Share

FTSE Russell: Piața de capital din România, reclasificată la statutul de Piaţă Emergentă Secundară

Agenţia FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, a anunțat că a decis ca piaţa de capital din România să fie reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară, începând din luna septembrie 2020.

FTSE Russell confirmă că România îndeplineşte cerinţele necesare pentru a dobândi statutul de Piaţă Emergentă Secundară şi precizează că această reclasificare vine după îmbunătăţire implementate de autorităţile române.

„Felicitări autorităţilor din România care au lucrat din greu pentru această promovare” a declarat Joti Rana director de guvernanţă şi politici la FTSE Russell.

Decizia furnizorului global de indici FTSE Russell a fost luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.

Romgaz, Banca Transilvania şi BRD-Groupe Societe Generale, eligibile FTSE Global All Cap Index

Oficialii FTSE Russell au anunţat și că acţiunile companiilor româneşti Romgaz, Banca Transilvania şi BRD-Groupe Societe Generale îndeplineau criteriile de eligibilitate FTSE Global All Cap Index la data de 28 iunie 2019.

În cadrul procedurii anuale de revizuire, comitetul de clasificare a ţărilor a decis că România a făcut progrese la criteriul „lichiditate – suficientă lichiditate a pieţei pentru a sprijini investiţii globale semnificative”, astfel încât calificativul a fost îmbunătăţit de la „Restricţionat” la „Îndeplinit”.

„În consecinţă, România îndeplineşte cele nouă criterii FTSE Quality of Markets necssare pentru statutul de piaţă emergentă secundară în schema de clasificare a FTSE”, a precizat agenţia britanică.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt listate 84 de companii doar pe piaţa principală şi, împreună, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, consideră că această decizie reflectă cadrul macroeconomic favorabil al ţării noastre, încrederea de care se bucură economia românească în rândul investitorilor şi paşii extraordinari făcuţi de autorităţi pentru creşterea atractivităţii pieţei bursiere de la Bucureşti.

Piaţa locală de capital a atins în septembrie un nou maxim istoric pentru indicele BET-TR, care include şi dividendele. Indicele a trecut de pragul de 15.000 de puncte în septembrie şi a ajuns la o creştere de 39% doar în acest an, ceea ce a făcut ca România să fie una dintre cele mai performante pieţe de capital din Europa.

Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă, echivalentul aderării la UE

„Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piaţa de capital, echivalentulm omentului aderării României la Uniunea Europeană. România merita să fie promovată pentru că a demonstrat, în repetate rânduri, că este o piaţă funcţională şi accesibilă. Un nou statut înseamnă noi posibilităţi de investiţii. Fonduri mult mai mari decât cele de până acum şi care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum aceşti administratori de fonduri erau restricţionaţi, prin prospect, să investească în pieţele de frontieră. Tocmai de aceea, investitorii români ar putea să beneficieze pe termen lung de această promovare fructificând randamentele oferite de oportunităţile investiţionale pe bursă. Am dori să le mulţumim tuturor entităţilor implicate în piaţa de capital şi autorităţilor care au fost aproape de bursă în acest proces de reformă a pieţei locale care a început acum aproape 7 ani,” a declarat Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Daniela Şerban: Statutul de Piaţă Emergentă ar putea duce la creşterea preţului acţiunilor

„Judecând după exemplele altor burse, care au fost în situaţia României, creşterile de preţ au fost semnificative şi de asemenea şi valorile de tranzacţionare. Pentru că înseamnă intrări mai mari de bani în România de la fonduri mult mai mari care vor trebui să aibă România în portofoliu. Practic, vorbim de câteva acţiuni care în acest moment sunt incluse în indicii pieţelor de frontieră, care vor fi incluse în indicii pieţelor emergente, care au mult mai mulţi bani. Deci fondurile de investiţii cu administrare pasivă, care sunt obligate să respecte conţinutul unui indice, vor fi nevoite să achiziţioneze acţiuni româneşti. Şi investitorii străini spun asta, nu eu, că vor urma mai mari creşteri şi de preţ şi de tranzacţionare pentru că aşa s-a întâmplat în alte pieţe când există acest flux mare de intrări”, a explicat Daniela Şerban, preşedintele Asociaţiei pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR).

Aceasta a precizat că, din perspectiva investitorilor, promovarea este un semnal foarte bun, care arată că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani au dus România pe o traiectorie de dezvoltare.

„Acum trebuie de avut în vedere că includerea efectivă a companiilor româneşti în indicii pieţelor emergente va avea loc la anul. Deci, noi vom beneficia pe parcursul întregului an viitor, dar reajustările efective de portofoliu şi urmărirea indicilor de pieţe emergente a celor de la FTSE Russell se va întâmpla din septembrie anul viitor. Însă, ca imagine şi credibilitate şi tendinţă către viitor e un lucru foarte bun”, a menţionat Daniela Şerban.

De asemenea, preşedintele ARIR a afirmat că MSCI este mai mare în pieţele de frontieră şi emergente şi astfel impactul cel mai mare asupra pieţei l-ar avea dacă am intra în MSCI Emerging Markets.

„La MSCI ar fi o posibilitate anul viitor în iunie să fim incluşi pe lista de aşteptare”, a spus Daniela Şerban.

MSCI provine de la Morgan Stanley Capital International, iar MSCI Index reprezintă performanţele actiunilor companiilor mari şi mijlocii, pe termen mediu, în 23 de pieţe dezvoltate.

În ceea ce priveşte impactul promovării pieţei din România la statutul de Piaţă Emergentă asupra viitoarelor listări, Daniela Şerban a declarat că acestea depind şi de contextul local politic şi de predictibilitate.

„Erau mai multe companii care ar fi vrut să se listeze sau pregăteau listarea însă planurile au fost puse în aşteptare până la o clarificare a situaţiei. Nu poţi să faci un buget pe trei – cinci ani şi să propui o strategie când ai schimbări legislative care te pun în situaţia să nu-ţi respecţi promisiunea faţă de investitori”, a mai declarat Daniela Şerban.

Leave a Comment