Panouri electorale amplasate în mai multe județe. E legal? Iată opinia BEC
Încă de săptămâna trecută, PSD și, ulterior, alte partide care și-au declarat interesul pentru alegerile europarlamentare din acest an, au amplasat panouri cu mesaje electorale. Cum campania începe abia mâine, LifeNews.ro a solicitat Biroului Electoral Central o opinie legată de această temă.
Curioși de ce aceste mesaje de campanie sunt afișate cu zile bune înainte de debutul oficial al campaniei electorale și mirați că alte partide nu au urmat calea deschisă de partidul aflat la guvernare, am solicitat încă de duminică „Biroului Electoral Central pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2019” o explicație privind momentul din care este permisă amplasarea de mesaje electorale și o interpretare a legislației în domeniu.
Interesant este faptul că, de luni, și alte partide au reacționat la „startul furat” de PSD amplasând propriile afișe electorale. O campanie în toată regula începută cu mult înainte de vreme. E legal?
Răspunsul BEC la solicitarea LifeNews.ro a sosit astăzi și astfel am aflat cu certitudine – deși era limpede pentru oricine urmărește evenimentele din România – că „potrivit art. 35 alin (1) din Legea nr. 33/2007, republicată, cu modificările ulterioare, coroborat cu pct. 54 din Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 81/2019 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2019, campania electorală începe în data de 27 aprilie 2019”. Confirmare a ceea ce știam deja, răspunsul BEC clarifică ilegalitatea promovării de mesaje electorale în afara perioadei stabilită prin Lege.
În același context, am solicitat BEC răspunsuri la alte trei întrebări: „Este legală, până atunci, afișarea pe suporturi outdoor a unor mesaje cu caracter clar electoral? În unele localități sunt vizibile în acest moment bannere și panouri pe care scrie «Patrioți în Europa. România merită mai mult!». Tot pe aceste bannere și panouri se află sigla unui partid. Este acesta un mesaj electoral? Dacă da, încalcă el legislația în vigoare? Ce măsuri se aplică celor care încalcă legislația în modul menționat mai sus? Dacă este cazul, desigur”.
La aceste trei teme, BEC a decis să transmită mesajul „spre competentă soluționare”, Ministerului de Interne.
Departe de a lua partea unui partid sau a altuia, este cel puțin curios cum până și în momente în care poporul este chemat să își exprime opțiunea pentru reprezentanții României în Parlamentul European, partidele aleg să ocolească legea. Acesta este și motivul pentru care LifeNews.ro a decis să inițieze demersul de mai sus.