Președintele AEP: În afara campaniei electorale, afișele potențialilor candidați sunt tratate ca orice altă formă de publicitate
În urmă cu o săptămână, rețelele de socializare au dezbătut virulent apariția unor afișe ale actualului președinte al României și candidat declarat la alegerile din această toamnă, Klaus Iohannis, cu mesajul „Iohannis, președintele României: Pentru o Românie normală”. Mulți au considerat apariția acestor afișe ca ilegală, fiind amplasate în afara perioadei de desfășurare a campaniei electorale.
Pagini și grupuri de Facebook au dezbătut săptămâna trecută legalitatea amplasări unor afișe presupus electorale al lui Klaus Iohannis. Fără o informare prealabilă, unii s-au grăbit să susțină că astfel de practici sunt ilegale pentru că nu se înscriu în perioada anunțată a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, în timp ce alții au contestat existența unei interdicții în acest sens. Ei bine, pentru a lămuri controversele, LifeNews.ro s-a adresat Autorității Electorale Permanente (AEP) solicitând lămurirea situației.
Conform președintelui AEP, Constantin-Florin Mitulețui-Buică „acțiunile de publicitate sau promovare electorală sunt reglementate de legislația electorală care conține reguli stricte referitoare la formatul materialelor de propagandă electorală, locul în care acestea sunt amplasate și competența birourilor electorale de circumscripție privind modul de desfășurare a campaniei electorale”. Doar că „legislația electorală se aplică numai acțiunilor de publicitate efectuate de către competitorii electorali după începerea campaniei electorale”.
Prin urmare, cum campania din acest an începe pe 12 octombrie, „înainte de această dată acțiunile preelectorale de publicitate sau promovare politică sunt reglementate de legislația în domeniul publicității, aplicabilă tuturor entităților, inclusiv celor politice. Competențele AEP în ceea ce privește activitatea de publicitate politică se reduc strict la controlul legalității finanțării acesteia”.
Răspunsul președintelui AEP este destul de clar și arată că orice candidat la o funcție locală sau de stat își poate transmite mesajele oricând, chiar și pe întreaga perioadă dintre campaniile elctorale.
Este ciudat însă că, într-o situație similară din luna martie a acestui an, oficialii Biroului Electoral Central (BEC) au avut o opinie nuanțată dovedind că legea este interpretabilă. Atunci, cu mai bine de două săptămâni înaintea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, șoselele României erau pline de afișe cu mesaje electorale ale Partidului Social Democrat (PSD). „Patrioți în Europa. România merită mai mult”.
Conform BEC, „potrivit art. 35 alin (1) din Legea nr. 33/2007, republicată, cu modificările ulterioare, coroborat cu pct. 54 din Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 81/2019 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2019, campania electorală începe în data de 27 aprilie 2019”. Prin urmare, nu înainte de data începerii campaniei. Iar dovada că fiecare înțelege legea cum îi convine este chiar trimiterea de către BEC a solicitării de informații a LifeNews.ro, „spre competentă soluționare”, Ministerului de Interne.