Share

Negocieri SUA – Turcia: Ofensiva din nordul Siriei va fi suspendată cinci zile

Turcia îşi va suspenda ofensiva în nordul Siriei timp de cinci zile, iar ulterior îi va pune capăt dacă forţele kurde se retrag din sectorul vizat în acest interval, a anunţat în această seară vicepreşedintele american Mike Pence la Ankara.

Conform AFP, pentru a permite o retragere a forţelor kurde „în interval de 120 de ore, toate operaţiunile militare în cadrul campaniei «Izvorul Păcii» vor fi suspendate, iar ofensiva va fi complet oprită de Turcia odată retragerea încheiată”, a declarat Pence presei la finalul a patru ore de convorbiri cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Forţele kurde vor trebui să se retragă din sectorul care pătrunde 32 de km în teritoriul Siriei, care ar urma să se transforme la final în „zonă de securitate”.

Numită «Izvorul Păcii», ofensiva turcă împotriva forţelor kurde YPG în nordul Siriei, lansată pe 9 octombrie, a provocat un val de indignare la nivel internaţional.

Şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a confirmat acest acord. „Suspendăm operaţiunea, nu îi punem capăt”, a declarat Cavusoglu presei. „Putem opri operaţiunea numai atunci când forţele kurde se vor fi retras complet din regiune”, a adăugat el.

Occidentalii susţin miliţiile YPG pentru rolul lor crucial în lupta împotriva jihadiştilor grupării Statul Islamic (SI), dar Ankara le califică drept „teroriste” din cauza legăturilor lor cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este angrenat într-o luptă de gherilă în Turcia din 1984.

Donald Trump a părut să dea undă verde ofensivei înainte ca, confruntat cu reacţiile de condamnare ale ţărilor occidentale, să ceară Ankarei să pună capăt ofensivei şi să autorizeze sancţiunile împotriva Turciei.

Mike Pence a anunţat că sancţiunile vor fi ridicate atunci când Turcia va încheia complet ofensiva, în conformitate cu acordul încheiat joi.

Trump: Kurzii sunt „incredibil de fericiți”

După negocierea armistițiului, preşedintele american Donald Trump a declarat că acum kurzii sirieni sunt “incredibil de fericiţi cu această soluţie” şi le-a mulţumit atât Turciei, cât şi kurzilor pentru disponibilitatea lor de a consimţi la o încetare la focului, relatează dpa.

„Avem tot ce puteam visa vreodată”, a spus Trump în Texas. „Vreau să le mulţumesc kurzilor. Au fost incredibil de fericiţi cu această soluţie. Această soluţie le-a salvat vieţile, sincer”, a adăugat el.

El a precizat că tot kurzii vor fi în continuare responsabili pentru păzirea combatanţilor Statului Islamic. „Kurzii au fost minunaţi”, a spus liderul de la Casa Albă.

Despre preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Trump a afirmat: „Este un lider al naibii de bun, un om dur, puternic şi a făcut ce trebuia”.

Preşedintele american a anunţat că Erdogan va merge în vizită la Washington luna viitoare, cum se stabilise iniţial, deşi joi, în timpul discuţiilor dintre Mike Pence şi Erdogan, Casa Albă anunţase că deplasarea e anulată şi depinde de rezultatul demersurilor americane de la Ankara.

Leave a Comment