Share

Ministrul Energiei: Isteria cu prețul pentru benzină a pornit din rețeaua MOL

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că informaţia conform căreia preţul pentru benzină va ajunge la 11 lei/litru a plecat de la reţeaua de benzinării MOL.

Într-o intervenție la o televiziune de știri, minsitrul Energiei, Virgil Popescu, a lămurit cauzele isteriei de aseară de la stațiile de alimentare cu benzină și alți carburanți.

„Dvs. nu puteţi să-i spuneţi numele (n.r. – reţelei de benzinării), dar eu pot să-i spun numele. Este vorba despre reţeaua MOL, pentru că de la această reţea, de la Beiuş, a plecat această informaţie, cu 11 lei. Dacă ar fi fost mai atenţi, acest lucru nu s-ar fi întâmplat şi, probabil, de mâine controalele care vor fi demarate, aşa cum a spus şi prim ministrul, vor lămuri acest aspect şi vom ști de ce a început acest lucru. Această informaţie a fost rostogolită prin social media şi s-a ajuns la a crea panică în România într-un timp foarte scurt: cozi la benzinării, cum că de mâine preţurile vor fi de 10 şi 11 lei şi, mai mult, că vom rămâne şi fără stocuri de benzină şi motorină. A trebuit să infirmăm ferm acest lucru, să ieşim să spunem că este exclus ca România să rămână fără stocuri de benzină şi de motorină. Este exclus să asistăm la o explozie a preţurilor la benzină şi la motorină, în condiţiile în care preţul barilului a început să scadă. Până astăzi a scăzut cu trei dolari”, a afirmat Virgil Popescu.

Așa cum a menționat încă de aseară LifeNews.ro, anterior, ministrul a scris pe pagina sa de pe o rețea de socializare că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu benzină, iar românii nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi, pentru că stocurile sunt suficiente.

„România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanţii Rompetrol şi ai OMV Petrom şi am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere şi vor asigura livrările către clienţi. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi. Avem suficiente stocuri!”, a scris Virgil Popescu.

În acelaşi context, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant.

„Nu există motive reale pentru creşteri accelerate de preţuri in România. Ţara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a spus Cărbunaru.

Și directorul general al ANPC, Paul Anghel, a declarat pentru Agerpres că vor începe controalele la benzinării pe zona de competenţe a instituţiei, respectiv informarea corectă a consumatorilor şi eventuale practici comerciale incorecte.

Potrivit unor surse, din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, MOL înregistrează un deficit de carburanţi pe piaţa din România. Compania a scumpit deja carburanţii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină.

În schimp,

grupul ungar MOL a anunțat în această dimineați că aprovizionarea cu petrol a Ungariei nu suferă întreruperi iar rezervele şi capacităţile de rafinare ale grupului sunt suficiente pentru a acoperi necesităţile ţării.

Compania a adăugat că în pofida creşterii cererii este în măsură să îi deservească pe șoferi deoarece produce carburanţi la capacitate maximă.

„Aş dori să subliniez că MOL este în continuare în măsură să aprovizioneze ţara cu carburanţi în situaţia actuală. Cu toate acestea, presiunile la adresa benzinăriilor trebuie să revină la un nivel apropiat de cel anterior. Acesta este cel mai important pas deoarece cererea a crescut semnificativ, de pe o parte ca urmare a traficului de tranzit prin Ungaria iar de pe altă parte ca urmare a creşterii turismului în scopul alimentării cu combustibil. În ţările vecine, preţul pentru un litru de combustibil este cu 100-150 de forinţi mai mare decât în Ungaria aşa că fiecare transportator aflat în tranzit vrea să îşi facă plinul în Ungaria”, se arată în comunicatul semnat de directorul general MOL, Zsolt Hernádi.

Șoferi speriați, cozi pentru benzină

Benzinăriile din Bucureşti au fost asaltate miercuri seara de şoferi speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru de la ora 0 a nopții, aşa cum s-a vehiculat pe rețelele de socializare. Ca urmare, chiar și traficul a fost dat peste cap din cauza cozilor de maşini.

Din cazua cererii majorate brusc, staţiile MOL din zona 13 Septembrie au schimbat preţurile în jurul orei 19:30, de la 7,75 lei/litru/benzină, la 8,34 lei şi la 9 lei/litru motorină, în timp ce benzinăriile Petrom din zonă afişau un preţ de doar 7,54 lei/litru la benzină şi 7,64 lei/litru la motorină, preţuri aproape similare fiind anunţate şi de benzinăriile Rompetrol.

Situația s-a repetat și în alte zone din țară, în special în zona de vest. Există specualții neconfirmate care notează că printre motivele scumpirii bruște de la anumite stații de benzină s-ar afla și achizițiile unor șoferi veniți din Ungaria, acolo unde, odată cu plafonarea prețurilor, unii carburanți au devenit indisponibili temporar.

Și la staţiile de benzină din Craiova s-au format cozi interminabile. Mai multe staţii de pe Calea Severinul au închis în jurul orei 19.30 şi au schimbat preţul la 9 lei/litru, atât pentru benzină, cât şi la motorină, creând nemulţumire în rândul şoferilor.

„Avem combustibil, dar închidem pentru că se schimbă preţul la 9 lei, iar de mâine va fi 11 lei”, a spus, conform Agerpres, angajatul unei benzinării din Craiova când a fost întrebat de ce au oprit activitatea şi nu au mai permis accesul autoturismelor în incinta staţiei.

Citește și:

Leave a Comment