Share

Noi probleme în magazinele alimentare: Carrefour retrage îngheţată, Mega Image primește amenzi

Comerciantul Carrefour retrage de la vânzare mai multe sortimente de îngheţată, în timp ce două magazine Mega Image au fost amendate de ANPC.

Carrefour a anunțat retragerea de la vânzare a mai multopr sortimente de îngheţată după ce a fost constatată prezenţa oxidului de etilenă în aditivul utilizat în fabricarea produselor.

„Vă informăm că urmare a notificării primite din partea furnizorului Froneri Ice Cream România SRL, Carrefour România SA a iniţiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la clienţi a articolelor menţionate mai jos. Motivul rechemării: prezenţă oxid de etilenă în aditivul utilizat în fabricarea produselor – guma de carruba”, arată informarea publicată pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Conform documentului, sortimentele de îngheţată cu probleme sunt Ruladă 3 Tipuri Ciocolată 650ML Carrefour (Cod EAN: 3560070794027, Lot: DA0146 ; DDM: 5/31/2022), Îngheţată Vanilie 900ML Carrefour Bio (Cod EAN: 3560070682027, Lot: PL0066 ; DDM: 3/31/2022), Sorbet Lămâie 1000ML Carrefour (Cod EAN: 3245411236366, Lot: PL0052 ; DDM: 2/28/2022) şi Îngheţată Vanilie&Fructe Exotice 4X100ML Carrefour (Cod EAN: 3560070820948, Lot: PL0112 ; DDM: 4/30/2022, Lot: PL0113 ; DDM: 4/30/2022).

Persoanelor care deţin produse din aceste loturi li se recomandă să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, precizează retailerul.

Tot pe 3 februarie, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Bucureşti a anunțat că au fost efectuate controale la două magazine Mega Image, iar în urma abaterilor de la legislaţie constatate au fost aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 31.000 de lei.

Conform Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), magazinele controlate au fost unităţi Mega Image de pe Bulevardul Timişoara nr. 35 şi de pe Şoseaua Iancului nr. 4.

În urma abaterilor constatate, comisarii ANPC au mai decis oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficienţe şi oprirea temporară a prestării de servicii pentru ambele unităţi, până la remedierea deficienţelor constatate.

Totodată, ANPC a propus închiderea temporară a uneia dintre cele două unităţi, pe o durată de cel mult șase luni.

Comisarii ANPC au constatat comercializarea unor produse congelate neconforme (legume şi produse din carne cu culoarea modificată şi cu acumulări de gheaţă); comercializarea unor fructe şi produse din carne cu modificări organoleptice evidente şi urme de mucegai; comercializarea a diverse sortimente de salate fără informaţii privind data şi ora deschiderii ambalajului, deşi acestea aveau valabilitate 2 zile de la deschidere; comercializarea unor produse preparate în zona de gătire a magazinului fără informare asupra orei de producţie, deşi acestea aveau valabilitate două ore din momentul producţiei; utilizarea unui spaţiul de expunere al produselor preambalate şi congelate neigienizat, cu resturi de etichete, impurităţi mecanice, insecte moarte (muşte şi gândaci de bucătărie).

Alte abateri constatate includ prezenţa, în sistemul de ventilaţie al vitrinelor frigorifice de expunere a produselor la vânzare, a prafului în strat grosier, ruginei, a vopselei exfoliate; utilizarea unor vitrine frigorifice cu rafturi care prezentau un grad avansat de uzură, depreciate, pătate, cu resturi şi reziduri alimentare; grătarele raionului de rotiserie neigienizate, prezentând un strat gros de arsură şi grăsimi; rafturile din lemn ale raionului de patiserie prezentau un grad avansat de uzură, iar în jurul acestora se aflau capcane de gândaci; existenţa pavimentului neigienizat, în magazine, cu un strat de praf gros, grăsime si zone depreciate.

Potrivit ANPC, acţiunile de control întreprinse la marile magazine continuă deoarece există numeroase sesizări ale consumatorilor referitoare la neregulile existente în marile magazine.

Citește și:

Leave a Comment