Share

Nou parteneriat între Romarm și industria militară americană pentru drone și sisteme anti-dronă

Compania americană Dzyne Technologies şi Romarm au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru un parteneriat ce va aduce în România soluţii autonome de ultimă generaţie precum drone (UAS) și sisteme anti-dronă (cUAS).

Romarm și Dzyne Technologies, companie deţinută de Highlander Partners, au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru un parteneriat durabil ce va aduce în România soluţii autonome de ultimă generaţie, va consolida baza industrială de apărare a ţării şi va crea noi locuri de muncă.

Dzyne Technologies, societate care dezvoltă soluţii inovatoare de apărare autonomă în spectrul tehnologiilor UAS (Unmanned Aerial Systems – drone) şi cUAS (Counter-UAS – sisteme anti-dronă), va colabora cu Romarm şi principalele companii româneşti din domeniul apărării pentru a cerceta, proiecta şi produce soluţii personalizate pentru securitatea frontierelor, protecţia infrastructurii critice şi alte domenii cheie ale securităţii naţionale.

Acordul a formalizat un cadru pentru multiplele eforturi comune necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate naţională şi regională ale României, care cuprind tehnologii de apărare autonome de ultimă generaţie.

„Acest acord reprezintă un pas critic înainte în parteneriatul nostru strategic cu România, consolidând angajamentul nostru comun de a spori securitatea regională prin intermediul tehnologiilor de ultimă generaţie pentru drone şi sisteme anti-dronă. Acesta simbolizează un salt generaţional către inovare, combinând expertiza noastră cu viziunea României de a dezvolta capabilităţi avansate de drone şi sisteme anti-dronă. Împreună, vom construi soluţii care redefinesc viitorul apărării”, a declarat Christopher Miller, Chief Strategy Officer la Dzyne Technologies şi fost secretar al Apărării al SUA.

Totodată, directorul general al Romarm, Emanuel Ioana, a declarat că memorandumul “este mai mult decât un simplu acord de parteneriat – este un exemplu puternic al legăturilor strânse dintre naţiunile şi instituţiile noastre”.

„Împreună ne asigurăm că forţele noastre armate sunt echipate pentru a face faţă provocărilor geostrategice complexe ale zilelor noastre cu agilitate şi încredere. Acest memorandum nu este doar o promisiune pentru viitor, ci şi o reflecţie a angajamentului durabil faţă de pace, securitate şi leadership tehnologic”, a spus directorul general al Romarm.

Memorandumul de Înţelegere semnat cu Compania Naţională Romarm semnifică angajamentul Dzyne Technologies şi Highlander Partners pentru un parteneriat durabil care va aduce în România soluţii autonome de ultimă generaţie, va consolida baza industrială de apărare a ţării şi va crea noi locuri de muncă.

Această iniţiativă se aliniază cu obiectivele mai largi ale alianţei NATO în regiunea Mării Negre, o zonă critică pentru securitatea regională. Până în prezent, Highlander Partners a realizat investiţii substanţiale în România, susţinând peste 1.000 de locuri de muncă pe plan local, în principal în cadrul Sanovita şi Monza-Ares, spitale de cardiologie. Extinderea acestei cooperări în sectorul apărării oferă oportunitatea de a face un progres semnificativ şi similar în capacităţile de securitate ale României.

Dzyne Technologies se află în avangarda soluţiilor cu tehnologie autonomă. LEAP – platforma companiei pentru soluţii avansate de drone pentru culegere de informaţii, supraveghere şi recunoaştere – oferă 40 de ore de anduranţă, cu aproape 60.000 de ore de experienţă de luptă, cu semnificativ mai puţine costuri şi resurse umane necesare decât platformele concurente. Mai mult, soluţiile anti-dronă oferite de Dzyne au dus la eliminarea confirmată a peste 1.000 de drone ale inamicului în medii de luptă. Produsele autonome de uz unic ale Dzyne, inclusiv muniţiile de tip loitering, asigură capabilităţi tehnologice avansate deopotrivă eficiente şi rentabile, ceea ce poziţionează compania ca lider în domeniu.

Dzyne Technologies este o companie americană specializată în dezvoltarea de sisteme autonome avansate pentru apărare şi aplicaţii comerciale.

Highlander Partners este o firmă de investiţii private, axată pe investiţii pe termen lung în industrii precum apărare, sănătate şi bunuri de larg consum.

Compania Naţională Romarm, aflată sub autoritatea MEAT, coordonează 15 filiale şi un Centru de excelenţă în cercetare, dezvoltare şi inovare, fiind principalul producător domeniul apărării din România, furnizând o gamă largă de echipamente şi servicii militare. Cu accent pe consolidarea capacităţilor de apărare ale României, Romarm joacă un rol critic în infrastructura de securitate a ţării, contribuind la stabilitatea naţională şi regională.

Leave a Comment