Salamul de Sibiu Agricola, „primul aliment românesc de origine animală exportat pe piața americană”
Producătorul român Agricola anunță că salamul său de Sibiu a ajuns, în ultimele zile ale lunii martie, pe rafturile magazinelor din SUA.
Salamul de Sibiu Agricola IGP – cel mai vândut sortiment în acest segment de pe piața internă – a ajuns, în ultimele zile ale lunii martie, pe rafturile magazinelor din SUA.
Conform celor de la Agricola, aceasta este o premieră absolută, deoarece Salamul de Sibiu Agricola IGP a devenit primul aliment românesc de origine animală exportat pe piața americană, după o întrerupere de mai multe zeci de ani a liniei de schimbri comerciale bilaterale pe acest segment.
„Această realizare dovedește încă o dată faptul că reușita este întotdeauna posibilă doar dacă oamenii care o inițiază și o pun în operă sunt profesioniști, vizionari, temerari sau, cum se spune uneori prin regiunea Moldovei, suficient de încăpățânați pentru a face realitate din ce a fost odată vis” consideră Cristian Călin, director de comunicare al grupului Agricola.
El declară și că „Agricola este un «pionier» în piața cărnii de pasăre și a produselor din carne românești – în ultimii 20 de ani a inovat și a generat multe trenduri în care s-au înscris și alți producători. În acest caz, Salamul de Sibiu Agricola, recunoscut la nivel european, a devenit un ambasador autentic pentru piața SUA. (…) Este meritul întregii echipe de la SALBAC, companie a grupului de firme Agricola, care de-a lungul anilor a fost un etalon”.
În ultimele zile ale lunii martie, prima livrare de salam de Sibiu Agricola IGP a trecut de depozitul vamal de intrare în SUA, iar astăzi este deja pe rafturile magazinelor.
„Experiența echipei noastre în producția acestui sortiment de excepție a contribuit substanțial la derularea întregului demers de acreditare a salamurilor crud-uscate în SUA, care a fost unul de lunga durată, date fiind procesele legislative complexe. Începand cu 2014, Agricola a înaintat o solicitare pentru acreditare în SUA și abia în septembrie 2021 am primit vizita oficială din partea Departamentului de Agricultura (USDA) – serviciul de inspecție și siguranță alimentară, unde am «trecut» etapa finală specifică procesatorilor. Ne-am aliniat în integralitate la toate condițiile impuse pentru obținerea certificării de export SUA, evident cu eforturi și costuri aferente, însă acest proiect de acreditare a produselor crud-uscate nu ajungea cu succes la final, dacă nu am fi fost monitorizați, sprijiniți și ajutați în armonizarea legislațiilor, pas cu pas, de către conducerea și echipele de specialitate ale Autoriății Naționale și Județene Sanitar Veterinare”, a declarat Angelica Șmil, director general SALBAC SA.