodată, de atunci până acum, s-a reuşit livrarea a primelor 68 de transportoare. Două Batalioane de Infanterie din Forţele Terestre au acum tehnică modernă de luptă”, a evidenţiat Ciucă.

El a punctat şi importanţa contribuţiei altor companii private care activează în România la realizarea proiectului Piranha V.

„Cred că este foarte important să subliniem că alături de UMB sunt şi alte companii private care contribuie efectiv la realizarea acestui produs. Considerăm că este important să spunem că Elmet şi-a realizat o capacitate la Măgurele, unde a reuşit să proiecteze şi să producă turela, trebuie să fie un motiv de bucurie şi de mândrie pentru noi. De asemenea, Pro Optica este furnizor de echipamente pentru întreg ansamblul transportorului. Sper să nu uit, CSR şi Interactiv care contribuie la tot ceea ce înseamnă partea de comunicaţii şi integrarea capabilităţilor de management a sistemului informatic. Acestea sunt elementele pe care noi ni le-am dorit şi pe care noi le vedem ca fiind ceea ce poate să reprezinte catalizatorul pentru relansarea industriei de apărare româneşti”, a declarat Ciucă.

Citește și:

Leave a Comment