Share

Marea Britanie, în vâltoarea Brexit. Englezii vor o nouă amânare

Camera Comunelor din Marea Britanie a adoptat seară, în fază finală, legea care cere amânarea Brexit-ului, dându-i o nouă lovitură premierului Boris Johnson, pentru a împiedica o ieşire fără acord din UE la 31 octombrie.

Actul normativ privind o nouă amânare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost adoptat cu 327 de voturi „pentru” şi 299 „împotrivă” în a treia şi ultimă lectură. Documentul va ajunge acum în Camera Lorzilor, unde urmează să fie dezbătut probabil timp de mai multe zile.

Premierul Boris Johnson a reacţionat imediat şi a spus că actul normativ pune efectiv capăt negocierilor privind Brexit-ul. El a mai declarat că legea adoptată îl forţează pe premier să capituleze în negocierile cu UE şi că privează Marea Britanie de dreptul de a decide cât de mult ar trebui să stea în UE.

Johnson a anunțat totodată că guvernul nu poate funcţiona dacă parlamentul refuză să adopte ceea ce el propune. El a spus de asemenea că trebuie să aibă loc alegeri la 15 octombrie. „În viziunea acestui guvern acum trebuie să fie alegeri marţi, 15 octombrie”, a declarat premierul britanic.„Eu nu doresc alegeri, publicul nu doreşte alegeri, dar această Cameră nu a lăsat nicio altă opţiune”, a adăugat el.

Johnson, care nu mai are majoritatea în parlament, a insistat că poate încă negocia cu Bruxelles-ul un nou acord asupra Brexitului în timp util pentru a permite ţării să părăsească UE pe 31 octombrie. A spus însă că este „complet imposibil pentru guvern să funcţioneze” în condiţiile noii legi, care are încă nevoie de votul Camerei Lorzilor.

Parlamentarii britanici au respins însă azi-noapte moţiunea premierului Johnson privind convocarea de alegeri anticipate. Propunerea executivului britanic a întrunit susţinerea a 298 de parlamentari. Pentru aprobarea sa era nevoie de 434 de voturi, adică două treimi din totalul deputaţilor. Împotriva moţiunii au votat 56 de deputaţi. Parlamentarii laburişti au avut instrucţiuni din partea partidului să se abţină de la vot.

Premierul britanic Boris Johnson l-a tachinat pe liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn, după ce acesta a cerut deputaţilor săi să se abţine de la vot.

„Este pentru prima oară în istorie când opoziţia a votat pentru a demonstra încredere în guvernul Majestăţii Sale”, a afirmat Boris Johnson într-o scurtă intervenţie după eşecul convocării de alegeri anticipate. „Nu pot decât să speculez cu privire la motivele din spatele ezitării sale, concluzia evidentă fiind, mă tem, că el nu crede că va câştiga”.

Acest vot negativ este al treilea primit de Boris Johnson în ultimele 24 de ore.

Leave a Comment