Share

România, țara europeană cu cele mai multe decese rezultate din accidente rutiere în 2018

Raportul Comisiei Europene privind siguranța rutieră în statele din Uniunea Europeană dezvăluie un detaliu dezastruos pentru România. Suntem țara cu cele mai multe decese raportate la 1 milion de locuitori.

Conform datelor incluse în statistica europeană, în România au murit anul trecut în accidente rutiere câte 96 de persoane pentru fiecare 1 milion de locuitori. Pe locul secund în acest clasament nefast se află Bulgaria, țară cu o rată a mortalității din accidente rutiere de 88 persoane / 1 mil. locuitori. Singurul element pozitiv din statistica enunțată este faptul că în România s-a înregistrat anul trecut o scădere de 4% a numărului de decese rutiere faţă de 2017, iar comparativ cu 2010 s-a înregistrat un declin de 21%. La nivelul Uniunii Europene, numărul de decese rutiere a scăzut anul trecut cu 1%, faţă de 2017, şi cu 21% comparativ cu 2010.

Situația dezastruoasă din România în privința accidentelor soldate cu decese este chiar mai gravă dacă luăm în calcul faptul că media europeană este de 49 de decese / 1 mil. locuitori, iar unele state înregistrează valori chiar mai reduse. Astfel în Marea Britanie raportul este de 23 decese / 1 mil. locuitori, în Danemarca de 30 decese / 1 mil. locuitori, iar în Irlanda de 31 decese / 1 mil. locuitori.

În timp ce ratele mortalității au scăzut pe întregul continent, cifrele aferente șoferilor și pasagerilor s-au îmbunătățit cel mai mult. Acest lucru se datorează faptului că mașinile au devenit mai sigure. Cea mai mică îmbunătățire este observată în dreptul utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor: bicicliștii, pietonii și motocicliștii. Conform studiului Comisiei Europene (CE) pentru fiecare persoană ucisă în accidente rutiere, alte cinci suferă răniri grave cu consecințe care le schimbă viața. Iar leziunile grave sunt adesea mai costisitoare pentru societate din cauza duratei lungi a utilizării serviciilor medicale.

În 2017 – pentru datele pentru anul trecut nu sunt încă disponibile – 21% dintre persoanele ucise pe șosele au fost pietoni, 26% utilizatori de biciclete și motociclete și 46% utilizatori de vehicule (șoferi și pasageri). Cele mai multe decese au fost înregistrare pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 25 și 49 de ani (34%).

Un detaliu extrem de important care demonstrează utilitatea autostrăzilor, dincolo de fluidizarea traficului și rapiditatea deplasării, este procentul deceselor în funcție de tipul de drum. Astfel, raportul CE arată că pe autostrăzile din Europa s-au înregistrat doar 8% din totalul deceselor rezultate din accidente. În același timp, pe șoselele interurbane procentul a fost de 54%, iar pe străzile și bulevardele din orașe de 38%.

În 2018, 25.100 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere pe teritoriul UE, o scădere de 1% faţă de 2017, şi de 21% comparativ cu 2010. Cu o medie de 49 de decese la un milion de locuitori înregistrată anul trecut la nivelul UE, se confirmă că şoselele europene sunt de departe cele mai sigure din lume. De asemenea, datele arată că UE este în grafic pentru a-şi îndeplini obiectivul de a reduce la jumătate numărul de decese cauzate de accidente rutiere până în 2020.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

 

Leave a Comment