Share

Raport al CE privind dublul standard de calitate: 31% dintre produsele verificate pot induce în eroare consumatorii

Comisia Europeană a dat astăzi publicității un raport realizat în urma unui studiu paneuropean cu privire la utilizatrea unui dublu standard de calitate în privința produselor vândute pe teritoriul Uniunii Europene.

Conform oficialilor Comisiei Europene, președintele Jean-Claude Juncker sa angajat să abordeze problema calității duale a produselor încă din 2017. De atunci, Comisia a inițiat diferite programe de lucru, iar astăzi a dat publicității un studiu care urmărește testarea produselor alimentare din UE, folosind aceeași metodologie, pentru a înțelege mai bine calitatea duală a produselor alimentare.

După analizarea a 1380 de eșantioane din 128 de produuse alimentare vândute în 19 țări din UE rezultatele au arătat că:

  • 23% din produse aveau partea din față a ambalajului și compoziția identice
  • 27% dintre produse indicau, prin aspectul diferit al părții din față a ambalajului, faptul că în diferite țări ale UE compoziția lor era diferită.
  • 9% din produsele prezentate ca fiind aceleași în întreaga UE aveau în realitate o compoziție diferită: partea din față a ambalajului era identică, dar compoziția produselor era diferită.
  • Alte 22% din produse erau prezentate în mod similar, dar aveau o compoziție diferită: partea din față a ambalajului era similară, însă compoziția produselor era diferită.

Realizatorii studiului notează că utilizarea aceluiași ambalaj sau a unui ambalaj similar pentru produse cu compoziție diferită nu urmărește un model geografic consecvent (Est/Vest). De asemenea, diferența de compoziție a produselor testate nu constituie neapărat o diferență în ceea ce privește calitatea produsului.

„Unii europeni au senzaţia că produsele alimentare de marcă pe care le cumpără sunt diferite, posibil inferioare, faţă de cele disponibile în alte ţări. Comisia şi-a invitat oamenii de ştiinţă să contribuie la evaluarea obiectivă a amplorii acestui fenomen pe piaţa unică. Rezultatele sunt mixte: pe de o parte, mă bucur că nu s-a găsit nicio dovadă a unui decalaj între est şi vest în ceea ce priveşte compoziţia produselor alimentare de marcă, dar, pe de altă parte, mă îngrijorează constatarea că până la o treime din produsele testate aveau o compoziţie clar diferită, deşi erau comercializate sub mărci identice sau similare”, a afirmat Tibor Navracsics, comisarul pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, responsabil cu Centrul Comun de Cercetare.

Vera Jourová, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, a dat asigurări că în cadrul pieţei unice europene nu vor exista standarde duble. „Noile legi care sancţionează standardele de calitate duble şi consolidează competenţele autorităţilor de protecţie a consumatorilor ne oferă instrumentele de care avem nevoie pentru a pune capăt acestei practici. Atunci când îşi vor face cumpărăturile, consumatorii europeni vor putea avea încredere deplină că ceea ce văd este şi ceea ce cumpără”, a spus Jourová.

Conform Comisiei Europeme au fost investiți până acum 4,5 milioane de euro pentru a rezolva problemele cauzate de dublul standard, iar de astăzi a fost alocat un nou buget de 1,26 milioane de euro menit să consolideze capacitatea organizațiilor de consumatori de a testa produse și de a identifica practicile potențial înșelătoare.

La sondaj au participat următoarele state membre: Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Olanda.

Leave a Comment