Share

Alegeri parlamentare 2020: PSD e cel mai votat partid, dar PNL și USR-Plus se pregătesc să facă Guvernul

Rezultatele Biroului Electoral Central după numărarea a peste 95% dintre voturi dezvăluie surprize importante. PSD se distanțează în fruntea clasamentului, în timp ce AUR intră în parlament cu un rezultat surprinzător.

Datele disponibile în această dimineață la ora 6.00, după centralizarea a mai bine de 95% dintre voturile exprimate la Alegerile Parlamentare din 2020, arată că PSD și-a asigurat o distanțare chiar mai mare față de celelalte partide decât estimările singurului exit-poll din seara votului. Astfel, dacă exit-poll-ul CURS – Avantgarde PSD era creditat la Senat cu 30,3% dintre voturi și cu 30,2% la Camera Deputaților, acum PSD se menține în zona celor 30 de procente, însă la o distanță mai mare de PNL.

PNL a scăzut atât la Senat cât și la Camera Deputaților față de exit-poll. În această dimineață, PNL se afla la 25% atât la Senat cât și la Camera Deputaților.

Al treilea clasat în opțiunile românilor la aceste alegeri, USR-Plus, are atât la Senat cât și la Camera Depăutaților circa 15%, în timp ce PMP și Pro România nu au reușit să treacă pragul electoral de 5%. Asta în ciuda faptului că ambele partide considerau aseară că vor avea membri în Parlament. De altfel, liderul Pro România, Victor Ponta pare să fi acceptat deja înfrângerea. „Mulţumesc din suflet tuturor celor care mi-au fost alături în acest proiect. Acum este timpul pentru familie, pentru prieteni adevăraţi, noi proiecte şi noi provocări! Numai bine prietenilor – numai bine tuturor celorlalţi! NEVER GIVE UP!”, a scris Ponta pe o rețea de socializare.

Supriza majoră a acestor alegeri parlamentare este însă AUR sau, mai exact, Alianţa pentru Unirea Românilor. Acest partid, născut cu doar un an în urmă, în decembrie 2019, a primit votul a circa 9% dintre românii care au votat atât pentru Senat cât și pentru Camera Deputaților.

„Este o mare victorie pe care reuşim să o obţinem la un an de existenţă a Alianţei pentru Unirea Românilor. Se anunţă a fi un rezultat foarte bun. (…) Felicitări sutelor de mii de susţinători. (…) Este o victorie a neamului românesc. (…) Nu o să vă dezamăgim, nu o să trădăm, nu o să intrăm, în niciuna dintre variante, în vreo coaliţie de guvernare, suntem oamenii faptelor. Suntem oamenii care am promis că nu vedem nicio diferenţă între partidul lui Klaus Iohannis şi partidul lui Marcel Ciolacu”, a declarat aseară George Simion, co-președintele AUR.

Leave a Comment