Share

Pentagon: Ucraina a primit „avioane suplimentare şi piese de schimb”. Nou pachet de sancțiuni pentru Rusia

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru a-şi consolida forţele aeriene.

Oficialul american a refuzat să precizeze numărul avioanelor de luptă sau ţările care au furnizat aparatele de zbor pentru Ucraina.

„În prezent, au la dispoziţie mai multe avioane de luptă decât în urmă cu două săptămâni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului conform AFP.

„Fără a intra în amănunte despre ceea ce furnizează alte ţări, aş spune că au primit avioane suplimentare şi piese de schimb pentru a-şi mări flota”, a adăugat el.

El nu a precizat tipul de aeronave furnizate armatei ucrainene, care cerea avioane de război de mai multe săptămâni, dar a dat de înţeles că sunt avioane de fabricaţie rusă.

„Alte naţiuni care au experienţă cu aceste tipuri de aeronave i-au putut ajuta să pună în funcţiune mai multe avioane”, a spus el.

John Kirby a ţinut să adauge că Statele Unite, care nu vor să apară ca o ţară beligerantă în acest conflict, au facilitat trimiterea de piese de schimb pe teritoriul ucrainean, dar nu au trimis avioane acolo.

Kievul reclama de la partenerii săi occidentali avioane Mig-29 pe care soldaţii săi ştiu deja să le piloteze şi de care dispun unele ţări din Europa de Est. Un posibil transfer al unor astfel de avioane ruseşti din Polonia fusese discutat la începutul lunii martie, înainte ca Statele Unite să se opună, de teamă că Rusia ar putea vedea astfel o prea mare implicare directă a NATO în conflict.

Nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Statele Unite urmează să aprobe un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, la mai puţin de o săptămână după un precedent anunţ vizând măsuri identice.

Detaliile acestui nou pachet sunt încă în curs de elaborare, potrivit CNN, care citează trei responsabili cu rang înalt ai administraţiei Biden.

Potrivit NBC News, se aşteaptă că această nouă tranşă să include mai multă artilerie şi zeci de mii de obuze pentru Kiev în războiul său în faţa Rusiei, deoarece Ucraina se confruntă cu o serie de lovituri ruseşti în estul ţării.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a afirmat marţi după-amiază că „preşedintele Biden şi liderii care au participat la apelul din această dimineaţă au discutat despre furnizarea de muniţie şi asistenţă de securitate suplimentare pentru Ucraina”.

Pe 13 aprilie, Joe Biden îi promisese preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, un alt ajutor militar american de 800 de milioane de dolari, în special echipamente grele precum vehicule blindate, artilerie şi elicoptere.

Iar luni Pentagonul a raportat că primele transporturi din această tranşă de ajutor militar au ajuns deja la frontierele Ucrainei pentru a fi predate armatei ucrainene.

Valoarea totală a asistenţei militare, înainte de anunţul aşteptat al acestei noi tranşe, a ajuns la circa 3,2 miliarde de dolari.

SUA și UE pregătesc un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia

SUA şi Uniunea Europeană au ajuns la „un larg consens cu privire la necesitatea creşterii presiunii asupra Kremlinului, în special prin adoptarea de noi sancţiuni”, a anunțat guvernul italian.

Aliaţii au convenit, de asemenea, asupra necesităţii „creşterii izolării internaţionale a Moscovei”, au menționat italienii.

Anunţul italian a fost confirmat de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter: „Vom înăspri din nou sancţiunile împotriva Rusiei”.

Această poziţie a fost luată în cadrul unei întâlniri virtuale dedicată ofensivei ruse din Ucraina între preşedintele american, Joe Biden, şi principalii aliaţi ai Statelor Unite, într-un moment în care Moscova a dezlănţuit în Donbas o nouă fază a atacului său.

Videoconferinţa i-a reunit pe liderii francezi Emmanuel Macron, britanicul Boris Johnson, germanul Olaf Scholz, românul Klaus Iohannis, polonezul Andrzej Duda, italianul Mario Draghi, canadianul Justin Trudeau şi japonezul Fumio Kishida.

La discuţii au participat şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, precum şi preşedinţii Comisiei Europene şi ai Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel.

Într-un comunicat, Jens Stoltenberg a confirmat, de asemenea, că participanţii au convenit „cu privire la importanţa de a face Moscova să plătească şi mai mult” pentru invazia sa în Ucraina.

Citește și:

Leave a Comment