Aviaţia israeliană a lansat cel mai intens bombardament din ultimul an asupra Libanului. Hezbollah a răspuns cu rachete
Schimbul de rachete și bombe dintre Israel și gruparea islamistă Hezbollah din nordul Libanului a atins cote alarmante. SUA și UE cer încetarea focului și se tem de o eventuală escaladare.
Aviaţia militară din Israel a lansat sâmbătă noaptea şi a continuat duminică cel mai intens bombardament din ultimul an asupra sudului Libanului. Militarii israelieni afirmă că au lovit circa 290 de ţinte, distrugând printre altele câteva mii de lansatoare de rachete ale grupării islamiste libaneze Hezbollah.
La rândul său, Hezbollah a anunţat că a lansat rachete asupra unui complex industrial militar din Haifa, în nordul Israelului şi asupra bazei Ramat David a aviaţiei militare israeliene – obiectivul aflat la cea mai mare distanţă în interiorul teritoriului israelian, de la începutul ostilităţilor.
Islamiştii şiiţi susţinuţi de Iran au comunicat că barajele de foc reprezintă primele represalii la exploziile unor dispozitive de comunicaţii care au ucis zeci de luptători Hezbollah din Liban şi au rănit câteva mii, marţi şi miercuri.
Din Irak, militanţi aflaţi de asemenea în relaţii cu Teheranul au revendicat un atac cu dronă explozivă împotriva Israelului.
Schimburile de focuri între israelieni şi islamiştii libanezi escaladează la mai puţin de 48 de ore după ce o lovitură aeriană prin care Israelul urmărea să elimine mai mulţi comandanţi din Hezbollah a ucis cel puţin 37 de oameni într-o suburbie a Beirutului. Hezbollah a recunoscut că printre cei care şi-au pierdut viaţa vineri se numără un lider important, Ibrahim Aqil, şi un alt comandant, Ahmed Wahbi.
Duminică dimineaţa, Israelul a închis şcolile şi a restricţionat adunările publice în mai multe zone din nord şi de pe înălţimile Golan, ocupate de israelieni în sudul Libanului. Alarmele aeriene au răsunat toată noaptea în regiune, majoritatea rachetelor lansate din Liban şi Irak fiind interceptate de apărarea antiaeriană israeliană.
Totodată, spitalele din nordul Israelului au primit ordinul de a muta pacienţii în adăposturi subterane. Spitalul Rambam din Haifa, cel mai mare din regiune, dispune din 2014 de un buncăr situat la peste 16 metri adâncime în subsol, unde pot fi îngrijiţi până la 1.400 de pacienţi, atât militari, cât şi civili. Adăpostul, folosit de obicei ca parcare, este protejat şi împotriva atacurilor biologice şi chimice.
Netanyahu: Israel a aplicat grupării Hezbollah „lovituri pe care nu şi le-ar fi imaginat vreodată”
„În ultimele zile, noi am aplicat Hezbollah o serie de lovituri pe care nu şi le-ar fi imaginat vreodată. Dacă Hezbollah nu a înţeles mesajul, vă promit că-l va înţelege”, a menționat premierul israelian Benjamin Netanyahu.
„Suntem hotărâţi să ne asigurăm că locuitorii din nord vor putea să revină în deplină siguranţă la casele lor. Nicio ţară nu poate tolera să se tragă în locuitorii săi, în oraşele sale şi nici noi, statul Israel, nu vom tolera aceasta”,a afirmat oficialul din Israel.
În același timp, Uniunea Europeană se declară „extrem de îngrijorată” de escaladarea acțiunilor militare din Liban și face apel la o încetare „urgentă” a focului.
„Uniunea Europeană este extrem de îngrijorată de escaladarea în Liban după atacurile de vineri la Beirut”, a subliniat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, lansând un apel la o „încetare a focului de-a lungul liniei albastre, precum şi în Gaza”. Linia albastră separă din 2000 forţele armate libaneze de cele ale Israelului.
„Civilii sunt cei care plătesc un preţ ridicat”. Aceşti civili „vor fi din nou cei care vor avea de suferit cel mai mult într-un război total care trebuie evitat, inclusiv prin noi eforturi diplomatice intense”, a adăugat el.
O escaladare militară nu este în „interesul” Israelului, a punctat duminică și Casa Albă. John Kirby a declarat pentru postul de televiziune ABC că SUA au transmis „direct omologilor israelieni” opinia că „escaladarea acestui conflict militar nu este în interesul lor”.
Purtătorul de cuvânt al executivului american a estimat că mai există „spaţiu” pentru o „soluţie diplomatică” la conflict. „La asta lucrăm”, a adăugat el, fără a oferi alte detalii.