Share

MApN, RNLAF și Lockheed Martin au inaugurat centrul de instruire F-16 de la Fetești

Primul Centru de Instruire European pentru avioane de luptă F-16 a fost inaugurat pe 13 noiembrie la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești.

Lockheed Martin și subcontractanții săi Daedalus Aviation Group, Draken International, GFD – o filială a companiei Airbus Defence and Space, și ILIAS Solutions vor forma o echipă pentru a asigura instruirea pentru operarea avioanelor F-16 în cadrul noului centru. Acesta este rezultatul unei colaborări speciale între Ministerul Apărării Naționale din România, Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos, în parteneriat cu Lockheed Martin.

Ca parte a acestui acord, echipa va fi responsabilă de organizarea, programarea, operarea și întreținerea avioanelor de luptă F-16 furnizate de Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos (RNLAF) în vederea susținerii instruirii pentru operarea F-16. Mai exact, GFD și Draken vor furniza piloți instructori experimentați de avioane F-16, cu experiențe recente în prima linie de luptă, care au pilotat F-16 în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA și al altor forțe aeriene din întreaga Europă. În completarea pregătirii, Daedalus își va aduce expertiza sa în ceea ce privește cadrul de reglementare al cerințelor europene de navigabilitate militară, inclusiv Part 145, care se concentrează pe întreținerea, repararea și revizia aeronavelor, precum și CAMO – Continuous Airworthiness Management Organization – care se concentrează pe navigabilitatea continuă a aeronavelor. În plus, Daedalus va efectua activități de întreținere, reparații și logistică pentru F-16 cu sprijinul tehnicienilor de aeronave experimentați ai Draken.

Completând echipa de instruire, ILIAS Solutions va fi responsabilă pentru furnizarea de soluții software integrate de apărare pentru logistică și întreținere, gestionarea instruirii și programarea zborurilor.

„F-16 continuă să joace un rol crucial în misiunile de securitate ale secolului XXI pentru Statele Unite, Europa, NATO și aliații din întreaga lume”, a declarat OJ Sanchez, vicepreședinte și director general al Grupului de Luptă Integrat al Lockheed Martin.

„Lockheed Martin este mândru să fie partenerul Regatului Țărilor de Jos și al României pentru acest centru european de instruire pentru F-16, care va spori capabilitățile pentru misiuni printr-o soluție completă de training pentru piloții români. Centrul se va concentra pe asigurarea eficacității și siguranței românilor care pilotează și operează avioane de luptă F-16 și eventual s-ar putea extinde pentru a include servicii pregătire și pentru alte națiuni. Împreună cu partenerii noștri de la Daedalus, Draken, GFD și ILIAS, oferim instruire de clasă mondială pentru a spori pregătirea pentru misiune și pentru a asigura siguranța românilor care zboară și operează avioane de luptă F-16”, a adăugat el.

Ca parte a acordului dintre Regatul Țărilor de Jos și Lockheed Martin, RNLAF va continua să fie proprietarul aeronavelor și își va păstra drepturile suverane asupra lor.

În prezent, peste 3.100 de avioane F-16 operează în 25 de țări. Avionul de luptă a efectuat aproximativ 19,5 milioane de ore de zbor și peste 13 milioane de misiuni. Cea mai recentă versiune, Block 70/72, va fi utilizată de cel puțin șase țări. Producătorul avionului, Lockheed Martin Corporation este o companie internațională din industria aerospațială și de securitate cu sediul în SUA și are aproximativ 116.000 angajați în întreaga lume.

Citește și:

Leave a Comment