Share

UPDATE – Scandalul Blue Air: Zboruri suspendate, autorități depășite. Ofertă de la Ryanair

Compania aeriană Blue Air a anunțat suspendarea zborurilor până pe 12 septembrie, iar oficialii guvernamentali de la București sunt depășiți de situație dând soluții doar pe termen lung. Ryanair tocmai a anunțat o ofertă specială pentru pasagerii Blue Air.

Compania Blue Air Aviation a anunțat astăzi că suspendă de marţi, 6 septembrie, până luni, 12 septembrie, toate cursele programate pentru plecare de pe aeroporturile din România.

Potrivit reprezentanţilor operatorului aerian, suspendarea zborurilor a fost determinată de faptul că, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice.

Blocarea conturilor Blue Air a fost solicitată și obținută de Ministerul mediului și Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) în baza unei datorii de peste 28 milioane de lei către bugetul AFM.

Toate zborurile planificate din afara României către orice aeroport din România, marţi, 6 septembrie 2022, vor fi operate conform orarului publicat, precizează compania, însă nu explică și cum se va întâmpla acest lucru atâta timp cât unele avioane nu au plecat de pe aeroporturile din România.

„Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declaraţiile publice şi instigările directe de «a nu mai cumpăra bilete Blue Air» propagate în spaţiul public de către un reprezentant cu rang înalt al statului român, respectiv preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC)”, susţin reprezentaţii Blue Air.

Aceştia menţionează că declaraţiile respective au condus la „distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete, creşterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societăţii Blue Air Aviation SA de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condiţiile popririlor tuturor conturilor societăţii), blocarea tuturor discuţiilor purtate la Londra de acţionariatul Blue Air cu două mari firme de investiţii interesate în intrarea în acţionariatul Blue Air şi sprijinirea societăţii în recuperarea pierderilor suferite în cei 2,5 ani în care a trecut prin cele mai mari dificultăţi din întreaga istorie a industriei aeronautice mondiale”.

„Declaraţiile şi acţiunile iresponsabile ale unui reprezentant al statului român, precum şi decizia intempestivă de blocare a tuturor conturilor bancare ale societăţii, au adus Blue Air în situaţia nedorită de a îşi reduce operaţiunile pentru perioada imediat următoare, cu scopul de a facilita finalizarea analizei impactului din partea investitorilor şi al obţinerii autorizaţiilor necesare în vederea discuţiilor cu investitorii”, mai arată opertaorul aerian.

Premierul, ministrul mediului și cel al turismului, doar declarații despre situația de la Blue Air

Ca urmare a blocării la sol a avioanelor Blue Air și a anulării călătoriei pentru peste 3.000 de persoane, premierul Nicolae Ciucă a declarat că a avut o discuţie cu ministrul Mediului, Barna Tanczos, cu privire la situaţia creată în urma suspendării zborurilor companiei aeriene.

„Am vorbit cu ministrul Barna, pentru că poprirea a fost făcută de către AFM şi urmează să aibă o discuţie cu cei care au luat această decizie şi să deblocheze situaţia pentru că nu putem lăsa românii să aştepte în aeroporturile din care urmau să vină către ţară. Este vorba de 3.000 de români”, a spus primul ministru.

Ulterior, ministrul Mediului, Barna Tanczos a declarat și el că ministerul este disous să accepte eșalonarea datoriilor cu condiția ca Blue Air să reia imediat zborurile.

„În legătură cu suspendarea zborurilor de către compania Blue Air, Ministerul Mediului face următoarele precizări: conturile au fost blocate de AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu – n. r.) din cauza faptului că Blue Air are o datorie de peste 28 milioane de lei la bugetul AFM. Este în procedură de executare silită de foarte mult timp, motiv pentru care s-a procedat, conform legii, la recuperarea acestei creanţe. Decizia de a suspenda aceste zboruri este una absolut nejustificată. Blocarea conturilor de către AFM nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această companie. Cer companiei să reia zborurile imediat, să-şi onoreze obligaţiile faţă de călători, să-şi onoreze obligaţiile faţă de bugetul de stat, să se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reeşalonare a acestei datorii şi de a rezolva pe cale legală acest diferend”, a spus ministrul Mediului.

Ultima oră:
– Scandalul Blue Air: Pasagerii din străinătate, aduși în țară cu aeronave Tarom

El a subliniat că Blue Air are obligaţia de a plăti această datorie la bugetul AFM, deoarece nu a achiziţionat şi nu a restituit certificatele de gaze cu efect de seră, obligaţie respectată de celelalte companii aeriene.

„S-a ajuns în această situaţie datorită faptului că Blue Air nu a respectat legea. Subliniez încă o dată că această blocare a conturilor nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor. Ministerul Transporturilor, prin licenţa pe care a emis-o, nu a condiţionat niciodată activitatea acestei companii în acest fel şi nu le-a dat drept niciodată să facă o asemenea suspendare a tuturor zborurilor. Solicit companiei să se adreseze imediat AFM şi să rezolve pe cale legală acest diferend şi solicit, de asemenea, să reia imediat toate zborurile şi să-şi onoreze obligaţiile faţă de călători”, a reiterat Tanczos Barna.

Și oficialii din Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului au intrat în horă anunțând călătorii care au achiziţionat direct bilete de la Blue Air că îşi pot recupera banii şi compensaţiile aferente în baza Regulamentului European nr. 261/2004 de stabilire a normelor comune privind compensarea şi asistenţa pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor.

Citește și:
– Scandalul Blue Air: Compania are datorii „semnificative” și la CNAB

De asemenea, instituția precizează că turiştii care au luat pachete de vacanţă de la agenţiile de turism trebuie să ia legătura cu acestea, deoarece, în baza OG nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, precum şi pentru modificarea unor acte normative, agenţia de turism este responsabilă pentru executarea pachetului şi să ofere servicii alternative.

Din nefericire, în timp ce operatorul aerian și oficialii guvernamentali se întrec în declarații, călătorii cu bilete la Blue Air au fost nevoiți să caute singuri soluții. Unii au cumpărat deja bilete la alte companii, alții s-au întors acasă sau la hotel pentru a aștepta reluarea zborurilor, însă mulți au rămas în aeroporturi pentru a aștepta o rezolvare a situației.

UPDATE: Ryanair, ofertă specială pentru pasagerii Blue Air

Speculând situația, operatorul aerian Ryanair a anunțat în această seară că „salvează din nou ziua” cu tarife speciale de la doar 49,99 euro pentru pasagerii afectați de suspendarea bruscă a operațiunilor Blue Air.

„În timp ce Blue Air suspendă zborurile în toată Europa, Ryanair continuă să opereze un program complet cu peste 3.000 de zboruri zilnice”, notează operatorul aerian.

Citește și:

Leave a Comment