Milan Nedeljkovic (BMW Group): Furnizorii trebuie să investească și să își redefinească oferta pentru noile noastre produse
Milan Nedeljkovic, cel care are în subordine uzinele grupului BMW din întreaga lume, consideră că vânzarea de mașini noi cu motoare cu ardere internă în Europa nu se poate opri în 2035. De asemenea, pentru noile produse BMW, unii furnizori trebuie să investească și să își redefinească oferta.
Membru al Consiliului de Administrație BMW Group și cel care gestionează activitatea de producție a bavarezilor, sârbul Milan Nedeljkovic a vorbit cu un grup restrâns de jurnaliști din întreaga lume despre provocările întâlnite de compania sa în procesul de electrificare a gamei de produse și de lansare a Neue Klasse – viitoarea generație de mașini a grupului. În opinia sa, unul dintre cele mai importante puncte în acest parcurs este flexibilitatea.
„Flexibilitatea este foarte importantă pentru a ne adapta la cererea de pe piață. Fabricile noastre trebuie să colaboreze între ele pentru asta. Vom avea Debrecen și Munchen, primele noastre uzine care vor produce modele electrice ale Neue Klasse. Modernizarea fabricii din Munchen ( n.n.- o investiție de 650 de milioane de euro este în curs de derulare) nu este făcută doar pentru că trecem la mașini electrice. Uzina poate asambla și acum astfel de vehicule, precum i4. Deja, 40% din producția acestei uzine este alocată modelelor electrice. Reconfigurarea este făcută pentru că fabrica are deja 100 de ani. Și, din timp în timp, trebuie să regândești procesul de producție și să dezvolți o nouă structură. Desigur, uzina a mai fost modernizată, dar niciodată atât de profund. Prin urmare, dacă tot investești în modernizare, logic este să o faci gândindu-te la viitor și să o pregătești pentru mașini electrice. Strategia noastră rămâne aceea de a avea linii de asamblare flexibile care să poată asambla atât mașini cu motoare cu ardere internă, cât și electrice”, declară Milan Nedeljkovic, care adugă și că „de câte ori investești într-o nouă tehnologie, din punct de vedere economic este de preferat să retehnologizezi o uzină existentă decât să construiești una nouă ca proiect «greenfield». Desigur, atâta timp cât ai o utilizare bună a capacității instalate și există cerere bună pe piață (n.n. – pentru produsul fabricat). Deci, din punct de vedere economic, nu are logică să oprește o uzină care merge bine”.
Înaltul oficial BMW Group a rememorat cu această ocazie și primii pași ai electrificării modelelor grupului german în perioada în care el se afla la conducerea uzinei din Leipzig. „Primii pași în domeniul electrificării au avut loc în uzina din Munchen. Era un fel de hub pentru inovație, dar producția de serie – după o mică flotă de mașini Mini produsă la Oxford – a primei noastre mașini electrice, i3, a avut loc la uzina din Leipzig. La acea vreme am folosit i3 pentru a înțelege pe deplin electromobilitatea. Nu doar că am învățat cum funcționează bateriile high voltage sau cum ar trebui rafinat un motor electric și cum poate fi integrată noua tehnologie într-o mașină, dar am folosit un mod complet nou de fabricație a unui vehicul. A fost un pas semnificativ înainte care a reprezentat baza pentru toate lucrurile care s-au întâmplat până acum în toate celelalte uzine ale noastre. Deci, cu i3 și cu i8 am pus bazele competenței noastre în domeniul mașinilor electrificate”.
La solicitarea LifeNews.ro, Milan Nedeljkovic a explicat ce înseamnă trecerea la electrificare și retehnologizarea uzinelor BMW Group pentru furnizorii acestora.
„Avem contracte de furnizare cu mulți producători de componente. Pentru fiecare generație de produse luăm cele mai bune oferte de pe piață și dezvoltăm anumite componente și tehnologii cu parteneri strategici. (…) Acum avem parteneriate puternice în zona de celule pentru baterii. Facem eforturi majore pentru a dezvolta celulele în funcție de necesitățile noastre pentru că aceste componente au un rol major în felul în care performează mașinile noastre”, a menționat Nedeljkovic.
Totodată el a admis că producătorii auto funcționează ca niște locomotive pentru întreaga industrie auto, dar și că asta obligă furnizorii la investiții. „Unii dintre furnizorii noștri trebuie să investească și să își redefinească oferta (n.n. – pentru a ține pasul cu noile produse BMW), dar majoritatea pieselor rămân similare. Unele componente, precum motoarele electrice, ni le producem singuri. În rest, este important ca furnizorii noștri să se adapteze la nevoile industriei. Să țină pasul cu tehnologia”, a declarat cel care supervizează producția tuturor uzinelor BMW din lume.
Cum viitorul arată clar o trecere la noi tehnologii de propulsie, iar uzinele se retehnologizează, acest lucru devine tot mai vizibil și în zonele de producție, iar uzinele BMW Group nu fac excepție. Ba chiar se află în fruntea transformării.
„Am trecut la energie verde în toate uzinele noastre încă din 2020. Deci, toată electricitatea pe care o cumpărăm în toate colțurile lumii este verde. Încălzirea este și ea bazată pe energie verde. La uzina din Leipzig folosim hidrogenul, la Munchen folosim energie geotermală, la Spartanburg (SUA) folosim biometan. Deci folosim potențialul local pentru a încălzi facilitățile noastre. Nu doar cumpărăm, ci și investim în producția de energie verde. În cazul energie solare, uzinele noastre care o folosesc au ca medie 25% – 30% producție internă, iar restul e cumpărat, dar tot din surse regenerabile. De exemplu, la Leipzig am investit în turbine eoliene, iar noua uzină din Debrecen (Ungaria) va fi complet neutră din punctul de vedere al dioxidului de carbon. Acolo încălzirea este făcută prin pompe de căldură alimentate ce electricitate. Cum energia electrică este «verde», întreaga uzină este neutră. La Debrecen investim în prezent în cel mai mare parc fotovoltaic din Ungaria”, a explicat Milan Nedeljkovic.
Cu toate acestea, el susține că „strategia noastră rămâne aceeași. Pentru fiecare uzină avem flexibilitatea de a putea produce modele diferite. Și cu Neue Klasse vom rămâne la aceeași idee. Primul model, SUV-ul Neue Klasse, va fi produs la Debrecen, iar primul sedan aici, la Munchen. În ambele uzine avem flexibilitatea de a asambla diferite versiuni ale acestor modele”.
Desigur, cum întreaga discuție a avut loc în Germania, la uzina din Munchen, iar problemele de competitivitate ale acestui „motor al Europei” au devenit sursă de știri în întreaga lume, una dintre temele abordate a fost chiar cea a situației din țara de origine a BMW.
„În ultimele decenii industria auto germană a avut succes. Germania rămâne un pol industrial foarte atractiv. Există aici o rețea puternică de furnizori, universități puternice (n.n. – pentru cercetare și atragerea de personal calificat), o bază solidă pentru producție, dar trebuie să avem grijă să nu pierdem din competitivitate. Aici sunt importante reglementările, timpul necesar pentru anumite aprobări, prețul energiei și alte costuri asociate. Sunt multe aspecte la care trebuie să fim foarte atenți pentru ca atractivitatea Germaniei (n.n. – ca bază de producție) să nu fie pierdută. Cu suprareglementare, prețuri mari pentru energie, restricții majore și suport scăzut pentru industrie va deveni tot mai dificil prin comparație cu alte zone. Avem patru uzine în Germania. Anul trecut am majorat producția de aici și indicele de utilizare a fabricilor este chiar ridicat. Iar în 2025 vom ține pasul cu cererea de pe piață”, a menționat oficialul grupului german.
El a ținut să sublinieze însă că, deși deține importante capacități de a asambla vehicule electrice și își retehnologizează uzinele pentru a elimina cât mai multe gaze cu efect de seră inclusiv din procesul de producție, grupul BMW nu împărtășește viziunea politicienilor de la Bruxelles care consideră că, din 2035, vor putea fi comercializate în Europa doar mașini cu emisii zero.
„În Germania, cam toate uzinele noastre au deja în portofoliu cel puțin un model electric. Deci capabilitatea de a asambla toate tipurile de trenuri de rulare este deja existentă. Acum se pune doar problema cât de rapid trecem la electrificare completă. Ne așteptăm la o creștere a acestui segment în viitor, dar suntem în același timp sceptici că în 2035 se va putea opri vânzarea de mașini cu motoare cu ardere internă în Europa. De aceea vorbim despre deschiderea către toate tehnologiile și suntem foarte precauți în a dezvolta toate mașinile având la bază o singură tehnologie. Credem că are mai mult sens să urmăm piața, cererea clienților și să fim flexibili”, a încheiat Milan Nedeljkovic.
Actual membru al Consiliului de Administrație al BMW Group responsabil pentru activitatea de producție, Nedeljkovic s-a născut la Krusevac, în Serbia, și a studiat ingineria mecanică la universitățile din Aachen și Massachusetts înainte de a deveni doctor în inginerie la Universitatea Tehnică din Munchen.
Dincolo de studii, el și-a început activitatea chiar la uzina BMW din Munchen, ca simplu ucenic, în 1993. Ulterior a lucrat la fabricile grupului din Oxford și Leipzig, devenind chiar directorul acesteia din urmă în 2013. Doi ani mai târziu revenea la Munchen ca director general al uzinei în care a debutat ca ucenic. Începând din toamna lui 2019 a devenit membru al Consiliului de Administrație al BMW Group. (Foto: BMW Group)
Citește și: