Share

Papamobilul cu care Suveranul Pontif Francisc va vizita România ar putea fi produs la uzinele Dacia

Zvonuri privind realizarea papamobilului în România circulă de câteva săptămâni, însă astăzi informația a fost confirmată de primaul Iașiului, Mihai Chirică. Acesta a anunțat că mașina „este promisiunea grupului Dacia Renault”. Producătorul din Mioveni spune că „se află în negocieri”.

Este deja cunoscut faptul că Papa Francisc va efectua o vizită în România între 31 mai şi 2 iunie 2019, sub genericul „Să mergem împreună” şi că aceasta va avea, în primul rând, un caracter pastoral. Potrivit preot dr. Wilhelm Dancă, responsabil cu mass-media la nivel naţional în cadrul Comisiei de pregătire a vizitei Papei, Suveranul Pontif va sosi la Bucureşti pe 31 mai. Va merge apoi la Palatul Cotroceni, unde va avea loc o ceremonie oficială de primire. Va urma vizita de curtoazie la preşedintele Klaus Iohannis, urmată de întâlnirea, tot la Cotroceni, cu premierul României.

În continuare, va avea loc întâlnirea privată cu Patriarhul BOR, Daniel, la Palatul Patriarhiei, urmată de o întâlnire cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, unde Sfântul Părinte va ţine un discurs. Papa Francisc va merge în vizită la Catedrala Mântuirii Neamului, împreună cu Patriarhul Daniel. În aceeaşi zi este programată Sfânta Liturghie în Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif.

În dimineaţa zilei de 1 iunie, Papa Francisc va pleca spre Şumuleu-Ciuc, unde, în jurul orei 10,00, va avea loc celebrarea Sfintei Liturghii la Sanctuarul Sfintei Fecioare Maria. După amiază, în jurul orei 17,00, Papa va vizita Catedrala Sfânta Fecioară Maria Regină din Iaşi. Wilhelm Dancă a precizat că seara Papa Francisc se va întoarce la Bucureşti şi va dormi la Nunţiatura Apostolică.

Pe 2 iunie, Papa va pleca spre Blaj, unde, pe Câmpia Libertăţii, va prezida Sfânta Liturghie la care vor fi beatificaţi şapte episcopi români greco-catolici. După prânz, Sfântul Părinte se va întâlni cu comunitatea romă din Blaj. De la Blaj, Papa va merge la Sibiu, unde va avea loc ceremonia de rămas bun, după care avionul papal va decola spre Roma.

Papamobil românesc

Potrivit primarului din Iași, Mihai Chirica, în timpul vizitei în România, Papa Francisc se va deplasa cu un papamobil fabricat în România, iar pentru a asigura ordinea, municipalitatea va amplasa în zona centrală cinci kilometri de gard de protecţie. „Tot ceea ce ne dorim e să transmitem mesajul că Iaşul şi România sunt vizibile ca elemente de identitate. Voi face o dezvăluire, papamobilul va fi românesc. Este promisiunea grupului Dacia-Renault, care deja lucrează la cele două papamobile cu ajutorul cărora Papa Francisc va vizita România”, a spus Mihai Chirica în conferinţa de presă organizată de Dieceza Romano Catolică Iaşi.

Contactată de LifeneNews.ro, Direcția de Comunicare a Grupului Renault România a explicat că, în prezent, „există discuții cu autoritățile, fără a fi luată o decizie în aces sens”.

În cazul în care Papa va utiliza o Dacia, va fi interesant de văzut dacă oficialii Bisericii Ortodoxe Române vor renunța la mașinile lor mult mai pretențioase în favoarea unora asemănătoare cu Papamobilul Dacia.

Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care vine în România, după Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, care a efectuat o vizită istorică la Bucureşti în mai 1999.

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment