Share

Putin recunoaște independența teritoriilor separatiste din Ucraina. Președintele Zelenski a convocat Consiliul de Securitate

Conflictul deocamdată diplomatic dintre Rusia și Ucraina a escaladat brusc în această seară după ce Vladimir Putin a anunțat că recunoaşte independenţa teritoriilor separatiste proruse din estul statului de la nord de România.

Preşedintele rus Vladimir Putin recunoaşte independenţa teritoriilor separatiste proruse din estul statului vecin, Ucraina,, a anunţat luni seara Kremlinul.

„Un decret în acest sens va fi semnat în scurt timp”, a anunţat preşedinţia rusă.

Potrivit aceleiaşi surse, Vladimir Putin i-a informat în legătură cu această decizie pe omologul său francez Emmanuel Macron şi pe cancelarul federal german Olaf Scholz, mediatori în conflictul din estul Ucrainei şi care, potrivit Kremlinului, „şi-au exprimat dezamăgirea”.

Potrivit agențeiei dpa, cancelarul federal al Germaniei l-a atenţionat pe Vladimir Putin că recunoaşterea independenţei republicilor separatiste va fi „în contradicţie totală” cu acordurile de pace de la Minsk semnate în 2015.

Acțiunea lui Putin poate duce la o a doua „ciuntire” a Ucrainei după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea.

Liderii celor două teritorii separatiste din estul Ucrainei l-au îndemnat luni pe preşedintele rus Vladimir Putin să recunoască independenţa acestor teritorii şi să pună în funcţiune o „cooperare în materie de apărare”. Aceste apeluri, coordonate şi difuzate la televiziunea rusă, au fost lansate de liderii „Republicii Populare Doneţk” şi „Republicii Populare Lugansk”, Denis Puşilin şi Leonid Pasetcinik.

Într-un discurs televizat, Putin a spus că situaţia din estul Ucrainei (regiunile Doneţk şi Lugansk, n.red.) este din nou critică.

În opinia sa, o aderare a Ucrainei la NATO este o ameninţare directă pentru securitatea Rusiei, Putin subliniind că legea fundamentală a Ucrainei nu permite baze militare străine pe teritoriul ţării. El a reluat declaraţia potrivit căreia Rusiei i s-a promis în trecut că NATO nu se va extinde, dar că s-a întâmplat exact contrariul.

Putin a adăugat că Ucraina intenţionează să se doteze cu arme nucleare şi că această ţară dispune de tehnologia nucleară sovietică.

Liderul rus a acuzat Kievul că în trecut a furat gaz rusesc şi a folosit energia pentru a şantaja Rusia. Potrivit lui Vladimir Putin, Ucraina nu are tradiţie ca stat naţional şi este condusă de puteri străine, ceea ce îi afectează toate nivelurile de autoritate.

„Ucraina este parte a istoriei noastre”, a mai spus şeful statului rus, care a ţinut să precizeze că liderul bolşevic Vladimir Lenin, care a dezavantajat Rusia, este cel care a creat Ucraina sovietică. 

Ucraina a convocat Consiliul de Securitate

În urma anunțului venit de la Kremlin, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat Consiliul de Securitate şi al Apărării Naţionale al Ucrainei.

Zelenski a anunţat pe Twitter că a luat această decizie „în contextul declaraţiilor” Consiliului de Securitate al Rusiei, care s-a reunit cu câteva ore mai devreme şi în timpul căreia înalţi responsabili ruşi s-au pronunţat în favoarea recunoaşterii teritoriilor separatiste proruse în estul Ucrainei.

Totodată, Ucraina a cerut în această seară o reuniune „imediată” a Consiliului de Securitate al ONU, în contextul ameninţării unei invazii ruse.

„La solicitarea preşedintelui Volodimir Zelenski, cer oficial consultări imediate ale membrilor Consiliului de Securitate al ONU în numele articolului 6 al memorandumurilor de la Budapesta”, a postat pe Twitter ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba.

Cererea se bazează pe un acord din 1994 care garantează integritatea şi securitatea fostei republici sovietice în schimbul renunţării la armele nucleare moştenite de la fosta URSS.

Potrivit Reuters, scopul vizat ar fi discutarea paşilor practici pentru a garanta securitatea ţării sale şi dezescaladarea tensiunilor cu Rusia.

Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Șefii diplomațiilor europene, ședință la Bruxelles

Consiliul Afaceri Externe (CAE) s-a reunit luni la Bruxelles, şefii diplomaţiilor europene transmiţând că o recunoaştere de către Rusia a provinciilor separatiste din Ucraina ar reprezenta „o încălcare flagrantă” a dreptului internaţional.

„”Miniştrii au discutat despre ultimele informaţii privind o posibilă intenţie a părţii ruse de a recunoaşte provinciile separatiste din Ucraina. Miniştrii au convenit să dea un mesaj de descurajare puternică Rusiei de a lua o astfel de decizie care ar reprezenta o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a Acordurilor de la Minsk”, arată un comunicat MAE.

În contextul dezbaterii privind situaţia de securitate din proximitatea Ucrainei şi de la Marea Neagră, inclusiv în cadrul întâlnirii de lucru cu ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că situaţia de securitate din teren este în continuă deteriorare, fiind necesară continuarea căutării unei soluţii diplomatice la actuala criză.

Aurescu a subliniat susţinerea României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, respectiv pentru perspectiva europeană şi euroatlantică a acestui stat, respectiv a Georgiei şi pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova.

El a pledat pentru finalizarea rapidă a pachetului de sancţiuni solid şi credibil al UE, inclusiv ca instrument de descurajare, arătând că pentru a fi eficient este nevoie de o comunicare publică adecvată asupra conţinutului său.

Ministrul Aurescu a reiterat ideea organizării unei reuniuni a CAE la Kiev, în semn de solidaritate şi sprijin politic. În opinia sa, o astfel de reuniune va exprima sprijinul instituţional al UE pentru Ucraina şi va fi şi un semn elocvent de unitate a statelor membre.

Ministrul de Externe ucrainean a salutat din nou propunerea ministrului Aurescu şi a solicitat, încă o dată, organizarea reuniunii.

Potrivit MAE, o largă majoritate a statelor membre a exprimat explicit sprijin puternic în cadrul reuniunii de luni pentru această iniţiativă a României.

Citește și:

Leave a Comment