Share

ANPC a amendat IKEA și a propus oprirea temporară a magazinului din Pallady

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) și-a continuat ofensiva amendând astăzi IKEA România și propunând închiderea temporară a magazinului din Pallady.

Conform ANPC, pe 4 noiembrie Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București (CPCMB) a verificat respectarea prevederilor legale din domeniu în zonele alimentare ale ambelor magazine pe care operatorului economic SC IKEA România SA le deține în București.

În urma controlului, au fost constatate mai multe deficiențe printre care utilizarea unor vitrine frigorifice care prezentau: zone cu rugină, mucegai, cu acumulări de apă, insecte moarte, resturi alimentare în strat grosier și praf la zona ventilatoarelor; strat grosier de praf și grăsime se afla și pe sitele ventilatoarelor din camerele frigorifice de depozitare a fructelor și legumelor, a preparatelor reci din unitatea proprie și a cărnii refrigerate; informarea incompletă a consumatorilor la locul de comercializare a produselor provenite din materie primă congelată; comercializarea unor produse alimentare fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare, precum și fără menționarea datei limită de consum; nerespectarea temperaturilor de expunere de minimum + 60 grade, C pentru preparatele calde, respectiv maximum + 8 grade C pentru preparatele reci; comercializarea unor produse (supă cremă de ciuperci), în unitatea proprie care, în urma verificării ingredientelor menționate pe etichetă și în fișa tehnică a produsului, a rezultat faptul aceasta provenea din Knorr Supă cremă de ciuperci (amestec de ingrediente pentru supă cremă de ciuperci), iar în lista de ingrediente de pe plic procentul de ciuperci reprezintă mai puțin de 8% sau utilizarea coșurilor de gunoi fără capac în zona de gătire.

Ca atare, conform ANPC, comisarii CPCMB au sancționat contravențional operatorul economic, cu amendă în valoare de 20.000 lei și au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor pentru vitrinele asistate la care au fost constatate deficiențele menționate, până la remedierea neregulilor la IKEA Băneasa și oprirea temporară a prestării serviciilor și a comercializării de produse în zonele de servire restaurant și cafenea la IKEA Pallady.

În plus, ANPC a propus oprirea temporară a IKEA Pallady pentru o durată de cel mult șase luni.

IKEA, amendată după cora, Auchan și Mega Image

Așa cum a scris și LifeNew.ro, ANPC a derulat în ultima perioadă mai multe controale la mari agenți economici. Ca urmare a acestora, a amendat Romania Hypermarche, operatorul magazinelor cora, cu 120.000 lei și au oprit temporar activitatea la raioanele cu vitrină asistată din unitățile Lujerului, Pantelimon, Sun Plaza și Alexandriei. De asemenea, instituția a propus închiderea cora Pantelimon și Alexandriei pentru cel mult șase luni.

Tot cu o amendă a scăpat, deocamdată și operatorul amgazinelor Auchan. În urma controalelor făcute la unitățile Auchan din Titan, Vitan, Militari şi Berceni au fost înregistrate abateri importante, care au dus la amenzi contravenţionale în valoare totală de 102.000 de lei şi dispunerea unor măsuri complementare importante, printre care oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din consumul uman a tuturor produselor alimentare neconforme identificate în cele patru magazine şi propunerea de închidere pe o durată de cel mult 6 luni a tuturor celor patru unităţi.

Cu două zile în urmă, ANPC a propus închiderea pe o perioadă de cel mult şase luni a patru magazine Mega Image din Bucureşti. Unităţile Mega Image propuse pentru închidere temporară sunt cele situate în Piaţa Domenii, pe Bulevardul Ion Mihalache, în Piaţa Sudului şi unul dintre magazinele de pe Şoseaua Colentina.

Iar ieri tot ANPC a închis temporar raioane ale supermarketurilor din Ploiești după ce au fost controlate șapte magazine aparținând Rewe Romania SRL, Profi Room Food SRL, Lidl Discount SRL și Carrefour Romania SA la care au fost depistate diverse abateri de la prevederile legale și cărora li s-au aplicat 12 amenzi contravenționale, în valoare totală de 180.000 lei. Acestor amenzi li s-au adăugat măsuri complementare.

O situație gravă a fost constatată, în timpul controlului desfășurat la Piața La Cocoș din orașul reședință al județului Prahova, unde a fost oprită activitatea a cinci operatori economici (întreg spațiul comercial), care își desfășurau activitatea în galeria comercială a pieței, din cauza neigienizării vitrinelor frigorifice, precum și a lipsei totale a curățeniei în standurile de vânzare ale acestora.

Citește și:

Leave a Comment