Share

MAE caută soluții pentru aducerea în țară a românilor din Israel după atacurile din această dimineață

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că statul român caută soluţii pentru a aduce în ţară cetățenii care vor să revină din Israel, acolo unde a izbucnit un nou conflict armat cu gruparea palestiniană Hamas.

Klaus Iohannis a declarat în timpul vizitei în Portugalia că în jur de 800-900 de români se află în Israel, mulţi dintre aceştia fiind turişti, şi că se caută soluţii pentru aducerea în ţară a celor care vor să revină rapid.

„Sunt destul de mulţi români în momentul acesta în Israel. Din datele pe care le avem până acum, sunt între 800-900 de români, mulţi sunt turişti, alţii sunt în pelerinaje. Deocamdată nu avem informaţii că ar fi în dificultate, dar, cum se spune, situaţia este în evoluţie şi în orice moment poate să apară ceva nou. Noi căutăm deja soluţii pentru a-i aduce în ţară pe cei care vor să revină rapid. Acest lucru va fi posibil cred în curând. Aeroportul din Tel Aviv este închis, dar se lucrează la asta”, a declarat Klaus Iohannis la Palatul Belem în timpul declaraţiilor comune susţinute cu omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.

Președintele României a menționat și că ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, face parte din delegația care îl însoțește în Portugalia. „Evident că din primul moment am discutat şi suntem în contact cu toate părţile, cu ambasada noastră şi cu alţii”, a spus Iohannis.

„După părerea mea, acest atac terorist de amploare asupra Israelului are un potenţial foarte toxic. De mult timp comunitatea internaţională încearcă să înlesnească soluţii în zonă şi, din păcate, astăzi avem un eveniment care ne duce cu mult timp înapoi. Acest atac are potenţialul de a destabiliza foarte mult situaţia din Orientul Mijlociu, sperăm însă că lucrurile vor fi aduse sub control rapid şi se va întoarce toată lumea la masa de negocieri diplomatice”, a completat președintele menționând și că România este solidară cu Israelul.

Celulă de Criză la MAE român

La rândul său, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că, din dispoziţia ministrului Luminiţa Odobescu, a fost activată o celulă de criză, aceasta fiind în contact permanent cu Ambasada României la Tel Aviv şi Oficiul de reprezentare al României la Ramallah, precum şi cu Delegaţia UE din Israel.

MAE notează că în Israel şi Fâşia Gaza au avut loc „evoluţii de securitate”, pe parcursul nopţii de 6 spre 7 octombrie 2023, când a fost lansat un număr mare de rachete şi au avut loc şi infiltrări ale unor militanţi la sol.

„Aceste atacuri s-au soldat cu victime. Operaţiuni ale forţelor armate israeliene se derulează în perimetrul Fâşiei Gaza şi în regiunile adiacente din Statul Israel (…) În dimineaţa zilei s-a publicat declaraţia oficială a acestui stat privind mobilizarea de luptă a armatei israeliene, începând cu data de 7 octombrie”, afirmă MAE român.

Totodată, Ministerul reia anunţul său privind ridicarea nivelului de alertă de călătorie pentru Israel, în care se recomandă cetăţenilor români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reevalueze decizia de a călători, iar celor care se află deja pe teritoriul acestui stat să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va impune, să părăsească această ţară.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la MAE, la Ambasada României la Tel Avivsau la Consulatul General de la Haifa.

Morți și răniți în Israel și Fâșia Gaza

Cel puţin 40 de oameni au fost ucişi sâmbătă în Israel de la începutul ofensivei grupării Hamas, care a lansat rachete şi a infiltrat militanţi înarmaţi în localităţi israeliene, au indicat serviciile de salvare Magen David Adom.

În acelaşi timp, potrivit Ministerului israelian al Sănătăţii, 779 de persoane rănite au fost internate în spitale israeliene.

Pe de altă parte, cel puţin nouă persoane au fost ucise în Fâşia Gaza, după ce Israelul a răspuns la atacul Hamas cu lovituri aeriene asupra teritoriului controlat de mişcarea islamistă, au constatat jurnalişti AFP.

Totodată, cel puţin 50 de persoane sunt ţinute ostatice de militanţi palestinieni care au pătruns în Israel, au afirmat surse palestiniene citate de EFE.

În noaptea de 6 spre 7 octombrie 2023 un „număr nedeterminat de terorişti” s-a infiltrat pe teritoriul israelian dinspre Fâşia Gaza, a anunţat armata israeliană. Totodată, zeci de rachete au fost trase dinspre Fâşia Gaza spre Israel punând capăt unui armistiţiu respectat, în linii mari, după sfârşitul războiului de cinci zile din luna mai.

În Israel, sirenele au răsunat în mai multe oraşe din jurul teritoriului palestinian, dar şi în adâncul teritoriului, în nord şi est. Sirenele au răsunat şi la Ierusalim, unde un jurnalist al AFP a observat explozii pe cer, caracteristice unei interceptări de rachete de către apărarea antiaeriană israeliană. Potrivit unor jurnalişti din Fâşia Gaza mai multe sute de rachete au fost trase la primele ore ale dimineţii de sâmbătă din Gaza către Israel.

Anterior, în luna mai, Israelul a lansat o ofensivă împotriva Jihadului Islamic palestinian din Fâşia Gaza, declanşând un război de cinci zile între armata israeliană, Jihadul Islamic şi alte grupări armate din acest teritoriu.

Leave a Comment