Share

SUA vor furniza UE 15 mld. metri cubi de GPL suplimentari în acest an

Statele Unite (SUA) vor lfurniza Uniunii Europene (UE) 15 miliarde de metri cubi de GPL în acest an, urmând să crească livrările până la 50 md. mc în următorii ani.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat crearea unui grup de lucru care va avea ca obiectiv reducerea dependenţei Europei de resursele energetice fosile din Rusia.

SUA au în plan să furnizeze Uniunii Europene 15 miliarde de metri cubi suplimentare de gaz natural lichefiat (GPL) în acest an, în cadrul acestei iniţiative anunţate de preşedintele american Joe Biden şi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cele două părţi urmăresc să crească livrările până la 50 de miliarde de metri cubi pe an pe parcurs.

Liderul de la Casa Albă, în vizită în Europa, a precizat într-un comunicat că SUA vor furniza mai mult gaz natural lichefiat Uniunii Europene pentru a o ajuta să îşi reducă dependenţa de resursele de gaz din Rusia.

„Astăzi am convenit asupra unei strategii comune cu aceste obiectiv, accelerându-ne în acelaşi timp progresele spre un viitor energetic curat şi sigur”, a subliniat Biden, potrivit Reuters.

„Iniţiativa se concentrează pe două chestiuni centrale. Una este de a ajuta Europa să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc cât mai repede posibil. Iar a doua este de a reduce cererea generală de gaz a Europei”, a spus el.

Într-o conferinţă de presă comună la Bruxelles cu Biden, Von der Leyen a spus că angajamentul SUA de a livra mai mult gaz natural lichefiat este un pas important spre reducerea dependenţei UE de gazul rusesc.

„Vrem să reducem şi apoi să scăpăm de această dependenţă de combustibilii fosili din Rusia. Acest lucru poate fi obţinut numai prin livrări suplimentare de gaz, inclusiv livrări de GPL”, a afirmat şefa CE.

„Noi, europenii, vrem să ne îndepărtăm de Rusia şi să ne îndreptăm spre furnizori în care avem încredere, care ne sunt prieteni şi pe care te poţi baza”, a declarat ea.

„Prin urmare, angajamentul SUA de a oferi Uniunii Europene cel puţin 15 miliarde de metri cubi suplimentare de GPL în acest an este un mare pas în această direcţie, pentru că va înlocui gaz natural lichefiat pe care îl primim în prezent din Rusia”, a adăugat şefa CE.

„Privind înainte, SUA şi UE vor garanta o cerere şi o ofertă stabile pentru încă cel puţin 50 de miliarde de metri cubi de GPL american până în 2030”, a subliniat Von der Leyen, explicând că acest lucru va înlocui o treime din livrările actuale de gaz rusesc spre UE.

„Trebuie să ne asigurăm livrările nu doar pentru iarna următoare, ci şi pentru anii care vin. Parteneriatul nostru urmăreşte să ne sprijine în contextul acestui război”, a adăugat ea.

Între timp, importurile de gaze lichefiate din SUA au şi început să crească. Dacă în 2021 livrările de gaze lichefiate peste Atlantic s-au situat la aproximativ 22 de miliarde de metri cubi, numai în prima lună a acestui an au ajuns la 4,4 miliarde metri cubi.

Numai aproximativ 10% din nevoile de gaz ale UE sunt acoperite din producţia internă, Rusia asigurând circa 41% din restul nevoilor blocului comunitar.

Citește și:

Leave a Comment